Рецензія на гру Valiant Hearts: The Great War

Назва: Valiant Hearts: The Great War
Жанр: Adventure / Arcade
Розробник: Ubisoft Montpellier
Видавець: Ubisoft Entertainment
Дата виходу: 25 червня 2014 року

Вихід Valiant Hearts: The Great War компанія Ubisoft приурочила до сторіччя початку Першої світової війни. В іграх даному історичному періоду взагалі чомусь приділяється дуже мало уваги, тому ідея такого проекту з самого початку викликала інтерес. Тим більше що розробники вибрали дуже нестандартний підхід до відображення реальних подій.

Valiant Hearts: The Great War у жодному разі не історична хроніка. Сюжет обертається навколо чотирьох героїв, на долі яких трагічним чином вплинула війна, що настільки неждано розпочалася. Француз Еміль і його зять, німець Карл, опинилися в зоні бойових дій по різні сторони барикад; американцем Фредді рухає жага помсти за дружину, яка загинула при вибуху бомби, скинутої німецьким бароном з дирижабля, а бельгійка Ганна, ветеринар за освітою, розшукує свого батька вченого, викраденого все тим же бароном. В один момент шляхи всіх цих людей перетинаються, і історія сплітається в щільний драматичний клубок.

Valiant Hearts: The Great War

Втім, і реалістичність подій, на тлі яких розгортається історія кожного з персонажів, також ніхто не скасовував. Ми візьмемо участь у битві на Марне, прогуляємося по зруйнованому Реймсу, переживемо газову атаку в Іпрі, познімаємо з танкових гармат ворожі літаки на Соммі й пройдемо через інші значимі бої Першої світової війни.

Valiant Hearts: The Great War

Для глибшого занурення не зашкодить хоча б загальне знання хронології війни, щоб не плутатися в географічних назвах і датах. Тим більше що гра, крім розважального, містить ще й навчальний аспект: у кожному епізоді розповідаються цікаві історичні факти. Інформаційну цінність мають навіть розкидані по рівнях колекційні предмети, які являють собою записки, елементи солдатського побуту, зброю та деталі уніформи тих років: практично музейні експонати, кожен із яких постачений докладним описом, що викликає бажання зібрати їх усі.

Valiant Hearts: The Great War

Але неординарність Valiant Hearts: The Great War головним чином зводиться до її графічного стилю. Двовимірна мальована графіка, карикатурні персонажі, у яких не видно очей, візуалізація їхніх думок за допомогою хмарок із кумедними малюнками а-ля Machinarium, поштові голуби в касках і з сумками – усе це спочатку викликає розчулення та добродушну усмішку. Після першої трагедії, однак, стає не до жартів: жахи війни й страждання героїв чудово передаються навіть через гротескну картинку й навмисно примітивну анімацію.

Valiant Hearts: The Great War

На тлі потужних сюжетної, графічної та музичної складових (меланхолічні інструментальні мелодії здорово передають емоційне посилання) трохи просідає ігровий процес. Valiant Hearts: The Great War – не класична адвентура з реманентом і добором предметів. Це, скоріше, паззл-платформер із простенькими головоломками в дусі «принеси – подай», «використовуй перемикач» і «кинь гранату оооон у ту щілинку». Особливу роль у вирішенні загадок відіграє пес. Він може приносити з важкодоступних місць необхідні предмети, відволікати ворогів і навіть смикати за важелі. Крім того, тварина вносить досить вагомий внесок у загальний щиросердечний настрій: безіменний помічник сприяє всім головним героям і дуже переживає, коли трапляється щось погане.

Valiant Hearts: The Great War

Власне, заради емоцій і потрібно пограти в Valiant Hearts: The Great War. За загальною простотою ігрового процесу й мультяшним зовнішнім виглядом ховається зворушлива історія про зламані долі, самопожертву, відвагу та героїзм, а, головне, про людяність. Адже навіть в умовах загального кривавого протистояння завжди знайдеться місце жалю, навіть стосовно ворога.