Рецензія на гру SOMA

Назва: SOMA
Жанр: Thriller, Adventure, Action
Розробник: Frictional Games
Видавець: Frictional Games
Дата виходу: 22 вересня 2015
Платформа: РС / PS4

Цілком неприємна картина: раптово, без якого-небудь попередження, герой опиняється на незрозумілій футуристичній станції. І біс його знає, що це за станція: чи то в космосі, чи то під водою, чи то в кратері вулкана. Її антураж нагадує фільм «Чужі» або гру Dead Space: мигає світло, предмети інтер'єру розкидані по кімнаті у випадковому прядку, начебто після землетрусу, а по коридору совається незрозуміла істота.

SOMA

Майже відразу стає ясно, що герой знаходиться на якійсь дивній підводній станції в далекому майбутньому − приблизно через сто років від нашого часу, але легше від цього не стає. Тепер потрібно швидше з'ясувати, як ми опинилися в цьому місці, що з усім цим робити і як звідси втекти.

Далі про сюжет SOMA розповідати не можна − найменша деталь зіпсує враження від гри. Усе оповідання саме будується на тому, що гравець не розуміє, де він знаходиться й повільне розслідування, дослідження світу та повне нерозуміння того, що відбувається, ідеально збігаються і в персонажа гри, і в гравця.

SOMA − нова гра від Frictional Games, шведської студії, яка подарувала нам чудову серію Penumbra і Amnesia. SOMA багато в чому схожа на своїх попередників: темні коридори; незрозумілий ворог, який постійно знаходиться поряд і лякає вже своєю присутністю; обривчасті відомості, які можна почерпнути з розкиданих щоденників, записів, листів і так далі.

SOMA

У жанрі гри вказується хоррор, але вважати SOMA таким зовсім неправильно. Вона не намагається налякати гравця, не використовує клішовані прийоми жанру, у ній навіть немає банальних скрімерів (страшних бабаїв, які раптово з'являються на весь екран із пронизливим вереском). Правильним словом для опису жанру буде «трилер» − гра постійно тримає в напрузі, вона лякає гравця, але не так, як це робиться в хоррорах.

Головний страх виходить від невідомості: дійсно некомфортно перші години-півтори, коли ти бродиш по цих розбитих коридорах, десь вдалині чутні дивні звуки, а в тебе в руках футуристичний смартфон і можливість шпурляти предмети − тобто повна беззахисність перед обличчям небезпеки.

SOMA

Чим далі в ліс, тим вовки стають набагато менш страхаючими. Ситуація починає прояснятися, з'являється інформація і про станцію, і про супротивника. У якийсь момент навіть має бути зустріч із ним віч-на-віч, після якої страх перед незвіданим остаточно проходить, а гра неминуче затягує.

Розплутувати клубок таємниць в SOMA неймовірно захоплююче, варто тільки втягнутися. Дивні події, цікаві персонажі, загадкова станція й обов'язковий вихід «на поверхню» − тобто на дно океану − роблять свою справу.

Давайте далі визначимося з жанром: як і в попередніх іграх студії, нам не доведеться у відкриту битися із супротивниками − ми, фактично, беззбройні. Головний герой – дослідник. Він нишпорите навколо, пролазите туди, куди можна, добуває крупиці інформації з аудіощоденників, напівробочих терміналів, написів на стінах та інше. Так що, мабуть, до трилера додамо ще й пригодницький жанр.

SOMA

Ігровий процес розгортається навколо вашої взаємодії із предметами: який вимикач перемкнути, яку клавішу натиснути, які предмети з'єднати між собою − усе в такому дусі. Ці загадки дійсно цікаві, а головне − абсолютно логічні. Кожна з них ідеально вписана в контекст оповідання, логіку організації простору та просто в здоровий глузд.

Простий приклад: потрібно відкрити двері, однак енергії для цього недостатньо. Знаходимо термінал, який описує електричне коло приміщення і показує навантаження в реальному часі. Дивимося: ага, тут працює незрозуміло кому потрібний конвеєр, ми його відключаємо, а двері одержать необхідне живлення. Таких прикладів багато: задачки прості, рішення цілком очевидне, а динаміка від усього цього ніскілечки не страждає − чудова робота.

SOMA

У гру дуже швидко поринаєш. Майже відразу думки гравця та персонажа збігаються в ідеальній гармонії на базі простих питань: «де я?», «що я тут роблю?», «що за чортівня відбувається?» і «як мені звідси вибратися?». Завдяки цьому дуже легко взаємодіяти з навколишнім світом, розуміти логіку будь-якого вчинку й чітко їй слідувати.

Коли ми грали, згадувалася чудова серія «Розум Фрімана» − гумористично озвучені думки Гордона Фрімана з Half-Life під час його подорожі по «Чорній месі». Пам’ятаєте, як «думки» Гордона ясно озвучували прості речі: «ні, у цей темний кут я не піду», «о, а ось цей важіль варто натиснути» і так далі? Отож, граючи в SOMA, точно так само вживаєшся в роль персонажа, дуже чітко обходиш усі підозрілі місця й з радістю затримуєшся там, де почуваєш себе в безпеці.

SOMA

Природно, зануренню в атмосферу сприяють і технічні аспекти гри: хороша графіка та чудове звукове оформлення. Бездоганно хорошим є пророблення морського дна: у водяних вихрах витає пісок, шматочки ржавого металу, відірвані водорості і так далі; усюди кипить життя, у воді мирно розвивається усіляка флора, а навколо неї метушливо маячить глибоководна фауна. Інтер'єр станції також неймовірно здорово пророблений: він моторошний, коридори погано освітлені, каюти іржаві та побиті. Це місце дуже лякає.

А звук…Звук − це взагалі окрема розмова. Своє звучання має кожний предмет у грі: зачепилися за стілець − звук удару та скрип підлоги; кинули пластмасову пляшку про скляну поверхню − звук битого скла; а якщо скляну пляшку куди-небудь жбурнути, то виходить дзенькіт, завдяки повітрю, затиснутому в пляшці. Робота пророблена колосальна. Безперечно хотілося б спробувати пограти в режимі максимального занурення за допомогою пристроїв віртуальної реальності − вже тут вона б проявила себе у всій красі.

SOMA

Коротше кажучи, настійно радимо спробувати SOMA абсолютно всім. Це дуже логічна, цікава та захоплива атмосферна гра. Вона проходиться буквально на одному подиху: саме так ми її й пройшли − за один присід, за шість незабутніх годин. Настійно радимо!