16-01-2016

Рецензія на гру HELLDIVERS

Назва: HELLDIVERS
Розробник: Arrowhead Game Studios
Дата виходу: 7 грудня 2015
Платформа: РС / PS4

Далеке майбутнє. Земляни подолали всі незгоди і кризи, об'єдналися під єдиними знаменами і досягли процвітання. Для підтримки хорошого життя необхідний постійний приплив ресурсів ззовні – ни щастя, технології дозволяють освоювати планети в будь-якій точці Галактики.

HELLDIVERS

Вступний ролик вітає нас суворим басом і невимовним пафосом про захист свободи та демократії за допомогою сили новітнього озброєння і передового бойового загону HELLDIVERS. Студія Arrowhead Games Studios, яка вже подарувала нам кумедну і захоплюючу Magica, повертається з новою порцією цікавого кооперативного геймплею та злободенно] сатири.

Гравці (або гравці - всього до чотирьох осіб) бере на себе роль одного з елітних піхотинців із загону HELLDIVERS, які несуть свободу і процвітання в далекі куточки відкритого космосу. Протистоять йому слаборозвинені, але непогано організовані створіння, які проживають на планетах з жахливими природними умовами, на яких вочевидь відсутній будь-який натяк на цивілізацію.

HELLDIVERS

Заручившись підтримкою земного космічного флоту й обравши найкращу зброю з доступної, піхотинці відправляються на завдання. Типів місій декілька. Всі вони чергуються між собою: захоплення точки, розмінування мінного поля, захоплення важливого вантажу та доставка його в найближчий бункер тощо. Всі рівні, місця появи ворогів і розкидані по локаціях ресурси генеруються випадковим чином, так що чисто технічно немає ніякої ймовірності наштовхнутися на повторювання локацій. Щоправда, декорацій не дуже багато: пустельна, вулканічна, болотиста, саванна і скам'яніла планети. Проте вони дуже красиві.

Галактика, в якій нам належить битися, розділена на три зони: в одній живуть злі світлячки - літаючі кульки світла, які нападають невеликими групами; в іншій - комахи, що атакують вас цілим роєм з усіх боків; нарешті в третій - дивні роботизовані тварини, що володіють великим запасом здоров'я та атакують великими групами. Як ви здогадалися, головна відмінність між ворогами полягає в рівні складності: зі світлячками можна запросто впоратися, маючи лише початковий комплект озброєння, тоді як для кіборгів доведеться неабияк покращити свого персонажа.

HELLDIVERS

Видів прокачування в грі два: рівень героя, що підвищується із досвідом, і очки дослідження, що видаються за знаходження певної кількості зразків на планетах, де ви побуваєте із завданням. Досвід нараховується за вбивство ворогів і успішне проходження завдання і відповідає за відкриття нового озброєння та спеціальних умінь, що дають певний бонус в бою, такі як зменшення часу перезарядки, додаткова зброя тощо.
Очки дослідження дозволяють купувати і покращувати стратагеми - набір корисних предметів і опцій, які надсилаються гравцеві з орбіти. Це може бути авіаудар, турель або різного роду додаткове озброєння, як кулемет або ракетниця, а також патрони або безпілотники - вибирати є з чого. Викликати ці стратагеми можна за допомогою натиснутих у правильному порядку клавіш (стрілка вгору, вниз, вліво, вправо, вправо, вгору, вниз) - так як Fatality в Mortal Kombat або комбо-заклинання з Magica. У запалі бою, відбиваючись від чергової хвилі супротивників, зробити це не дуже й просто. А вибивати комбо доводиться, враховуючи яку безцінну допомогу надають ці стратагеми.