01-11-2014

Рецензія на гру Dreamfall Chapters – Book One: Reborn

Назва: Dreamfall Chapters – Book One: Reborn
Розробник: Red Thread Games
Видавець: Red Thread Games
Дата виходу: 21 жовтня 2014 року

Томливих сім з половиною років пройшло з тих пір, як студія Funcom уперше заявила про плани на розробку Dreamfall Chapters. Сюжет її попередниці, Dreamfall: The Longest Journey, обірвався на найцікавішому місці, залишивши більше питань, аніж відповідей, тому сиквел був неминучий. Однак нова фінансова стратегія компанії розставила свої пріоритети. Настала епоха ММО в особі Age of Conan і The Secret World, а адвентуру, прибутковість якої не витримує ніякого порівняння з онлайн-гігантами, відклали в довгий ящик.

Звідти проект аж наприкінці 2012 року вивудив його творець, Рагнар Торнквіст, який покинув Funcom і заснував власну студію Red Thread Games, викупивши в колишнього роботодавця права на бренд. Далі була успішна кампанія на Kickstarter, відмова від початкової ідеї розбивати гру на епізоди й ... повернення до неї за кілька місяців до релізу.

Для проектів, де ставка робиться не на геймплей, а на сюжет і атмосферу, при розподілі на розділи надто важливо зберегти цілісність сприйняття гравцем усієї історії. Тому новина про те, що замість повної гри в заплановану дату буде випущена лише перша «книга», небезпідставно стривожила. Втім, реліз змусив на якийсь час забути про побоювання й поринути в один із кращих ігрових всесвітів, коли-небудь придуманих в індустрії.

Dreamfall Chapters – Book One: Reborn

Норвезькі розробники дійсно дотримали всі свої обіцянки. Dreamfall Chapters – Book One: Reborn виглядає, грається й відчувається як та сама Dreamfall: The Longest Journey 2006 року випуску. Причому авторам навіть вдалося зберегти й акуратно обіграти пам'ятну за минулими серіями неспішність вступних годин гри.

Після трохи затягнутого прологу у Світі Снів, куди головна героїня Зої Кастільо потрапила у фіналі попередньої частини, і невеликого епізоду з Кіаном Алване в Аркадії, який намагається втекти з в'язниці «Темниця Монаха» (його цілком можна було побачити в передрелізних геймплейних роликах), ми, нарешті, потрапляємо в Європоліс.

Dreamfall Chapters – Book One: Reborn

Гігантське місто 2220 року, яке зайняло більшу частину території Західної та Центральної Європи, зібрало представників чи не всіх існуючих на планеті націй. Китайський ринок тут сусідить із арабським, місцевою підпільною газетою завідує турок, передвиборною кампанією польського кандидата керує уродженець Ботсвани, а одна з подруг Зої – продавщиця фаст-фуду родом із Балкан. Чехія більше не країна, а всього лише один із районів мегаполіса, і саме тут, у місцевості під назвою Propast, героїня поселилася разом зі своїм хлопцем Резою.

Dreamfall Chapters – Book One: Reborn

Опинившись в Європолісі, конче потрібно правильно налаштувати себе на ігровий процес. Не поспішайте. Пройдіться жвавими вулицями, роздивіться яскраві неонові вивіски, послухайте розмови людей і посміхніться їхньому кумедному акценту. Зупиніться біля вуличного музиканта, захопіться його чарівним голосом і вникніть у глибокий зміст пісень. Нарешті, здивуйтеся деяким одіозним парочкам, поспівчувайте наркоманам, які стали залежними від «Дрімера» – пристрою, який дозволяє бачити усвідомлені сни, і знайдіть кілька «пасхалок», як ось реклама по ТВ із Павлом Дуровим у сміттєвому кошику. Просто вдихніть повітря міста повними грудьми, відчуйте дух кіберпанківського мегаполісу, у якому через туман і смог ніколи не буває сонця, панує вічний напівморок і майже увесь час іде дощ.

Dreamfall Chapters – Book One: Reborn

Ретельне дослідження оточення допоможе не тільки перейнятися атмосферою, але й продовжити час спілкування із грою до 7-8 годин. В іншому ж випадку вона завершиться рази у два швидше: 90% загадок тут зав'язані на діалогах; дії з предметами зведені до мінімуму; «розумний» курсор сам фокусується на активних об'єктах, а споконвічна для квестів проблема «що робити далі» вирішується наявністю блокнота, у якому послужливо відображаються наступні цілі.

Dreamfall Chapters – Book One: Reborn

Обрані репліки й зроблені вчинки впливають на подальший розвиток сюжету, про що гра невпинно нагадує. Важливим стає багато чого, аж до того, яку їжу ви вирішите купити коханому Зої: традиційний сирний суп або свинячі сосиски, які змусять хлопця «покинути зону комфорту й розширити свої кулінарні переваги». В особливо доленосні моменти Dreamfall Chapters – Book One: Reborn навіть пропонує подивитися, який відсоток гравців зробили вибір на користь того чи іншого рішення.

Dreamfall Chapters – Book One: Reborn

Проблема в тому, що наслідки нам обіцяють показати в майбутніх епізодах, які вийдуть незрозуміло коли. У першій частині є єдина важлива сюжетна розвилка, яка відкриває одну локацію з персонажами в ній і закриває доступ до іншої. В іншому ж діалоги в рамках даного конкретного розділу доладно ні до чого не приводять, хіба що подають нову інформацію про ігровий світ.

Dreamfall Chapters – Book One: Reborn

І в цьому головна проблема пілотної серії Dreamfall Chapters – Book One: Reborn. Кожний окремо випущений епізод, гордо іменований розробниками «Книгою», повинен мати якийсь закінчений вигляд, свою міні-розв'язку, яка прокладає місток до подій наступних серій. На ділі ж виходить, що історія обривається ні на чому, показавши лише один рядовий день із життя Зої Кастільо, протягом якого вона навіть не встигла вирішити всі свої побутові питання. Але ж попереду героїню напевно знову очікує порятунок двох світів, про який вона поки ні сном, ні духом.

Dreamfall Chapters – Book One: Reborn

Швидше за все, у майбутньому карусель закрутиться й усі наші вчинки та репліки дійсно набудуть всесвітню важливість, але повірити в це зможуть лише ті, хто досконало знає з попередніх ігор, на що здатний Торнквіст. Неофіти ж ризикують залишитися біля розбитого корита і як мінімум до виходу наступного розділу резонно задаватися питанням: чому з них взяли майже $20 за тригодинну біганину по вулицях віртуального мегаполіса?