Рецензія на гру Rise of the Tomb Raider

Назва: Rise of the Tomb Raider
Жанр: Action, Adventure
Розробник: Crystal Dynamics
Дата виходу: 28 cічня 2016
Платформа: РС / Xbox 360 / Xbox One

Після подій першої частини минуло кілька років. Лара Крофт ретельно вивчає нотатки свого загиблого батька, який присвятив своє життя пошуку загадкового джерела вічної молодості.

Шлях героїні в новій грі починається з Сирії, куди її приводять підказки, залишені батьком. Пробравшись в стародавній храм, дівчина дізнається, що її переслідує таємничий орден Трійці, який, ймовірно, і став причиною загибелі батька. Через якийсь час стає зрозуміло, що необхідний артефакт розташований не на Близькому Сході, а в Північному Сибіру. Там-то по-справжньому і починаються пригоди Лари в Rise of the Tomb Rider.

Rise of the Tomb Raider

Як пам'ятає шановний читач, в 2013 році серію Tomb Raider перезапустили, випустивши однойменну гру, яка лягла в основу нового напряму в розвитку. Видавця, що володіє правами на героїню, можна зрозуміти: перед очима маячив приклад суперуспішної пригодницької гри Uncharted − ексклюзиву для консолей від Sony. Tomb Raider вирішили відправити в теж русло − зробити гру, в якій акробатика і пересування по застарілих уступах чергується з перестрілками, тобто по вже класичній формулі, винайденої Стівеном Спілбергом для своїх фільмів про Індіану Джонса.

Як ми писали три роки тому, головна проблема гри − в розбіжності того, що відбувається на екрані з історією: героїня − тендітна студентка, яка ніби як намагається вижити в складних умовах після корабельної катастрофи, а через кілька годин гри вона вже бере до рук кулемет і знищує одну сотню солдат за іншою. Крім цього, великою претензією була передбачуваність зображуваних подій: будь-який «несподіваний» момент, пов'язаний з обваленням уступу, дерев'яного моста і так далі легко вгадувався і нічого, крім роздратування, не викликав.

Rise of the Tomb Raider

Тоді, в 2013, ми поставили грі досить високий бал з надією, що всі недоліки виправлять в продовженні, чого, на жаль, не сталося. Але про все по порядку.

Почнемо з того, до чого претензій більш-менш немає: ігровий процес. Його структура абсолютно нічим не відрізняється від попередньої частини: доведеться багато стрибати, лазити, повзати і стріляти. Місце дії перенесли в гори Північного Сибіру (на топоніміці, та й на географії в цілому ми зупинимося окремо трохи нижче), а крім природних ландшафтів в Rise of the Tomb Raider є і безліч рукотворних споруд: радянська база (гра сама не визначилася що це за споруда: чи то секретний дослідний комплекс часів Холодної війни, чи то трудовий табір, іменований в дусі Солженіцина ГУЛАГом), поселення тубільців (які говорять на ідеальному англійському, до речі), середньовічні візантійські храми (!) і так далі.

Rise of the Tomb Raider

Все оточення органічно вписано в ігровий процес: просторі локації ідеально підходять для скелелазіння і вирішення акробатичних загадок, а арени для стрільби продумано заставлені камінням, ящиками і шафами для зручності перестрілок. Все це досить грамотно чергується між собою, щоб не втомлювати гравця.

Крім цього, розробники все не хочуть залишити в спокої тему виживання, з якою вони не впоралися минулого разу. На цей раз під «виживанням» нам пропонують систему створення предметів: вбиваючи місцевих звірів, обриваючи чагарники і риючись в оточуючих смітниках, ми дістаємо деякі деталі, за допомогою яких можемо поліпшити озброєння і спорядження. У початковій формі це було і в попередній грі, але тут все просто працює набагато краще. Окреме приємне нововведення − створення коктейлів Молотова або гранат прямо під час бою з пляшок зі старим пійлом і напівпорожніх консервних банок.

Rise of the Tomb Raider

Один з небагатьох виправлених недоліків стосується, власне, розкрадання гробниць. Пішла, нарешті, безглуздість з попередньої частини, коли ми потрапляли в місце, в якому ніхто не був п'ять сотень років, а діставали собі поліпшення для пістолета. Тепер в кожній гробниці лежить «покращення» для самої героїні: Лара читає стародавній манускрипт, в якому описана надсекретна техніка стрільби з лука, затримування дихання для плавання під водою і так далі. Та й самих гробниць стало значно більше, що не може не радувати.