Рецензія на гру My Lands: black gem hunting

Назва: My Lands: black gem hunting
Тип: браузерна MMOG
Жанр: військово-економічна стратегія в реальному часі
Розробник: Gravvit LLC
Видавець: Elyland LLC

Еволюція гри

Із чого все починалося? Ветерани джойстикових битв повідають, що перші електронні війни мали місце на приставках Денді. Її ігри зводилися до необхідності пройти з пункту А в пункт Б, попутно застріливши (або хоч якось покалічивши) усіх, хто цьому заважав. Старі добрі часи... Новою віхою в історії ігор стало кремнієве століття силіконових долин, яке за допомогою комп'ютерів остаточно витиснуло з наших життів вік залізний.

Спершу ігри для ПК залишалися вірні сценаріям приставок і робили упор лише на графічному апгрейді геймплею, де персонаж-одинак усе так само бродив і без розбору розправлявся з усім, що рухається. Ціль — постріл, мета — постріл. Однак розширені технічні можливості дозволили намітити й інший шлях у розвитку — багатокористувацькі ігри з акцентом на стратегічному та тактичному мисленні.

My Lands: black gem hunting

My Lands — гра нового зразка

Неосвоєне ще поприще дозволило розробникам My Lands вдосталь покреативити і створити якісно новий продукт із цілим рядом переваг для гравців. Наприклад, геймплей з відкритим сценарієм побудований таким чином, що гра буквально живе своїм життям. Користувач відчуває повну свободу дій без необхідності йти по второваній стежці прогнозованих місій і ланцюжків квестів. Ні, вони, звичайно ж, тут присутні, але служать скоріше путівниками, а не конвеєром ігрової безвихідності. А тому одне рішення гравця здатне вплинути на увесь ігровий світ!

Механіка гри зав'язана на добре продуманій системі взаємодії між гравцями. Початок вона бере з вибору раси (у грі їх чотири — Дроу, Світлі Ельфи, Лицарі та Демони), кожна з яких має набір переваг для розвитку персонажа, а також певні бонуси та дисбонуси в бою з суперником. Расові фічі поширюються навіть на характер володіння гравця, дозволяючи, наприклад, Світлим Ельфам підвищити захист гарнізону на 25% у Магічних лісах, а Лицарям вирощувати на 200% більше зерна в Степу. Ці аспекти гри приховують чимало тонкощів, нехай і потребуючих уваги, але, поза сумнівом, украй захоплюючих.

My Lands: black gem hunting

Брат за брата

У масштабних битвах кожний гравець може заручатися підтримкою своїх союзників або співкланівців, щоб спільним фронтом виступити проти ворога. Таким чином, деякі клани на серверах перебувають у стані безперервної війни один з одним, що офіційно оформляється в Дипломатичному корпусі та винагороджується не тільки військовими трофеями, але й системними бонусами і підвищенням рейтингу.

Взаємовиручку гравців розробники звели у вищий ступінь, представивши в грі чергове нововведення — Братерство Меча. Функціонал тут гранично простий: якщо хтось із гравців зазнав нищівної поразки в бою, він може «замовити» кривдника в братів по зброї. Останні зобов'язуються помститися ворогу протягом 7 днів, і якщо їм це вдасться, вони будуть нагороджені магічним сувоєм або артефактом. Замовник оплачує цей подарунок за допомогою особливої внутрішньоігрової валюти — Чорних Перлин.

Перемир'я: прощай, зброя!

Однак війна в My Lands: black gem hunting – це справа смаку. Багато воліють вести мирний спосіб гри, утримуючи, проте, невелике військо для захисту. Таким чином, можна не воювати взагалі, або воювати тільки тоді, коли цього потребуватимуть обставини.

Система кланів відкриває чимало перспектив і для миролюбних гравців. Так, підписання Мирної Угоди між кланами позитивно позначається на торгових зборах і швидкості доставки товарів між членами цих кланів, а також дозволяє налагоджувати нові торгові зв'язки. У геймплеї передбачений ринок на принципах вільної конкуренції, де  користувачі торгують цілком традиційними внутрішньоігровими ресурсами (золото, камінь, залізо, зерно, дерево). Але найкоштовнішим ресурсом у грі є, безсумнівно, Чорні Перлини. Вони дозволяють апгрейдити будівлі на найвищі рівні, підвищувати ефективність юнітів і навіть прискорювати час! І це далеко не всі їхні заслуги, але про це трохи пізніше.

My Lands: black gem hunting

Людський фактор

Розробники пішли від настільки розповсюдженого в інших іграх принципу гравець vs. програма та зробили ставку на протистоянні гравець vs. гравець. Така модель привнесла в гру ефект несподіванки та неповторності. Справа в тому, що боти, нехай навіть і з елементами випадковості або «штучного інтелекту», в однакових ситуаціях поводяться дуже передбачувано, що  робить розвиток ситуації прогнозованим та перекреслює інтригу. Зміщення акцентів із цієї системи привнесло в My Lands справжній драйв. Тут ти взаємодієш із найрізноманітнішими гравцями, які в абсолютно ідентичних ситуаціях здатні вчиняти діаметрально протилежно. Переграти програну битву, з’ясувавши для себе хитрі прийоми суперника, тут не вийде. Щоправда, завжди можна зав'язати нову битву, а то й війну, якщо ти очолюєш клан. І на перемогу в тебе буде один шанс, одна ставка, все або нічого!

My Lands: black gem hunting

Світ у мініатюрі

По суті My Lands: black gem hunting можна розглядати як повнофункціональну модель суспільства з усіма властивими йому законами та особливостями — вона підкоряється ієрархії успішних, спонукувана ідеями спритних, підвладна волі сильних. Пройти шлях до успіху в My Lands означає набути цінні навички та досвід для життя реального. Адже ця мініатюрна, але достовірна проекція соціуму дозволяє кожному виявити свої приховані таланти. Багато з нас уявляють себе героями, мільйонерами або зодчими. Тільки от втілити ці мрії в реальність іноді заважає власна непевність, продиктована тиском зовнішнього світу. У грі тиску ззовні немає. Занадто сором’язливий у реальному світі? Тоді вияви зухвалість у грі, відкривай свої нові сторони та знайди власний рецепт успіху для світу онлайн і оффлайн.

Стираючи межі неможливого

Як уже згадувалося, найістотніша особливість My Lands: black gem hunting, яка не має аналогів в інших іграх, полягає в особливому виді ресурсу, який здатний долати границі віртуального світу — Чорні Перли. Так уже повелося, що ми традиційно розмежовуємо для себе поняття онлайн і оффлайн, подібно двом паралельним життям, які не перетинаються. Але розробники My Lands вивели у своєму дітищі точку дотику цих двох паралельних світів. Накопичені в грі Перлини можна з легкістю перерахувати на свій електронний гаманець, після чого перевести у реальні гроші! Тобто My Lands дарує не тільки задоволення, але й приємний бонус у вигляді кишенькових грошей (кому скільки треба на кишеню — кожний вирішує сам, тому що обмежень у грі немає).

Отримати Чорні Перли можна кількома способами. Гравцям з упором на військові дії прийде до смаку грабування Руїн — напівзруйнованих міст прадавніх цивілізацій. Особлива Руїна сьомого рівня містить в середньому 80 000 ЧП, що в перерахуванні на реальні гроші складе 800 у.о.. Особливо щасливі користувачі можуть взяти під свій контроль Солоні Озера, які щохвилини генерують Чорні Перли. Миролюбні ж гравці, напевно, віддадуть перевагу купівлі Чорних Перлів на ринковому Аукціоні за ігрове золото. Варіантів багато — треба лише вибрати той, який найбільше до душі!

My Lands: black gem hunting

У цілому можна сміливо сказати, що стратегія My Lands зарекомендувала себе як варта уваги, в першу чергу завдяки ряду вдалих нововведень у функціонал і наданій користувачу волі вибирати свій стиль гри, будь то мирне містобудування,  нищівна війна або їхнє вдале поєднання. Цікавою є й можливість заробити реальні гроші (та і як інакше!). За всіма параметрами гра варта реєстрації, щоб дерзнути та спробувати себе на поприщі багатокористувацьких стратегій.

Опубліковано : 22-02-2014