Рецензія на гру Far Cry Primal

Назва: Far Cry Primal
Жанр: Action, Adventure
Розробник: Ubisoft Montreal
Видавник: Ubisoft
Дата виходу: 1 березня 2016
Платформа: РС / PS4 / Xbox One

Компанія Ubisoft дивним чином поєднує в собі типового корпоративного ігрового гіганта, що вичавлює всі соки зі своїх успішних ігор шляхом випуску нескінченної кількості продовжень, і експериментатора, стабільно видаючи ігри незвичного жанру та наповнення. Far Cry Primal - незвичайна гра Ubisoft: вона примудрилася поєднати в собі обидві іпостасі компанії - новаторство та жадібність.

Far Cry Primal

Новий Far Cry відправить гравця на 12 тисяч років назад - у часи, коли невинно чисті ландшафти топтали ще живі мамонти. Історія доповнює антураж: у центрі уваги розділене плем'я вінджі, яке через зовнішні загрози розбіглося по всьому Улусу (згідно з легендою розробників, Улус - місцевість на території сучасної Центральної Європи), і молодий воїн на ім'я Таккар, який має намір плем'я об'єднати, а загрози - усунути.
Ігровий світ пропрацьований дивовижно. Перше, що підкуповує, - це озвучування: всі діалоги записані протоіндоєвропейською (серед нашої редакції немає експертів-лінгвістів з протоіндоєвропейської, тому довіримося розробникам), чого, здається, не було ще в жодній грі. Сильні враження залишає вступний ролик, який показує печеру, вкриту наскальним живописом, і шамана, що тлумачить цією примітивною мовою.

Far Cry Primal

Ну а далі гра продовжує набирати обертів: за першу годину ви встигнете пополювати на мамонтів на розкішній полонині, вступите в сутичку з тигром у похмурій печері, підійметеся на залиті сонцем схили гір і здивуєтеся величі природного гігантизму, який давно пішов у небуття разом із шаблезубими ссавцями.

Після бадьорого вступу, на жаль, гра зменшує темп і з часом зовсім сповільнюється. Ілюзія подорожі в давню епоху швидко проходить, а їй на зміну приходить розуміння, що перед нами все той самий Far Cry, лише в рази бідніший на можливості. Грі про примітивне суспільство - примітивне наповнення: однотипні завдання, однакова зброя та тонна схожих одна на одну подій.

Far Cry Primal

На перший погляд, все, що вас змушують робити по грі, - наче й логічно: ми бігаємо по карті і визволяємо з халепи одноплемінників; збираємо палиці та каміння, щоб збудувати їм житло; знищуємо аванпости й оглядові майданчики ворожих племен, щоб ходити по території було безпечніше; і, нарешті, перебуваємо в перманентній сутичці з природою, тому що людина лише почала завойовує звання головного хижака планети. Якщо так подумати, то це саме вимагалося від гравця в Far Cry і раніше: носитися з кулеметом поперед себе та наводити жах на острівних і гірських диктаторів. Але відмінність у тому, що контенту в 3 і 4 частинах гри серії незрівнянно більше, отже, більша й кількість можливостей проходження чергового етапу гри.

Far Cry Primal

Історія кам'яного віку підказує нам, що основна зброя - палиця, спис і лук, а значить всі сутички проходять на дуже близькій відстані. Битися в Far Cry Primal доводиться багато: якщо не з людьми, то з хижаками, але робити це досить нудно. За великим рахунком все зводиться до швидкого натискання лівої кнопки миші: герой розмахує дубиною ліворуч і праворуч (причому буквально: у гри дві, від сили три анімації атаки!), А вороги відлітають з написом «постріл у голову» (мабуть, розробники не стали змінювати стандартне «headshot», а локалізатори з цим навіть не морочилися).

Far Cry Primal

Половину всього часу Таккар витрачає на те, щоб добігти до потрібної точки (розмір локацій ідентичний Far Cry 4), чверть часу - на збір палиць і каміння, а ще чверть - на розмахування дубиною.