09-05-2015

Рецензія на продовження гри Broken Age

Назва: Broken Age
Розробник: Double Fine Productions
Видавець: Double Fine Productions
Дата виходу: 28 квітня 2015 року

Ніяких Act 1 і Act 2 відтепер більше немає. Для тих, хто в січні минулого року пропустив реліз першої половини, Broken Age буде представлена повноцінною грою, а про перехід між епізодами просигналізує хіба що віконце з відповідним Steam-досягненням. Такі тут з'явилися в кількості аж 45 штук, і заради їхнього одержання розробники на чолі з одіозним Тімом Шейфером наполегливо радять пройти їхнє дітище заново, заодно освіживши в пам'яті всі сюжетні перипетії. Бажаючим заощадити час – ласкаво просимо в нашу рецензію.

Broken Age

У другому розділі автори дотримали свою головну обіцянку: складність загадок дійсно збільшилася в рази. Незважаючи на те, що місця дій залишилися колишніми (космічний корабель, прибережне містечко Шеллмаунд і царство птахів Мерілофт), кількість занять у головних героїв лише зросла. Велла та Шей помінялися місцями, і поки одна вирішує зубодробильні пазли в череві монстра, інший здійснює не менш хитромудрі маніпуляції з предметами на свіжому повітрі й знайомиться із дивними мешканцями нового для нього світу.

Broken Age

Головоломки не завжди відповідають здоровому глузду, що особливо гостро відчувається в епілозі гри. У спробах вивести єдино вірний логічний ланцюжок, задуманий паном Шейфером, доводиться неодноразово повторювати рутинні дії, оскільки кожний невірний крок змушує повертатися у вихідну точку. За рахунок подібних моментів, а також куди більш тривалих діалогів (втім, досить змістовних і в жодному разі не нудних), ігровий час у порівнянні з першим актом виріс щонайменше вдвічі.

Broken Age

Але незважаючи на каверзність загадок, Broken Age все ж бачиться дитячою казкою про добро й зло, яка хоче здаватися більш глибокою, ніж вона є насправді. Інтигуючі сюжетні повороти, які приковували до екрану в першій частині, нікуди не поділися, але черга подій у підсумку скочується до відвертої банальщини. Відчуття, що сценарій другого розділу писався на «відв'яжися», щоб хоч якось довести гру до закінченого вигляду.

Broken Age

Немало важливий і ще один момент. Рахувати чужі гроші, як відомо, – справа неблагородна й невдячна, але все-таки. За $3 млн. inxile entertainment зробила геніальну олдскульну RPG Wasteland 2 з відкритим світом і 100+ годинами варіативного геймплею. За $1,5 млн. Рагнар Торнквіст повільно, але впевнено випускає епізодичну Dreamfall Chapters з еталонним нарративом і надзвичайно складною системою виборів і наслідків.

В Double Fine було $3,5 млн. За цю суму вона три роки створювала лінійну адвентуру із суперечливим набором якостей. Незбалансований ігровий процес, скромний набір локацій і не доведена до пуття сюжетна лінія (нехай і не позбавлена ряду смішних та зворушливих моментів) тут сусідять із дивним візуальним стилем, чудово прописаними, анімованими й озвученими персонажами.

Broken Age

Якщо ви не один із тих 87 тисяч вкладників, що очікували від Шейфера чергового шедевра, Broken Age стане перед вами добротною пригодою, яка виправдовує кожний долар своєї вартості. Але з оглядкою на контекст, у рамках якого опинилася гра, і нагнаний розробниками пафос, цей проект мав би  виродитися в щось куди грандіозніше.