29-03-2014

Рецензія на гру Deus Ex: The Fall

Назва: Deus Ex: The Fall
Жанр: RPG / Action / Stealth
Розробники: Eidos Montréal і N-Fusion
Дата виходу: 18 березня 2014 року

Сюжетно Deus Ex: The Fall є своєрідним пріквелом до Deus Ex: Human Revolution. Щоправда, головний герой тут не Адам Дженсен, а колишній найманець компанії «Беллтауер» Бен Саксон. Втім, вороги в нього – все ті ж Тирани, які протягом усієї оригінальної гри допікали начальнику служби безпеки «Шаріф Індастріз». В творіння N-Fusion міцні гени батька (Deus Ex) і тверде бажання у всьому бути схожим на «старшого брата» (HR), але поки гра застрягла в підлітковому віці, з усіма властивими йому проблемами.

В Deus Ex:The Fall є тільки одне місто-хаб, яке пропонує гравцю свободу дій – Панама. Та й те за розмірами поступається острову Хенша з Deus Ex: Human Revolution. Трохи затягнуту навчальну місію в Москві та притулок героя в Коста-Ріці брати до уваги не варто: ці локації абсолютно лінійні.

Deus Ex: The Fall

Зате в Панамі є все, чого тільки побажає душа справжнього шанувальника цього ігрового всесвіту. Повна воля переміщення, багато секретних місць, чергова змова корпорацій, побічні завдання в кількості п'яти штук і ретельно відтворена атмосфера, у якій збереглося найголовніше – дух гри. Звичайно, діалоги могли б бути більш розгалуженими та тривалими, рішення гравця – більш значимими, та й способів проникнення в окремі приміщення хотілося б більше, а не два: навпростець або через вентиляцію.

Deus Ex: The Fall

На жаль, в Deus Ex: The Fall є ряд недоліків, які не дозволяють одержати від неї повноцінне задоволення. І якщо з розмитими текстурами та загальною низькою якістю графіки й анімації змиритися ще можна, беручи до уваги платформи, для яких розроблялася гра, то проблеми зі звуком заважають не тільки геймплею, але й найголовнішому - повноцінному сприйняттю сюжету.

Deus Ex: The Fall

Справа в тому, що в грі раз у раз повністю пропадають усі звуки, включаючи репліки персонажів, стрілянину, інтерфейс і решту. Ви ризикуєте нарватися на міну, оскільки не почули її писк. Вас розшукують вороги, а ви не розумієте, що відбувається, адже в колонках немає нічого, крім фонової музики. Репліки персонажів, за винятком найважливіших сюжетних діалогів, обриваються: без звуку їх не можна навіть прочитати, а в логах вони ніде не зберігаються. Таким чином, левова частина атмосфери губиться разом з можливістю досконально вивчити ігровий світ і глибше вникнути у взаємини між персонажами.

Deus Ex: The Fall

Недоліки в балансі, які мали місце й в Deus Ex: Human Revolution, у цій грі стали куди серйознішими. Купувати будь-які види боєприпасів, зброї, хакерські приналежності та навіть алкогольні напої для поповнення рівня життя (останні разом з ліками залишаються фактично непотрібними через те, що Бен регенерує здоров'я за лічені секунди) відтепер можна прямо на полі бою у вбудованому віртуальному магазині. Мікротранзакції, які були присутні в мобільній версії ігри, звичайно, забрали, але подібне спрощення виглядає не просто недоречним, а навіть нелогічним.

Deus Ex: The Fall

Штучний інтелект непрохідно глухий і тупий, хоча й має надзвичайно гострий зір. Підняту тривогу можна пересидіти в затишному кутку: охоронці швидко заспокоюються. Ховати тіла немає ніякої потреби: навіть якщо ви не вбили, а всього лише оглушили суперника, він негайно ж розчиниться в повітрі. У такій ситуації безшумне усунення ворогів виявляється найбільш ефективним і найменш витратним варіантом проходження. До слова, дерево імплантів залишилося колишнім, і з ним можна сміливо експериментувати, не боячись напартачити, адже крім навичок злому комп'ютерів від інших користі мало.

Deus Ex: The Fall

Deus Ex: The Fall проходиться за 6-9 годин, залежно від того, наскільки ретельно ви будете прочісувати кожний провулок. Це цілком тягне на повноцінну гру, тим більше що сюжет обривається на найцікавішому місці – буде друга частина.

Deus Ex: The Fall

Інша справа, що радити проект до купівлі сьогодні не можна: при всьому дбайливому відношенні до традицій, вміло збереженій атмосфері та інтригуючому сюжеті, тут є ряд неприємних моментів, здатних всерйоз зіпсувати враження. Варто як мінімум дочекатися патчу, який виправляє більшість помилок. А ще краще – потерпіти до виходу продовження, щоб зробити остаточні висновки про придатність даного продукту до вживання.