::>Ігри > 2013 > 12 > ...

08-12-2013

Рецензія на гру Contrast

Згідно з законами фізики, будь-який об'єкт матеріального світу відкидає тінь. Але чи може тінь якимось чином існувати сама по собі? Розробники з Compulsion Games у своєму дебютному проекті фантазують на цю тему й дають цілком конкретну відповідь, чому це все-таки можливо.

Назва: Contrast
Жанр: Arcade
Розробники: Compulsion Games
Видавець: Focus Home Interactive
Видавець в СНД: 1С-СофтКлаб
Дата виходу: 15 листопада 2013 року

Сюжет Contrast обертається навколо 9-річної дівчинки на ім’я Діді. Її мати вважає себе висхідною зіркою. Вона працює співачкою в кабаре й, хоча і любить свою дочку, більше думає про свою кар'єру. Ну а батько – звичайний невдаха, у голові якого постійно виникають ідеї про те, як заробити грошей, але більшість із них веде до провалу. Цього разу він вирішив відкрити власний цирк, однак, якби не допомога дочки і її уявної подруги Дон, справа могла обернутися катастрофою.

Дон (не дивуйтеся її імені, у перекладі з англійської dawn означає «ранкова зоря») – мовчазна дама гротескної зовнішності, яка має унікальну здатність перетворюватися в тінь. Це дозволяє їй діставатися по стінах до місць, які звичайній людині були б недоступні. Власне, на цій навичці й будується весь геймплей. Причому вправність рук тут все-таки другорядна. Contrast – це в першу чергу набір пазлів.

Contrast

Повторюваних загадок практично немає, але суть в них одна: встановити об'єкти таким чином, щоб тіні, які відкидаються ними, давали можливість забратися в недоступні місця. Деякі завдання вимагають навіть перетворювати окремі предмети, наприклад, ящики, у тінь, переміщати їх у такому вигляді куди потрібно, а потім знову матеріалізувати. Зустрічаються й ще більш нетривіальні забави. Так, один з епізодів зразу ж нагадав чорно-білу аркаду Limbo: тіні Дон потрібно долати небезпечні перешкоди на зразок гострих шипів, гігантських валунів і рятуватися від злісного огра.

Contrast

Оскільки Дон – персонаж ніби як вигаданий і належить до світу тіней, то й інші люди для неї видимі тільки як тіні. Виключення становить Діді: тільки її ми бачимо в нормальному людському вигляді. Така концепція позбавила розробників від необхідності малювати велику кількість героїв і дала можливість приділити пильну увагу дівчинці, яка з перших же хвилин своєї появи на екрані викликає щиру симпатію. Маля найбільше на світі любить своїх батьків і зробить все, щоб ситуація в родині нарешті налагодилася. У творців вийшов дуже реалістичний, емоційний і зворушливий персонаж, до того ж чудово анімований.

Contrast

Що стосується ігрового світу, то тут фантазія в Compulsion Games запрацювала на повну котушку. З одного боку, стилістика нуара в антуражі 20-их років минулого століття, з іншого боку – абсолютна фантасмагорія у всьому, починаючи від місцевих вулиць, які закручуються в спіралі й ідуть у бездонну прірву, і закінчуючи різними вигадливими механізмами, що зустрічаються на шляху. Від деталізації оточення та, зокрема, тіней, натурально, захоплює дух. Усе це приправляється дивним саундтреком, у записі якого брала участь джазова виконавиця Лора Елліс. Музика відмінно передає дух тієї епохи, тільки от хотілося б, щоб по ходу гри вона все-таки звучала дещо частіше.

Contrast

Але, на жаль, незважаючи на численні переваги проекту, ідеальний пазл-платформер розробникам не вдався. Головним чином, тому що Contrast непробачно коротка й дуже проста. Спершу ми освоюємося з механікою гри, вникаємо в сюжет і дивимося численні кат-сцени, потім допомагаємо татові Діді полагодити три атракціони в цирку, і лише в останній третині нам нарешті підкидають ланцюжок більш-менш складних головоломок, після яких гра закінчується. Три епізоди, які при ретельному пошуку всіх колекційних предметів, а також з урахуванням необхідності по кілька разів перегравати особливо хитромудрі сцени за участю тіні Дон, більше 5-6 годин вашого часу не займуть ніяк.

Contrast

По суті, єдині труднощі в Contrast – це невідполірована механіка. Тінь Дон дуже примхлива в керуванні й часто необхідну дію вдається зробити далеко не з першої спроби. Ті трюки, які розробники демонстрували в роликах, насправді виконуються не настільки легко й елегантно, як здавалося б.

Contrast

Звичайно, прораховувати до долі секунди кожний стрибок, як це було, наприклад, в The Misadventures of P.B. Winterbottom, тут не потрібно, але героїня надто чутлива до команд із клавіатури, що ускладнює виконання особливо тонких маніпуляцій. Втім, автоматичні збереження відбуваються буквально на кожному кроці й заново долати незручні перешкоди не доводиться. Мабуть, одна з кількох ігор, де система автосейвів більш ніж дружелюбна до користувача.

Contrast

Contrast нагадує шкільний твір учня-відмінника. Написано грамотно та цікаво, але це не роман, не новела й навіть не розповідь, а всього лише маленький твір на пару сторінок зошита. Відмінна інноваційна ідея, яка з якихось причин не одержала повноцінної реалізації. Проте, розкішна візуальна складова, чудовий саундтрек у стилі джаз і неординарний, нехай і не до кінця пророблений ігровий процес, поза всякими сумнівами роблять цю гру такою, що заслуговує вашої уваги.