Попередній огляд гри Jagged Alliance: Flashback

27-07-2014

Назва: Jagged Alliance: Flashback
Жанр: Покрокова тактика
Розробник: Full Control
Видавець: Full Control
Дата виходу: 15 травня 2014

Дійсно «на жаль», адже в Full Control вийшло пристойно перенести настільну версію Space Hulk на екрани моніторів. Кінцевий результат виглядав дещо блякло, але грався в точності як оригінал і зумів подарувати парочку незабутніх вечорів. Що ж пішло не так із черговою реінкарнацією Jagged Alliance? Поки що нічого, адже гра на даний момент знаходиться в стані раннього доступу. Інакше кажучи, це ще не кінцевий продукт, а демо-версія (у випадку з Jagged Alliance: Flashback мало не альфа), покликана продемонструвати фанатам потенціал проекту. Щоправда, за цю демо-версію чомусь просять грошей, і, відверто кажучи, не маленьких.

Jagged Alliance: Flashback

І, знаєте, було б за що. Не хочеться кривдити розробників, але судячи з того, що зараз собою являє гра, можна сказати, що там будуть персонажі, які зможуть ходити по локаціях і стріляти у ворога. Усе. Можливо, буде деяка тактична складова, але зараз її немає й близько. Сюжет? Якісь його зачатки, звичайно, прослідковуються, але хочеться вірити, що у фінальній версії все буде на кілька порядків краще. На даному ж етапі сюжетні діалоги та вставки сприймаються скоріше як якась заглушка, щоб хоч якось виправдати присутність гравця в черговій банановій республіці.

Jagged Alliance: Flashback

Гравець, до речі, виступає в ролі агента спецслужб США, який прибуває на острів щоб скинути чергового кривавого диктатора. З самого початку планувалася більш цікава сюжетна лінія, згідно з якою Штати боролися з «злими росіянами», але російськомовне співтовариство обурилося такій постановці питання й сюжет довелося в терміновому порядку переробляти.

Jagged Alliance: Flashback

Тому вибір припав на варіант із диктатором. Зрозуміло, спецслужби США ну ніяк не можуть провести звичайну операцію з ліквідації неугодної персони (хоча в 80-х роках у країнах Латинської Америки такі операції проводилися неодноразово), а виходить, вам доведеться починати свою діяльність з сусіднього острова, обзаводитися підтримкою місцевого населення та вдаватися до послуг найманців. Очевидно, в Full Control вважають, що в США проблема з кваліфікованими кадрами.

Jagged Alliance: Flashback

Далі все знайомо до болю: у якогось фермера дочку до в'язницю запроторили, когось на ринку бандити дістають і так далі. Що це означає для нас із вами? Те, що настав час найняти парочку шибеників і відправитися вирішувати чужі проблеми, замість того, щоб займатися, власне, першочерговим завданням. До речі, у характеристики найманців можна не вчитуватися, однаково зараз вони практично ні на що не впливають. Беріть того, хто стріляє точніше, і справа в капелюсі. З екіпіруванням теж проблем не буде: знімете все що потрібно з першого зустрічного бандита.

Jagged Alliance: Flashback

Глобальна карта в грі розбита на квадранти, причому переміститися відразу в потрібне місце не можна, доводиться ходити суто по клітинках. Їх буває два типи: абсолютно порожні локації та локації, зайняті ворогами. У другому випадку гра попереджає про виявленого суперника та пропонує вступити в бій або ретируватися.

Jagged Alliance: Flashback

Звичайно, при розборі покрокових тактичних ігор найбільше уваги прийнято приділяти бойовій системі, але у випадку з Jagged Alliance: Flashback говорити особливо й немає про що. Поки що в грі виявлено близько п'яти видів вогнепальної зброї (без найменшого натяку на ТТХ), гранати, бинти для зупинки кровотечі та каски із бронежилетами. В останніх, як не дивно, зазначений рівень додаваної броні, але як зрозуміти, на що він впливає, якщо немає можливості визначити, скільки саме втрати наносить та чи інша зброя?

Jagged Alliance: Flashback

Сам бій виглядає досить примітивно й найбільше нагадує суміш Fallout і X-COM. Від першого в грі зональна система пошкоджень (постріл у голову наносить більше втрати, але шанси потрапити менші, аніж у корпус або ноги), від другої – усе інше. На будь-яку дію, будь то постріл, перезарядження, переміщення або операції з реманентом, витрачаються очки дії. За один хід персонаж встигає вистрілити пару разів і, допустимо, присісти за найближчим укриттям. Приємно, що можна вибирати режими стрілянини, а от традиційного для ігор цього жанру режиму очікування, у якому персонаж поза своїм ходом автоматично атакуватиме суперника, який з’явився в полі зору, в Jagged Alliance: Flashback поки що немає.

Jagged Alliance: Flashback

Побавила фізика пострілів. Якщо прострелити навіть фанерну стіну неможливо (у грі практично відсутнє піддане руйнуванню оточення), то ворогів, які вилаштувалися ланцюжком, куля буде пробивати навиліт, незалежно від відстані, на якій вони перебувають один від одного

Jagged Alliance: Flashback

З інтерфейсом у грі зовсім біда. Так, розробники клятвено обіцяють усе переробити в прийдешніх версіях, але зараз це катастрофа. Деякі пункти меню недоступні, а інші зовсім неінформативні. У реманенті всього 14 слотів, але переносити предметів можна набагато більше. Як побачити весь вміст? Ніяк, викидайте на землю й збирайте заново. Причому можливості вибрати що саме підібрати, а що залишити, - немає, адже в реманент потрапляє весь видобуток відразу. Зберігатися, до слова, теж не можна. Що робити, якщо ви допустили якусь критичну помилку або втратили цінного бійця? Виходити з гри й заходити в неї заново, сподіваючись, що завантажиться якесь вдале автозбереження.

Jagged Alliance: Flashback

З візуальної точки зору гра виглядає терпимо. Графіка далеко не сучасна, але й покрокова тактика це вам не FPS, тут кінематографічність не особливо потрібна. Біда тільки, що самої покрокової тактики в Jagged Alliance: Flashback кіт наплакав. У черговий раз «поки що».

Jagged Alliance: Flashback

Вам може здатися, що цей огляд занадто категоричний, але тут така справа: якщо хтось (наприклад, Larian Studios з Divinity: Original Sin) виходить на Kickstarter із продуктом, потенціал якого помітний неозброєним оком, то Full Control вийшла з обіцянками. Обіцянками, які поки що мають мало спільного з дійсністю. Однак якщо ви бажаєте підтримати розробників прямо зараз - не соромтеся, гру вже продають в Steam за $19,99.

Системні вимоги

• ОС: Windows XP, Vista, Windows 7 або Windows 8
  • Процесор: Intel Core i5 2,6 ГГц / AMD Phenom II X4 2,8 ГГц
  • ОЗП: 4 ГБ
  • Відео: NVIDIA GeForce 8800 GTS | AMD Radeon HD 5670
  • DirectX: 9
  • Місце на ЖД: 1 ГБ

• ОС: Windows 7 64-bit
  • Процесор: Intel Core i7 3,0 ГГц / AMD Phenom II X4 3,6 ГГц
  • ОЗП: 8 ГБ
  • Відео: NVIDIA GeForce GTX 650 2 ГБ | AMD Radeon HD 6790
  • DirectX: 10
  • Місце на ЖД: 1 ГБ

Графіка: 6

Нічого особливого, хоча для покрокової тактики це не мінус

Звук: 5

Звук? Він є.

Подача матеріалу: 4

Занадто сиро, щоб можна було робити висновки

Геймплей: 5

Потенційно непогано, але поки що грі запропонувати нема чого.

Оцінка: 5/10

У поточному вигляді радити Jagged Alliance: Flashback можна хіба що затятим фанатам серії, які хочуть підтримати розробників і сподіваються з часом пограти в дійсно хорошу гру. Іншим же краще почекайте фінальну версію.

Автор: Дмитро Курятник

Висловлюємо подяку компанії Plan of Attack за надану для огляду копію гри.

Опубліковано : 27-07-2014