Рецензія на гру Crysis 3

Назва: Crysis 3
Жанр: FPS
Розробник: Crytek
Видавець: EA
Видавець у СНД: EA
Дата виходу: 21 лютого 2013

Остання частина трилогії Crysis як і раніше не надто вражає в плані геймплею. Втім, яка різниця - Crytek залишаються лідерами по частині графічних технологій і приголомшливу красу їхньої нової гри варто побачити!

Із часів Crysis 2 пройшло цілих 24 роки. Після того як Бернс усунув загрозу цефів у Нью-Йорку, приватна військова корпорація C.E.L.L. зуміла захопити владу, встановивши монополію в багатьох підрозділах економіки. Найбільший удар був нанесений по енергетичній галузі – C.E.L.L., контролюючи всі ресурси, задіяла фінансово-боргову схему контролю над населенням. Іншими словами – немає грошей оплатити рахунку за світло? - виходить, доведеться відпрацьовувати в рабстві до кінця своїх днів.

Crysis 3

З такою класовою нерівністю відмовилися погоджуватися багато жителів Манхеттену, утворивши підпільний опір, у ряди якого входить давній знайомий Пророка – Майкл Сайкс, більш відомий на прізвисько Псих. Майкл, який опинився без свого нанокостюма, звільняє Лоуренса з ув’язнення та виводить його на стежку війни проти лиховісної корпорації.

Серія Crysis ніколи не славилася сильним сюжетом, і навіть спроби наповнити сторілайн третьої частини драмою не увінчалися успіхом. Прісні діалоги між Пророком і Психом міняються беземоційними «зривами покривів», які можна було передбачити ще 10 хвилин тому. Слабість діалогів підсилюється огидною локалізацією, яка, мало того, що не точна, так ще й репліки умудряються закінчуватися раніше, ніж персонаж на екрані встигне договорити.

Crysis 3

Та і яким би варіативним геймплей Crysis 3 не був, він однаково страждає від коридорності локацій. Гравець може кількома способами виконати поставлену мету – прорватися з боєм, тихо зняти всіх супротивників одного за іншим або ж обійти скупчення ворожих сил. Незважаючи на візуальні масштаби, рівні насправді невеликі та не дають повної свободи дій, яка була в першій частині. Маршрут сюжетної лінії чітко прокладений у джунглях Нью-Йорка, лише зрідка дозволяючи гравцеві ступити крок убік для виконання додаткового завдання.

Crysis 3

Властивості костюма залишилися без змін – усе ті ж силові режими та убоге прокачування вмінь. В Crysis 3 не доводиться накопичувати досвід заради апгрейду – окуляри для поліпшень здобуваються шляхом пошуку нанокомплектів, розкиданих на локаціях. Одночасно можна задіяти тільки чотири модифікації, для кожної з яких доступне міні-випробування, виконавши його гравець одержує невелику надбавку до перку.

Арсенал Crysis 3 незмінно перекочував з попередніх частин за винятком нині модного композитного лука. Унікальність цієї зброї дозволяє стріляти та залишатися непоміченим навіть у режимі невидимості. Дана властивість робить цю зброю неймовірно ефективною. От і виходить, що вся складність ігрового процесу полягає в обмеженому боєзапасі, стріли, втім, можна діставати і з убитих супротивників.

Crysis 3

Інтелект ворогів не вражає. Виявивши втрату в загоні, супротивники б'ють тривогу та починають ретельно обшукувати околиці, але максимум на що їх вистачає – це озирання по сторонах і закидання околиць гранатами. Напрочуд добре діє тактика «сидіти в засідці та відстрілювати по одному», тому що спеціально навчені бійці C.E.L.L. дуже цікаві і просто зобов'язано перевірити, чи точно був убитий їхній союзник, підставляючись під наступний постріл.

Втім, незважаючи на дратівну простоту гри, Crysis 3 залишає приємне враження завдяки приголомшливій графіці і яскравим і видовищним катсценам – хлопці з Crytek не нехтують вибухами зі стовпами вогню і яскравими спецефектами з будинками, що ефектно валяться, піднімають величезні хмари пилу. Виходить щось на зразок ненав'язливого та неймовірно красивого кіно.

Crysis 3

Сильною стороною в черговий раз виявляється графічна складова – графіка Crysis 3 традиційно піднімає планку якості на недосяжний для конкурентів рівень. Картинка вражає деталізацією, відмінною грою світла та тіні та вражаючими спецефектами. Режисери роликів постійно показують нам обличчя Психа великим планом, ніби промовляючи «дивіться яка деталізована в нього щетина!». Звичайно, насолодитися максимальними налаштуваннями з комфортним показником fps вдасться не всім – для цього необхідна відеокарта класу GeForce GTX 560, як мінімум.

Crysis 3

Мультиплеєр, у порівнянні із другою частиною, змін практично не перетерпів. Був доданий новий режим «мисливець», у якому гравці діляться на дві команди – бійці C.E.L.L. і пара мисливців з луками та у нанокостюмах, які постійно перебувають у невидимому режимі. Ціль перших вижити, а других – убити всіх солдатів за певний час. Грати цікаво тільки з луком наперевагу, а в інших режимах мережеві бої скочуються в «нано Call of Duty».

Crysis 3 – остання гра в трилогії, саме як гра вона досить пересічна, але в той же час вражає своєю фірмовою красою та приголомшливими спецефектами. Якби Crytek зробили кампанію трохи довшою, а карти масштабнішими, то Crysis 3 можна було б вважати дуже вдалим акордом у фінальному соло Пророка.

Системні вимоги.

• ОС: Windows Vista and Windows 7
  • Процесор: Intel Core 2 Duo 2,4 ГГц /AMD Athlon64 X2 2,7 ГГц