Рецензія на гру Thief

Назва: Thief
Жанр: Stealth/Action
Розробник: Eidos Montreal
Видавець у СНД: Новий Диск
Дата виходу: 28 лютого 2014
Платформа: РС/Х360/PS3/XOne/PS4

Square Enix завершила перезапуск культової серії про Гаррета, чи не на найвідомішого злодія в ігровій індустрії. Перезавантажений Thief (2014) явно не дотягує до рівня своїх попередників, а всі його біди полягають у типових «хворобах» сучасних ААА-ігор.

Thief

Доля серії довгий час ховалася за лаштунками мастистої студії Eidos Montreal, відомої завдяки перезапущеному Deus Ex: Human Revolution. Причетність таких людей, відверто кажучи, обнадіювала фанатів пригод Гаррета.

Щоправда, в Square Enix з'явилася дуже погана звичка – співпрацювати з Ріанною Пратчетт, за допомогою якої пишуться сюжети для останніх ігор видавця. Жалюгідний досвід роботи з Tomb Raider нічому не навчив юну письменницю, і вона наламала нових дров у фабулі Thief.

Thief

Гаррет, через деякий час, знову повертається в рідне Місто, де всім заправляє кровожерливий Барон, а мирне населення постійне страждає від репресій влади й таємничої хвороби, ліків від якої немає й у згадці. В компанії своєї давньої подруги Ерін, Гаррет відправляється на невелике завдання – тут пахло легкими грошенятами. Опинившись разом із супутницею на даху будівлі, герої були залучені в містичний ритуал однієї з релігійних сект міста. Безпосередня участь у цьому заході виявилася летальною для Ерін, а Гаррету ледь вдається залишитися живим.

Thief

Нетрадиційно для серії, з легкої руки Діани Пратчетт, сюжет наповнюється містичними елементами, додаються різні потойбічні світи та галюцинації в головного героя. Саме ж оповідання, тим часом, кульгає, місцями, на обидві ноги.

Проте, відправляючись у подорож по Місту, одразу ж забуваєш про сюжетні проблеми, адже атмосфера похмурого міста, яке повільно гине, із ситуацією, що постійно нагнітається, затягує з головою. Багато в чому шарму й унікальності грі додає візуальна складова – Thief працює на старому-добром Unreal Engine, з якого в черговий раз умудрилися вичавити ще більше соків. Темні вулички з густим і об'ємним димом постійно змінюються на освітлені смолоскипами завулки та площі, по яких блукають хоч і дурні, але смертельно небезпечні стражники. У той же час прогулянки усередині будівель постійно дивують кропіткою роботою дизайнерів рівнів: вражаючі своєю красою й розкішшю маєтки в наступному розділі чергуються із занедбаними заводами, лікарнями та похмурими цвинтарями.

Thief

Не вдалося, щоправда, створити цілісний і живий світ. Незважаючи на всю свою красу, тут абсолютно нема чого робити: постійно доводиться пробиратися по тих же маршрутах, що й у минулому розділі; обходити все тих же стражників, а всюдисущі завантаження через кожні 50 метрів убивають бажання залазити у вікна квартир заради якої-небудь здобичі.

Єдине, до чого абсолютно немає дорікань – це до геймплею. Thief порадує всіх любителів якісних і різноманітних стелсів, особливо якщо включити рівень складності «майстер» і всіляко уникати сутичок з патрулюючими охоронцями. Система боїв заохочує потайливе проходження – таких безглуздих бойових навичок в «майстра-злодія» багато хто зроду не бачив. Гаррет уміє тільки ухилятися й нерозумно махати кийком, а якщо прокачати певну навичку, то можна затиснути спеціальну клавішу й провести добиваючий удар. Природно, ніхто не скасовував тихого знешкодження ззаду або за допомогою спеціальних стріл, але більше адреналіну і яскравих емоцій гра дарує саме в безконтактній манері проходження.

Thief

Пошуки скарбів і різних секретів в Thief – справа цікава та дуже прибуткова. Нерідко, щоб дістатися до якої-небудь унікальної брошки або дорогущої статуетки, доводиться розвідати величезну територію, знайти код від сейфа або знешкодити кілька пасток. Щоб хоч якось виправдати злодійство та фінанси в грі, розробники додали систему прокачування та торгівлі. Якщо з обміном грошей на корисні ресурси, допустимо, стріли й нове екіпірування, все нормально, то абсолютно незрозуміло, навіщо було робити з Гаррета «недогризок» ідеального злодія, якого ще треба потім розвивати і розвивати.

Незважаючи на всі недоліки, Thief вийшов відчутно кращим за «міцного середнячка», яким його встигли охрестити в народі. Уся принадність гри розкривається на останньому рівні складності, атмосфера та вражаюча картинка в купі з новими технологіями захоплюють у нову історію Гаррета, лише час від часу хвилюючи гравця дуростями пера Ріанни Пратчетт.