Рецензія на гру Invisible, Inc.

Назва: Invisible, Inc.
Жанр: Тактична стратегія
Розробник: Klei Entertainment
Видавець: Klei Entertainment
Дата виходу: 15 травня 2015
Платформа: РС / PS4

Klei Entertainment – один із найбільш незвичних розробників ігор на сьогоднішній день. Ім'я цієї канадської студії гримить із кожною випущеною грою, яких відносно багато, адже вони виходять із завидною регулярністю (у середньому по грі на рік). Незвична ж компанія ось чому: вона не боїться експериментувати з жанрами, у кожному домагаючись досконалості.

Invisible, Inc.

Візьміть платформери: дилогія Shank, яка запекло нагадує знамениту кінотрилогію про Музиканта режисера Роберта Родрігеса; чудовий стелс Mark of the Ninja, який доводить, що грати в хованки цікаво й у двомірному просторі.

Далі канадці узялися за симулятор виживання й зробили Don't Starve: якщо пам’ятаєте, два-три роки тому «виживалки» робили всі, але на тлі гри від Klei Entertainment усі вони виглядають дуже блякло.

Тепер студія зацікавилася покроковими стратегіями, інтерес до яких відродив XCOM: Enemy Unknown. Канадці не приховують джерело свого натхнення, однак незважаючи на схожу механіку, Invisible, Inc. зовсім про інше.

Invisible, Inc.

2074 рік − час безроздільного володарювання величезних корпорацій. У світі домінування неймовірних за розмірами приватних капіталів немає місцю державам – Землею правлять ради директорів. Сюжет розвивається навколо невеликої приватної розвідувальної компанії Invisible, Inc., яка займається промисловим шпигунством на користь того, хто більше заплатить.

В певний момент вона перейшла дорогу не тим людям, і на її штаб-квартиру нападають, захоплюючи або вбиваючи багато найцінніших кадрів, а що найважливіше – знищуючи роками формовану шпигунську мережу. Голова агентства й кілька агентів дивом рятуються, захопивши з собою унікальну розробку: штучний інтелект Incognita – незамінний помічник кожному польовому агенту.

Invisible, Inc.

Проблема ось у чому: для підтримки життя ШІ необхідно значна кількість енергії, а агенти втратили доступ до найдосконалішого спорядження. Завдання неймовірне: в умовах повного дефіциту знайти джерело живлення для Incognita і відновити нормальну роботу компанії.

Така сюжетна зав'язка допомагає прилаштувати до гри безліч знайомих і зручних елементів з XCOM: ми вибираємо одне із завдань на карті світу й відправляємо туди човник з агентами. По виконанню завдання ми одержуємо гроші й дорогоцінний час для роботи Incognita. Гроші можна витрачати на купівлю спорядження й навичок: надворі, як нам уже відомо, 2074 рік, тому просто так купити вогнепальну зброю неможливо – скрізь є біометричний захист та інші технічні вишуканості далекого майбутнього. Крім цього, можна купувати й різні кібернетичні імплантати для агентів, які поліпшують їх професійні вміння. Підвищувати можна й персональні навички за чотирма параметрами: «Швидкість», «Злом», «Сила» і «Анархія» – кожний рівень якого надає неоціненну підтримку в проходженні гри.

Invisible, Inc.

Ще одна подібність із XCOM – ігрова механіка. Рівні просторі, великі й обставлені різними укриттями. Гравець керує двома героями, а всі дії розбиті на ходи. За один хід один герой може виконати певну кількість дій, після чого передати керування своєму комп'ютерному опоненту.

На цьому, мабуть, подібності закінчуються. Стиль гри в Invisible, Inc. повністю відмінний від XCOM. Якщо в останній наше завдання знищити інопланетян на рівні, причому робити це у відкриту, у лобовій атаці, то розглянута гра повністю сконцентрована на потайливому проходженні рівнів. В ідеалі всіх супротивників в особі співробітників охоронних фірм потрібно обходити боком, за що вас нагородять наприкінці рівня додатковими ресурсами.

Invisible, Inc.

Природно, супротивників можна й вирубувати, і навіть вбивати на наступних етапах гри, але будь-яка лобова атака закінчиться пораненням або загибеллю агента. Підходити до охоронця потрібно зі спини, влаштовувати йому засідку або придумувати приманки – тактичних можливостей море, головне уміти їх реалізовувати. Ще одна особливість, яка робить гру більш цікавою: позбавлений свідомості супротивник обов'язково підніметься через кілька ходів і почне метушитися, бігати по всій локації в пошуках ваших агентів, ускладнюючи їм життя.

Крім цього, самі рівні – справа досить непередбачувана. Кожна локація створюється випадковим чином, розкидаючи по окрузі охоронців, камери, датчики руху й інші охоронні механізми у випадковому порядку. Але навіть це ще не все: з кожним ходом зростає загальний рівень загрози, і з його підвищенням з'являються нові сильні супротивники, вмикаються раніше вимкнені камери, додаються лазерні бар'єри і так далі.

Invisible, Inc.

І тут у справу вступає ваш ШІ. З його допомогою можна зламувати камери, відключати лазерні бар'єри, переналаштовувати датчики руху, відкривати сейфи з дорогоцінними ресурсами і так далі. Працює він від енергії: одна одиниця додається за кожний хід, інші можна одержати, зламуючи термінали. Завдяки наявності Incognita ігровий процес Invisible, Inc. стає дуже багатошаровим і цікавим. Вам одночасно потрібно стежити за правильним розміщенням ваших агентів на локації, відключати всі охоронні механізми й уважно стежити за наявністю дорогих і цінних предметів на карті, які можна украсти. Грати дуже цікаво.

Крім усього іншого, Invisible, Inc. ще й дуже красива. Klei Entertainment знайшла свій стиль в анімації, який нагадує мультиплікацію двохтисячних років, і дотримується його. Ця гра не виключення. Також грандіозна робота пророблена над стилістикою й атмосферою гри: незважаючи на 2074 рік, події на екрані більше нагадують шістдесяті роки минулого століття й розпал Холодної війни, з її історіями про шпигунів у довгих плащах і стильних капелюхах.

Invisible, Inc.

Єдиною претензією до Invisible, Inc., мабуть, буде її звукове оформлення. Музична тема всього одна, і її варіації крутяться у нескінченному циклі протягом усього проходження. Набридає скажено швидко.

Так що всім любителям тактичних стратегій, особливо тим, хто занудився без продовження XCOM, – терміново бігти за грою. Invisible, Inc. - це чудова стратегія, яка здатна кинути виклик, розважити й здивувати гравця. Настійно радимо!

Системні вимоги:

• OС: Windows Vista / Windows 7 / Windows 8
  • Процесор: двоядерний 2,0+ ГГц або кращий