Рецензія на гру Prototype 2

20-08-2012

У Radical Entertainment безперечно знають як зробити гравцям приємність. Prototype 2 якимось незрозумілим чином вгадує ваші бажання і дає вам саме те, чого ви від неї бажаєте в кожний конкретний момент. Якби ще позбавити її від одноманітності та вторинності...

Назва: Prototype 2
Розробник: Radical Entertainment
Видавець: Activision Publishing
Видавець в СНД: Новий Диск
Дата виходу: 24 липня 2012 року

Відзначимо одразу: якщо ви випустили з уваги оригінал трирічної давнини, то нічого не втратили, а навіть скоріше придбали. Тому що сіквел настільки схожий на свого попередника, що дійсно можна грати в гру «знайди 5 відмінностей». Ідея про те, що головний герой першої частини Алекс Мерсер перетворився в антагоніста, а також декількох нових монстрів і мінімальних покращень в ігровій механіці суті не змінюють.

Перед нами знову Нью-Йорк, охоплений епідемією вірусу, що одержав назву «вірус Мерсера» (тим, хто не в курсі що до чого, пропонується глянути передісторію прямо з головного меню). Місто розділене на три зони, кожна з яких розташовується на окремому острові. «Зелена зона» - сама маленька, і, нібито, сама чиста. Принаймні тут ведеться активна пропаганда населенню про те, що все безпечно і вірусу в цьому регіоні немає. «Жовта зона» - так званий перевалочний пункт. У ній проводять наукові експерименти і утримують біженців з «Червоної зони» - Манхеттена, де практично не залишилося нормальних людей – лише збожеволілі «заражені».

Prototype 2

Справа GTA, як кажуть, живе і квітне. Три острови, що відкриваються протягом проходження; маркери з літерою на міні-карті, що світяться та позначають місця де можна одержати завдання; можливість гнати бронетехніку і вертольоти (зовсім герою не потрібні, але проти вимог місії не підеш) – немає навіть сенсу приховувати, звідки у проекта ростуть ноги. Інше питання, що з головним героєм Prototype 2 не зрівняються по крутості навіть всі разом взяті боси кримінального світу «Великого Автограбіжника».

Prototype 2

Сержант Джеймс Хеллер, заражений самим Алексом Мерсером, цілком закономірно одержав все ті ж можливості, що і його «творець» (ось так легко розробники пішли від необхідності що-небудь кардинально змінювати в бойовій системі і розвитку персонажа). Герой бігає по стінам, стрибає через дахи, літає у повітрі, падає з величезної висоти не одержуючи ніяких пошкоджень, і розкидає як кеглі численні загони відмінно екіпірованих ворогів. Теоретично десь там існує сюжет, згідно якому Хеллер жадає помститися Мерсеру за загиблу дружину і дочку та врятувати місто від зарази… але на ділі це зовсім не головне і гра розумно не концентрує на цьому увагу. Основні акценти зроблені на неймовірних можливостях героя і свободі дій (також і аморальних дій). Саме це відчуття неймовірної потужності і тотальної переваги над супротивниками змушує з захопленням поринати в дійство. У якій ще грі можна пішки піднятися на вершину Емпайр Стейт Білдінг і одним ударом кулака знищити танк?

Prototype 2

Сила ворогів і їх кількість збільшуються пропорційно могутності героя, рівно в тому ступені, у якому геймплей залишається комфортним і не впадає в крайності, коли гравець незліченну кількість разів починає з останньої контрольної крапки або, навпаки, засинає на клавіатурі від нудьги. Проблеми можуть доставити буквально пара босів, та і то, складності виникають винятково через малий простір для маневрів і незручну камеру, яка не дає нормально сховатися від ударів. З появою у Хеллера в арсеналі руки-молота і щупалець серйозні труднощі зникають, і залишається чистий драйв.

Prototype 2

Звичайна зброя, крім ракетниць, тут взагалі неактуальне. Його втрата в порівнянні з рукопашними атаками героя смішна. Та і хіба можна встояти перед спокусою зайвий раз помилуватися заворожливою акробатикою і божевільними трюками, які виконує герой, винищуючи солдатів, заражених, монстрів - кого завгодно, хто попадеться під гарячу руку. Незважаючи на багато вмінь і комбо-ударів, виламувати пальці не доводиться: керування в Prototype 2 дуже просте і навіть інтуїтивне. Навіть якщо активно бити по кнопкам, це принесе свої плоди, причому часом зовсім несподівані.

У міру проходження сержант Хеллер вдосконалюється, підсилюючи наявні можливості і характеристики і одержуюти нові. Джерел апгрейда дуже багато: це і виконання місій, і пошук об'єктів (заглядати в кожний кут Нью-Йорка не треба – їх зразкове місце розташування показується на великій карті), і поглинання відзначено спеціальними значками NPC, і навіть проходження випробувань.

Prototype 2

На жаль, повноцінної «пісочниці» з Prototype 2 не вийшло. Яку з двох сюжетних або побічних місій пройти раніше – ось весь вибір, який надається гравцю. Завдання короткі і не насичені різноманітністю: щось підірвати, когось поглинути, зібрати предмети за відведений час або просто перемогти дуже багато ворогів, включаючи босів і міні-босів. Багато доручень виконуються в секретних лабораторіях і на військових базах, схожих один на одного як дві краплі води.

Та і сам Нью-Йорк в Radical вийшов надзвичайно невиразним. Ми, звичайно, розуміємо: у місті епідемія, воєнний стан і все таке, але чому тут немає ні однієї локації, що запам'ятовується? «Жовта» і «зелена» зони взагалі мало чим відрізняються одна від одної – скрізь лише переплетення сірих вулиць з непоказними будинками і базами Чорного дозору. Райони наповнені юрбами гулящих громадян і військових, які не знають чим взагалі тут можна зайнятися. Набір розваг доступних головному герою теж невеликий - виконання місій, пошук об'єктів і завоювання медалей у непростих, але далеко не самих цікавих випробуваннях.

Prototype 2

Деякі «хвороби» першої частини виявилися і у другий. І якщо автоприцілювання у знарядь вертольота, що постійно норовить вибрати не ті цілі – це ще півбіди, враховуючи, що водити бойову машину доводиться не так часто, те штучний інтелект продовжує вражати своєю дурістю. Наприклад, можна потай поглинути всіх солдатів у кімнаті – достатньо лише вибирати жертву, на яку ніхто не дивиться. Жоден з тих, що залишилися живі не зверне уваги на несподівану пропажу своїх колег і не зніме тривогу. Але навіть якщо вам вдалося привернути до себе непотрібну увагу, достатньо утекти в затишне місце (наприклад, на дах будинку) і змінити зовнішність на останнього поглиненого, як вас одразу перестануть розшукувати.

Prototype 2

Всі ці прикрі дріб'язки не дозволяють звести Prototype 2 у ранг блокбастера. З іншого боку, задоволення від кривавої феєрії, що влаштовується Хеллером, їм зіпсувати не вдається. Навіть дивно, що серія була визнана комерційно провальною, а студія Radical Entertainment розформована Activision влітку цього року, ще до виходу другої частини на ПК, адже далеко не щодня виходять екшени, які, як мінімум, мають власне обличчя.

Один з тих рідких випадків, коли задоволення від другої частини буде більш відчутним для тих, хто не грав у першу. Максимально дружелюбна до користувача, ця гра дозволяє робити все, що забажаєш, і при цьому не карає за погану поведінку. І нехай у ній не так багато різноманітності занять, але тих, що є, вистачить з лишком на добрі два десятки годин задоволення.

Мінімальні системні вимоги
 ОС: Windows XP/Vista/7
 Процесор: Intel Core 2 Duo @ 2,6 ГГц / AMD Phenom II X3 @ 2,4 ГГц
 Оперативна пам'ять: 2 ГБ
 Жорсткий диск: 10 ГБ вільно
 Відеокарта: NVIDIA GeForce 8800 / ATI Radeon HD 4850
 Звукова карта: Сумісна з DirectX
 DirectX: 9.0c

Рекомендовані системні вимоги
 ОС: Windows 7
 Процесор: Intel Core 2 Quad @ 2,8 ГГц / AMD Phenom II X4 @ 3,0 ГГц
 Оперативна пам'ять: 4 ГБ
 Жорсткий диск: 10 ГБ вільно
 Відеокарта: NVIDIA GeForce GTX 460 / ATI Radeon HD 5850
 Звукова карта: Сумісна з DirectX
 DirectX: 9.0c

Графіка: 6

Движок у порівнянні з першою частиною, схоже, не змінився зовсім, хоча водночас вже не має високої якості текстур. Нью-Йорк не гарний і одноманітний, якість промальовування ледь дотягають до задовільного. Втім, розглядати в подробицях зображення у вас не буде часу – у грі є справи цікавіші.

Звук: 8

Саундтрек добре лягає на ігрові події, а серед звуків немає таких, які були б особливо голосними або ріжучими слух. Якщо граєте дома без навушників, ніхто з сусідньої кімнати не стане кричати «зроби тихіше» при вибуху чергового вертольота.

Подача матеріалу: 7

Сюжет насичений штампами і не заслуговує на особливу увагу, а місто і його жителі  - не більш ніж картонні декорації для кривавої бойні Хеллера. Однак, спогади поглинених людей і стильні чорно-білі ролики в місіях – цікавий рішення.

Геймплей: 8,5

Багато екшена, багато крові, багато акробатики. У цій грі можна вбивати кого завгодно, скільки завгодно і як завгодно, а потім як ні в чому не бувало продовжити літати по дахам будинків мегаполіса. Якщо ви готові вибачити Prototype 2 деяку одноманітність місій, то сповна можете насолодитися всесильністю головного героя.

Вторинна, мало в чому змінилася в порівнянні з першою частиною, але все така ж брутальна, драйвова і дуже зручна в обігу гра.

Автор: Lazybone

Опубліковано : 20-08-2012