Рецензія на гру Royal Quest

MMORPG
Katauri Interactive
Видавець у СНД:
1C
Сайт гри:
Дата виходу відкритого бета-тесту: 10 квітня 2012

Katauri Interactive – досить відома російська студія, ці розробники колись створили (під іншим, щоправда, іменем) приголомшливу дилогію «Космічні рейнджери», а потім отримали багато гарних відгуків за серію King’s Bounty. Експлуатація цього успіху, щоправда, трохи затяглася, аддон - «Перехрестя світів» страждав від явного недоліку ідей і контенту, але ж попереду ще «Воїн півночі»… Могло здатися, що Katauri Interactive відпочиває на лаврах, однак, насправді, у її надрах кипіла робота над новим проектом, зовсім відмінним по ігровій механіці і жанру, але не позбавленого духу і чарівності попередників. Зустрічайте – Royal Quest, умовно-безкоштовна MMORPG від творців King’s Bounty і «Космічних рейнджерів»!

По більшій частині, нинішній ринок MMORPG пропонує багато в чому однакові ігри. Механіка більшості з них схожа і являє собою трохи спрощену action/RPG з видом від третьої особи і ставкою на соціалізацію гравців. Royal Quest пішов іншим шляхом, не занадто, втім, революційним - в основу гри закладені ідеї старенької і культової Ragnarok Online. У цей момент, RQ перебуває в стадії відкритого бета-тестування і регулярно розширюється за допомогою патчей, що додають нові локації та ігрові можливості.

Почнемо з сюжету, події RQ розвертаються у фентезійному світі з назвою Аура. Тут уживається магія, алхімія і технологія, а в архітектурі панує середньовіччя з замками, містами-фортецями так дрібними халупами. Як і повинно бути, Аура має у своєму розпорядженні запаси мінералу еленіум, який має магічні властивості. За ним в цей світ і прийшли безжалісні Чорні Алхіміки, і щоб дати відсіч окупантам король збирає військо з  бажаючих, звісно, обіцяючи всім багату нагороду за успішну кампанію.

Відправляючись у світ Аури, нам треба визначитися з класом – вибрати є з чого, але чогось нового і унікального чекати не варто. Перед нами стандартні класи, такі як: мечник, лучник, злодій і маг. По досягненню 20-го рівня кожному гравцю пропонується пройти квест на професію і визначитися з подальшим розвитком персонажа з двох запропонованих варіантів, наприклад: мечник може стати танком-хрестоносцем або темним лицарем, а маг – чарівником або чорнокнижником, які володіють різними стихійними заклинаннями.

Сам же геймплей, як вже згадувалося, являє собою подобу того, що ми бачили в Ragnarok Online з деякими вкрапленнями ідей серії Diablo. Клікаємо по карті для пересування, вказуємо, кого бити, входимо в бій за допомогою авто-атак і час від часу використовуємо скілли, які вивчаються з кожним новим рівнем. Трохи відрізняється гра за мага, тут трохи інша тактика бою, бо автоатака малокорисна, але можна кинути в монстра величезний фаєрбол, поставити перед собою вогненну стіну, що заважає ворогу дібратися і швиденько прикінчити іншими вміннями.

Камера розташована десь на рівні п'яти метрів від землі. Варто відзначити, що керування нею злегка незручне, до того ж знаходячись, наприклад, у скелі, камера підсуне кут огляду максимально незручно і не дасть оглянути навколишні землі. Такий казус може виявитися вкрай неприємним при спробі обійти під стінкою агресивних і небезпечних монстрів.

Спочатку Royal Quest дуже сильно захоплює, особливо, якщо гравець небайдужий до серії King’s Bounty – динамічний і в якійсь мірі свіжий геймплей, знайомі фарби, дизайн, архітектура, дух і всесвіт, зрештою, порадують фанатів творчості Katauri. Але потім починається рутина й одноманітність. Напевно, 85% ігрового часу в грі доводиться бити монстрів. І це часом набридає. А всілякі банальні завдання на добування специфічного лута, начебто десяти шкір кабана або 20 снопів якоїсь трави тут не допомагають. Доручення жителів Аури взагалі дуже одноманітні і банальні – вбити терні, що заважають фермерам, принести якусь кількість певного лута з якогось моба, віднести посилку або ж попросити щось у якого-небудь персонажа і так далі. Однак не обійшлося без рідких, але приємних сюрпризів, наприклад у грі є квест по захисту городу від шкідників, по механіці всім відомої аркади Plants vs. Zombies.

Досвідом квести не обділяють, але зараз роботи з балансування цього моменту ще йдуть і тому це змінюється від оновлення до оновлення. Ще спочатку тестування завдання винагороджували купою експи, зараз же ця кількість відчутне знизилася. Тому, щоб прокачатися доводиться займатися гріндінгом – дуже багато вбивати однотипних монстрів.

Цікаво зробили процес переваги над супротивниками – кожний ворог належить до якоїсь стихії, відповідно, в останньої є сильні сторони і слабості стосовно інших елементів. У процесі апгрейда зброї, гравець може вставляти у своє озброєння ті чи інші картки з особливостями, одержуючи перевагу з картою вогню проти монстрів землі або хаосу проти всіх інших. Виходить, бажано мати у своєму реманенті зброю з картами на всі випадки життя, адже бонус більш ніж відчуємо.

Локації не можуть похвастатися розмірами, зате їх багато і вантажаться вони дуже швидко. На невеликих локаціях часом важко ужитися з іншими гравцями, адже не обходиться без любителів перешкодити прокачуванню або ж спробувати забрати частку досвіду у гравця, здалеку переманюючи до себе монстра.

PvP у грі представлене поки тільки однієї зоною – Вежею Телуру, у яку пускають тільки з 25-го рівня. Монстри там сильні, можна добувати той самий еленіум за який потім можна купувати особливі дуже корисні предмети, а гравці можуть нападати один на одного, причому переможець у схватці гравець проти гравця забирає 10% трофеїв, добутих переможеним у вежі. Варто також враховувати, що оскільки у Вежу Телуру можуть ходити і групи гравців, однаково буде ой як не солодко. Тому, перш ніж збиратися в такий небезпечний рейд, краще мати гарну і сильну компанію з героїв різних класів.

Бестіарій дивує різноманітністю і одночасно забавляє деякими видами чудовиськ. Так, наприклад, на перших рівнях ми займаємося побиттям росинок і всяких жуж (місцева фауна, дуже забавна на вигляд), трохи далі нас чекають дерева так пеньки, а потім боремося з кабанами, величезними ентами, прочанами-переростками і зустрічаємо смішних монстрів, як туманганський сосун. Взаємодія з іншими гравцями вітається, адже в компанії друга куди простіше і веселіше вбивати монстрів вище свого рівня, а то на супротивниках рівних рівнів прокачування іде досить повільно.

Соціальна частина гри затягає симпатичним чатом з достатком усіляких смайліків і забавних мордочок у стилі аніме для вираження емоцій. Відносно нещодавно розробники додали систему гільдій, а в майбутньому організують замки і гильдійні баталії за них. Поняття player killer існує тільки у Вежі Телуру, але там це нормально.

Відобразити однією сторінкою

Наступна сторінка >>