Рецензія на гру Deus Ex: Mankind Divided

Назва: Deus Ex: Mankind Divided
Жанр: Immersive sim, action, RPG
Розробник: Eidos Montreal
Видавник: Square Enix
Дата виходу: 23 серпня 2016
Платформа: РС / PS4 / Xbox One

Починати текст про новий Deus Ex хочеться виключно з захоплених вигуків: «Ви собі не уявляєте, скільки всього тут можна робити!» Насправді, шановні читачі, ви дуже навіть уявляєте: за останні кілька років вийшло багато ігор у жанрі пост-RPG – так званий immersive sim ( «симулятор занурення»). Це всі три гри Bioshock, це Dishonored, це й Deus Ex: Human Revolution. Всі ці (давайте без зайвої скромності!) витвори мистецтва об'єднує унікальна подача сюжету й розкриття ігрового світу: велика частина інформації прихована в оточенні, в коротких щоденниках і невеликих сценках.

Deus Ex: Mankind Divided

Хтось називає immersive sim вершиною ігрових розробок – найскладнішим жанром, який поєднує в собі все найкраще в іграх. Чи так це – вирішувати, в першу чергу, гравцеві. Однозначно можна сказати лише одне: варто лише грі в цьому жанрі дозволити собі бути не геніальною, варто обмежити гравця в бажанні вивчити віртуальний світ якомога більше, не відправляючи його на сторонні завдання, як гра руйнується на очах – згадайте нещодавній перезапуск легендарного Thief.

Спираючись на вищесказане, ризикнемо заощадити вам час і сказати: якщо вам сподобався Bioshock, Dishonored і особливо Deus Ex: Human Revolution – сміливо запускайте Deus Ex: Mankind Divided з думкою про те, що наступні тридцять годин принесуть вам купу задоволення. Якщо ж ви цінуєте прямолінійну подачу історії, то з Deus Ex відносини у вас не складуться.

Deus Ex: Mankind Divided

Події нової гри розгортаються через два роки після фіналу Human Revolution. За канон розробники взяли ту кінцівку, в якій головний герой гри Адам Дженсен не встигає зупинити виконання підступних планів таємничої організації Ілюмінати: з їхньої вини люди з аугментаціями (штучними органами та кінцівками) божеволіють і кидаються на оточуючих. У підсумку – мільйони загиблих по всьому світу, мільярдні втрати в економіці та різке скорочення використання протезів.

За минулі два ігрових роки ситуація сильно змінилася: запущена Ілюмінатами криза вдарила по всьому світу. Хтось переживає її гостріше, хтось – легше. Наш старий знайомий Адам Дженсен тепер працює на Інтерпол, входить у спеціальну Опергрупу-29, завданням якої є боротьба з тероризмом. Певний ланцюжок подій приводить його до столиці Чехії, Праги, яка більше всіх постраждала від інциденту.

Deus Ex: Mankind Divided

Вулиці Праги нагадують міста ПАР минулого століття: влада Чехії запустили повноцінну політику сегрегації аугментованих людей від біологічно повноцінних. Наявність протеза в Чехії 2029 року робить тебе ізгоєм з правами домашньої тварини.

Природно, жорсткі заходи породжують протест – існує організація КПА (Комітет з прав аугментованих), яка бореться зі сформованою ситуацією мирними методами. Місцевий Нельсон Мандела, ватажок КПА, – людина освічена, але неоднозначна. Незважаючи на декларовану установку на мирний протест, в Чехії часті бувають вибухи з великими жертвами, тому ситуація в столиці напружена до межі. Що ж, хай йому грець, відбувається, хто правий, а хто – ні, Адаму й належить з'ясувати.

Deus Ex: Mankind Divided

Розробники Deus Ex: Mankind Divided куди більше уваги цього разу приділили ігрового процесу, ніж історії. Основна лінія сюжетної кампанії є типовою детективною історією з доволі передбачуваними поворотами. Дещо підкачала й активно рекламована тема «технологічної дискримінації»: аналог Апартеїду в Празі відчувається вкрай слабо – про розкол у суспільстві нагадує лише роздільний вхід у метро для людей з протезами і без. З іншого боку, за межами Праги атмосфера опрацьована дуже добре. Одна поїздка в Місто Големів назавжди переконає в несправедливості і зіпсованості нового технологічного суспільства. Однак проблема в тому, що Прага – це основна локація гри, в ній ви проведете найбільше часу і там основна тема гри розкрита слабо, на жаль.