180914 3Game_Poster_POD 600x90-03.jpg

::>Ігри > 2012 > 10 > ...

26-10-2012

Рецензія на гру World of Warcraft: Mists of Pandaria

Blizzard Entertainment у цьому доповненні робить дві речі - демонструє першокласну роботу над помилками і поряд доводить, що якщо хто і може сполучити несумісне та при цьому догодити як хардкорним гравцям, так і казуалам, то це тільки Blizzard.

Назва: World of Warcraft: Mists of Pandaria
Жанр: MMORPG
Розробник: Blizzard Entertainment
Видавець: Blizzard Entertainment
Дата виходу: 25 вересня 2012
Платформа: РС/MAC OS X

World of Warcraft завзято не прагне поступатися позиціями і залишається однією з самих популярних західних MMORPG, незважаючи на те, що гра вже декілька років не задає напрямок розвитку іншим проектам, а часом навіть навпаки відверто їм наслідує.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Як виходить? По-різному. Ось в Blizzard Entertainment і кидаються з крайності в крайність, то ускладнюючи механіку гри, на догоду хардкорним гравцям, то спрощуючи до неможливості, у спробах затримати в грі якнайбільше казуалів. Четверте доповнення World of Warcraft: Mists of Pandaria спершу виглядало як остаточне “оказуалювання” проекту. Панди, давній мем всесвіту, не тільки одержали постійну прописку, але і стали головною діючою особою аддона, у грі з'явилася вбудована “весела ферма”, бої вихованців - такі собі Покемони lite... Можна зрозуміти невдоволення гравців з стажем, яким хотілося бачити більше епічності. Так тільки будемо відверті – Wrath of the Lich King сильно поступався кращому за всю історію гри (та і жанру, мабуть) доповненню The Burning Crusade, а Cataclysm і зовсім був висмоктаний з пальця і інтерес до нього пропадав через місяць-други гри. Потрібно було терміново щось змінювати, і розробники зважилися на серйозний крок - змінилися місце дії, мотиви персонажів, серйозно попрацювали над механікою. Але про все по черзі.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Не будемо задаватися питаннями про те, чому схована містичним туманом Пандарія не була відкрита раніше, адже в Азероті існує і розвивається авіація, та і з Дренора планету можна було роздивитися. Подивимося краще на те, чим нас збираються дивувати нові землі. А здивувати, відверто кажучи, є чим. Східна архітектура, яскраві фарби, нові діючі особи насправді сприймаються як ковток свіжого повітря після знівечених війнами, чудовиськами і катаклізмами старих земель. Згадаєте враження від першого візиту в Луносвыт, тут приблизно те ж саме.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

І, як не дивно, східний стиль чудово вписав в ігровий мир, чого, видалося б, відбутися не могло. Як і панди, навколо яких ходило стільки суперечок. Так, перший час вони звичайно, муляють очі, але потім ти звикаєш до загального жартівливого тону доповнення і панди тут виявляються досить до речі. Так-так, саме жартівливому, тому що від колишньої епічності не залишилося і сліду. Принаймні спочатку Пандарія сприймається як курортний острів, на який ветерани війни приїхали відпочити, помилуватися видами і, можливо, завести собі дачну ділянка з грядками. Втім, бойові дії ніхто не скасовував, звичайно, та ще і прокачування представників обох фракцій проходить у тих самих локаціях, так що конфліктів не уникнути. По сюжету, чвар Альянсу і Орди порушують тендітний баланс сил у Пандарії, будячи прадавнє зло, таємничі тіні починають нишпорити землями миролюбних фермерів, а в розумних прочан-клакси взагалі державний переворот. Щось грандіозне назріває. Може и назріває, да тілько воно десь там, у майбутньому, а зараз квести по збору врожаю, розшуку украдених овочів, пинанню ховрашків и пародії на всі фільми про бойові мистецтва разом узяті, з розбиванням бамбукових стовбурів и хованки від яєць, якими в гравця кидає сенсей.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Квести все також у переважній більшості вимагають від гравця вбити стільке-то монстрів, зібрати стільке-то кабанячих хвостів і принести посилку з пункту А в пункт В. Але нестандартних завдань і завдань, що супроводжуються кат-сценами стало більше. Гравця, щоб не нудьгував, то посилають загарпунити гігантського кракена, то дозволяють примірити на себе шкіру снайпера, що прикриває диверсію в таборі Альянсу, а то і зовсім дозволяють пограти за іншого персонажа, наприклад Чена Буйного Портеру (так-так, це він був в Warcraft 3 і це його барила з елем можна було знайти в Степах у класичному World of Warcraft).

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Завдяки фазингу, швидкому респавну мобов і підглянутому в Warhammer Online механізму проходження групових завдань качатися стало ще легше - народ не юрбиться в одній локації в таких кількостях як раніше, шукати квестових ворогів довго не доводиться, а для того, щоб вам зарахували вбивство квестового боса достатньо вдарити його всього один раз. Так що максимальний 90 рівень зараз можна взяти буквально за тиждень неспішної гри по вечорам. А якщо ви при цьому ще і будете відвідувати підземелля, то і того менше. Інстансі, до речі, досить цікаві, за винятком Хмелеварні Буйних Портерів, яка створювалася, мабуть, під неабиякою долею хмелю. Мені особливо полюбився монастир Шадо Пан - фракції бойових панд-ченців. Підземелля звично мають нормальний і героїчний рівні складності, але, знову таки звично, їх проходження не викликає зовсім ніяких проблем. Оказуалили? А ось ласкаво просимо в режим “випробування”, у якому характеристики ваших предметів усереднюються і уповати доводиться тільки на власний скілл. Повірте, рейдового боса часом вбити простіше, ніж пройти інший пак у підземелля для п'яти людей у режимі випробування. Ну і щоб зовсім заспокоїти хардкорщиків - автоматично переміститися в таке підземелля не можна. Правда нічого особливо корисного в цьому режимі добути не вийде, хіба що речі для трансмогрфікації (зміни зовнішнього вигляду збруї) або гарна їздова тварина.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Для казуалів же створили сценарії - це підземелля для трьох персонажів без акцентування уваги на ролях. Ходити в теорії можна хоч з трьома бійцями, хоч з двома лікарями і одним танком. Зовсім не корисна справа. Пройти заради одержання досягнення і забути.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

А ось рейди це окрема розмова. На даний момент доступний тільки один рейдовий інстанс - Підземелля Могушан. Боси тут насправді не роблять рівно нічого нового, але при цьому вимагають чіткої координації між членами групи. Навіть у режимі крос-рилмового пошуку рейду (в Cataclysm, нагадаю, у цьому режимі можна було напасти на боса і піти пити чай) без знання тактики далі третього боса більшості пройти вдасться з труднощами, а у звичайному режимі ситуація, коли на вбивство першого і заодно найпростішого боса витрачається два тижні не фантастика, а жорстока реальність. І це здорово.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

З появою панд у грі з'явився новий універсальний клас - збройний ціпком чернець може виступати в ролі танка, лікаря і бійця.

Згадана раніше ферма, така собі гра в грі, дозволяє вирощувати інгредієнти для кулінарії і матеріали для крафтінга. Виглядає процес залицяння за посівами дуже забавно. Гравцю доводиться відбивати городин у хижих кроликів, проганяти птахів, боротися з хворобами і, звичайно ж, поливати, підсапувати і спушувати землю. Мало того, що це відволікає від одноманітних щоденних завдань і дозволять відпочити між рейдами, так ще і приносить непоганий дохід - кухарі розкуповують врожай як гарячі пиріжки.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

До речі про аукціон. Мобільна збройова, додаток для ios і Android, що дозволяє спілкуватися в гільдейському чаті і користуватися аукціоном з мобільних пристроїв, більше не вимагає окремої щомісячної підписки, що не може не радувати.

У грі була повністю перероблена система талантів і, як не дивно, гірше не стало. Гілки талантів скасували, тепер гравцю кожні п'ятнадцять рівнів пропонують вибрати один талант з трьох можливих. Що стало з тими талантами, яким не найшлося місця в новій системі? Більшість переїхали в навички, деякі просто зникли з гри. Була спрощена і система символів. Більші символи, як і раніше, мають ключове значення і якимось чином модифікують ваші навички, а малі залишені в основному для краси - вони додають різні візуальні ефекти як старої форми дерева у друїдів або заклик стерв'ятників при критичному ефекті страти у воїнів. Зате тепер для скидання талантів і вивчення нових не потрібно шукати вчителя класових навичок - проробити це можна як кажуть “не відходячи від каси” за умови наявності у вас спеціального реагенту.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

На фоні оновленого PvE режиму, PvP виглядає бідним родичем - крім двох нових полів боїв йому і похвастати немає чим. Чогось схожого на Озеро Крижаних Оковів або Тол Барад в аддоні замічено не було. Хіба що бос, що роняє PvP епіки, знаходиться не десь в окремій зоні, а прямо посередині локації з квестами, так що рейди на нього збираються в будь-який час, швидко і з більшим ентузіазмом. Втім, представники протилежної фракції з не меншим ентузіазмом вмішуються в минаючий бій щоб вбити вас і самим спробувати стати успішними.

Скоротати час чекаючи нових полів боїв вам можуть допомогти бої вихованців. У всіх ваших раніше пошуків маленьких супутників з'явилися власні здібності, сильні і слабкі сторони і тепер ви можете зіграти в місцевий аналог покемонів, у випадку удачі можна навіть захопити звірка, з яким боретеся. Не вистачає тільки Пікачу і червоно-білих кульок.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Можливо World of Warcraft: Mists of Pandaria до свого виходу і виглядав дурнуватим і дитячим аддоном, але зараз стало зрозуміло, що це краще доповнення до World of Warcraft з часів The Burning Crusade. І справа не тільки в зовсім новому світі і нових героях. Тут дійсно цікаво досліджувати навколишній світ і своє заняття найдеться для кожного - і закоренілого хардкорщика, рейдящего 7/7, і казуала, що саджає овочі на фермі і час від часу минаючого сценарію, і аукціонщика, що збиває стан на торгівлі рідкими предметами і перегонах цін на реагенти (так, є такі гравці і їх набагато більше, ніж ви могли б подумати). А якщо контент-патчі не змусять себе довго чекати, все буде зовсім чудово.