Огляд гри Battlefield 1

Назва: Battlefield 1
Жанр: FPS
Розробник: EA DICE
Видавник: Electronic Arts
Дата виходу: 21 жовтня 2016
Платформа: РС / PS4 / Xbox One

Після затяжної перерви, серія Battlefield повернулася до рук своїх творців з EA DICE. Зайнятість студії в роботі над Star Wars: Battlefront залишила свій відбиток на Battlefield 1: дивно, але з нею в нового шутера про Першу Світову війну набагато більше спільного, ніж з попередніми іграми серії.

Battlefield 1

Розробники дійсно здивували ігрову спільноту заявою про намір створити гру про епоху, названу західною історіографією «Великою війною». Окопна війна, примітивні в порівнянні з сучасними технології й озброєння – ось основні моменти, які слабо поєднуються з розвитком серії Battlefield.

Ще спантеличувало бажання студії розповісти зворушливу та безкомпромісну історію про жахи «війни, яка покладе край усім війнам». Бентежили два моменти: по-перше, студія EA DICE ніколи не була сильною в сюжетних кампаніях (хіба що дві гри Bad Company можуть оскаржити це твердження, та й то з великою натяжкою), а по-друге, дорікати війні в серії, яка створена як військовий кіч, – рішення парадоксальне.

Battlefield 1

Отже, давайте з сюжетної кампанії й почнемо. По першому пункту – такий собі приємний сюрприз – претензій практично немає. На відміну від безглуздих кампаній третьої та четвертої частини, Battlefield 1 вас може здивувати. Кампанію розділили на п'ять окремих історій, що відбуваються в різних куточках арени Першої Світової війни. Кожна розповідає вельми цікаву, доволі приємну, але наївну й лиху історію з життя абсолютно різних героїв-союзників по антинімецькій коаліції: англійський танкіст, американський льотчик, арабський партизан (ну куди ж без історії про Лоуренса Аравійського?..) і так далі.

Сюжетні ролики грамотно поставлені, персонажі вийшли живими та оригінальними. Сюжетові відповідає й ігровий процес, який відсилає нас до золотих років серії Call of Duty: перестрілки без укриттів і перекочувань, які розбавлені невибагливим стелсом. Проходиться кампанія доволі швидко – на все піде годин 6-7, а головне її завдання зводиться до ознайомлення гравця з історичним контекстом (наскільки можливо) і керуванням.

Battlefield 1

А ось по другому пункту – кічу серії Battlefield – претензії є. Незважаючи на пафосний епіграф і дійсно геніальну та зворушливу першу місію, де за 12 хвилин ви граєте різними персонажами, які обов'язково вмирають, а після їх смерті вам повідомляють їх ім'я та роки життя; інша кампанія так і залишається безумовним романтизуванням війни, з лихацтвом, доблестю й героїзмом, залишаючи опис її жахіть романам Ремарка.

Історія про партизанську війну в Аравії просякнута духом пригод і пошуком відповіді на загадку вимогливості пустелі – такий собі вільний переказ легендарного британського байопіку «Лоуренс Аравійський». Історія з американським пілотом – доволі легка та приємна розповідь про карколомного авантюриста тощо. Коротше кажучи, сюжетна кампанія зроблена непогано, але розкрити тему «Великої війни» краще, ніж Valiant Hearts від Ubisoft у EA DICE не вдалося.

Battlefield 1

Приступимо до головного – до мультиплеєру. Його торкнулися наймасштабніші та найвідчутніші зміни за всю історію серії. Навіть Battlefield Hardline, створений іншою студією, не змінював правила гри так, як поміняла їх сама EA DICE.

Як ми вже згадували, гра має більше спільного зі Star Wars: Battlefront і ... Call of Duty. Через те, що зброя в Першу Світову було відносно неточною та стріляля на маліі відстані, EA DICE довелося міняти всю структуру ігрових карт: вони стали меншими, в них немає більше місця для масштабних битв техніки, а гравцям доводиться набагато активніше рухатися по карті.

Battlefield 1

Нечисленні відкриті місцини також сильно порізані або сіткою окопу, або рельєфом, щоб змусити гравців стикатися в бою на ближніх і середніх дистанціях. Навіть клас снайпера перестав бути настільки ефективним, наскільки він був у попередніх іграх.

Від цього постраждали традиційні для серії режими «Штурм» та «Захоплення». Колишньому розмаху немає місця: «Штурм» скотився до нудної гри «викури кемпера» за атаку і «сиди в засідці якомога довше» за захист. У Battlefield 3 і 4 так робити не вдавалося – завжди була можливість перевернути все з ніг на голову за допомогою потужної техніки. «Захоплення» ж випускає гравців на величезні простори зі зброєю, яка стріляє метрів на двадцять, і Battlefield остаточно перетворюється в нескінченні забіги в пошуках екшену на мапі.

Battlefield 1

А ось звичні для всіх гравців у Call of Duty «Командний бій» і «Перевага» підійшли Battlefield 1 неймовірно добре. Як до цього ставитися – сказати складно. З одного боку, Battlefield всі останні роки розвивається в напрямку битви великої кількості людей на величезних картах з великою кількістю техніки. При цьому гравець може налаштовувати все спорядження: міняти приціли, підвіси, регулювати точність зброї з додаванням прикладів і тактичних руків’їв з різними параметрами, вибирати навіть камуфляж свого солдата. Всі ці звичні елементи дійшли до Battlefield 1 у дуже обмеженому варіанті: як ви розумієте, вибирати приціл – коліматорний або голографічний – у 1918 році не доводилося…