::>Ігри >2017 > Огляд гри Prey

Назва: Prey
Жанр: Immersive sim
Розробник: Arcane Studios
Видавник: Bethesda Softworks
Дата виходу: 5 травня 2017
Платформа: РС / PS4 / Xbox One

Описуючи нову гру легендарної Arcane, хочеться відразу зробити заяву: Half Life 3, нарешті, вийшла. У цій заяві (придуманій, втім, не нами) вистачає сенсу: між 2006 і 2007 роками Arcane Studios працювала над грою у всесвіті Half Life під назвою «Повернення в Рейвенхолм», яка, на жаль, була скасована. Що, втім, не завадило студії повернутися до схожої стилістики відомої серії від Valve через десять років і зовсім під іншою назвою.

Prey

У Prey є мовчазний головний герой, обстановка хаосу на дослідній станції, що виникла в ході невдалого експерименту, прибульці з паралельного всесвіту й навіть хед-краби, нехай все це з іншим підґрунтям.

Як би там не було, з оригінальним Prey 2006 року в нового дітища Arcane немає нічого спільного, так само як і з сиквелом, що був скасований кілька років тому.

Prey зразка 2017 року – повний перезапуск і переосмислення серії, нехай і під тим же заголовком. Іронічно лише, що слово «жертва» в назві (переклад англійського слова «prey») підходить новій грі значно більше, ніж її попередниці.

Prey

«Жертва», мабуть, найдоцільніше слово, яким можна описати головного героя Prey Моргана Ю. Ідеальне в усіх сенсах: і жертва на полюванні, і жертва обставин. Головного героя, прекрасного вченого, рідний брат перетворює на піддослідного щура, на якому вивчають вплив інопланетного (хоча вірніше сказати «з іншого всесвіту») організму на нервову систему людей на космічній станції «Таллос-1». Експеримент, як завше, йде не за планом, інопланетяни вириваються з місць позбавлення волі та знищують більшу частину станції. З усім цим розбиратися доводиться, звісно, нам.

Світ Prey – це дивовижне поєднання альтернативної історії та якісної наукової фантастики. Тут СРСР і США не беруть участі в космічній гонці, а тісно співпрацюють; американського президента Кеннеді не вбили в 1963, і він став флагманом процесу пошуку взаєморозуміння між двома наддержавами, і ці пошуки логічним чином призводять до дружби в космосі.

Prey

За кілька десятків років до подій гри стався перший контакт людини з інопланетними істотами на орбіті Землі. Радянські інженери будують цілий комплекс для вивчення чужорідних організмів під характерною назвою «Клітка». До досліджень запрошують і фахівців з Америки.

Отримані відомості відкривають нову сторінку історії в світовій науці. Завдяки цьому з'являються небачені раніше можливості з модифікації людей за допомогою спеціальних пристроїв – нейромодів. Суть їх зводиться до одночасного завантаження знань, умінь і навичок безпосередньо в людський мозок, прямо як у фільмі «Матриця».

Prey

Але у всього є ціна, і цю ціну платить головний герой під наглядом гравця всі 30-40 годин ігрового процесу.

Prey – третій за півтора року яскравий представник жанру immersive sim. Усе, що можна було сказати про жанр, ми вже написали в оглядах Deus Ex: Mankind Divided і Dishonored 2. Втім, кілька компліментів новій грі Arcane ми все ж висловимо.

Найближче нова Prey до першої частини Half Life і оригінального Bioshock: загалом, якщо змішати ці дві гри, як раз і вийде дітище Arcane. Від гри Кена Левіна в Prey – моторошна невідомість від прибуття на зруйнований комплекс – місце, що було колись грандіозним досягненням науково-технічного прогресу. Від гри Valve – почуття відповідальності за невдалий експеримент і відчайдушна подорож в надії все виправити.

Prey

У грі майже немає вставок з сюжетними діалогами чи кінематографічних роликів: взагалі всю інформацію про те, що відбувається, потрібно збирати навколо. Головний герой пройшов через часткову втрату пам'яті, гравець взагалі нічого не знає про навколишній світ: ви з ним у рівних умовах – розслідуйте!

Навіть коротко згадана нами історія ігрового світу в грі подається через експозицію в місцевому музеї: висять картини, стоять експонати, про які розповідає приємний жіночий голос з динаміка. Невід'ємна частина immersive sim – записки, аудіощоденники тощо також підходять Prey ідеально – причому куди краще, ніж Deus Ex і Dishonored. Вони не служать побічним інструментом для розширення уявлення гравця про навколишній світ – вони по крихтах дають відповіді про долю головного героя. Вони і є сюжет Prey!

Prey

Крім цього, в Prey до ідеалу вибудовано взаємодію гравця з ігровим світом. Як дізнатися сюжет гри не вийде без вдумливого вивчення записок і щоденників, так і просто вижити в грі не вийде без відточеної обачності, пильності й вдумливості. Простий приклад: у грі є система крафту; щоб створити нейромод – єдиний засіб для поліпшення здібностей – необхідно не просто знайти рецепт, але й активувати ліцензію на цей рецепт у відповідального клерка.

На десятках подібних неочевидних дрібницях і будується вся гра. В цьому сенсі в Prey багато спільного з іграми від From Software: Dark Souls і Bloodborne – такі ж продумані до дрібниць рівні, стільки ж можливостей і способів проходження гри для уважного гравця.

І така ж збіса складність.

І ось тут зупинимося, скажемо читачеві: якщо ви чекаєте від гри щось більше, ніж медитативне колупання в записках і пошук чергової вентиляційної шахти, за допомогою якої можна обійти зачинені двері, – Prey не для вас. Це ультимативний immersive sim, пікова гра жанру, найкраща в своєму роді. З усіма перевагами та недоліками. Просто пробігтися по локаціях, несамовито розрубуючи ворогів, як у Dishonored і Deus Ex, у вас не вийде. Майте це на увазі, і якщо це зовсім не те, що вам подобається в іграх – сміливо пропускайте нове творіння Arcane.