Рецензія на гру Wasteland 2

Назва: Wasteland 2
Жанр: RPG / Strategy
Розробники: inXile entertainment і Obsidian Entertainment
Видавець: Deep Silver / Бука
Дата виходу: 19 вересня 2014 року
Платформа: PC

По правді кажучи, без оригінальної Wasteland – тієї самої, яка побачила світ в 1988 році, – ніякого Fallout могло й не бути. Але культовий статус дістався не прабабі постапокаліптичних РПГ, а її нащадкам. Навряд чи багато з сучасних геймерів можуть похвалитися особистим знайомством з дітищем Interplay через його шанований вік. І навіть незважаючи на те, що покупцям сіквела оригінал роздають безкоштовно, братися за нього ризикнуть далеко не всі: дуже вже давньою виглядає гра. Так що Wasteland 2 нинішнім поколінням сприймається винятково в контексті «Фоллаута» і, до честі Браяна Фарго й усієї його студії, практично ні в чому не поступається більш іменитому «родичу».

За три із зайвим мільйони доларів, зібрані за допомогою краудфандингової кампанії, inXile entertainment вдалося створити справжній олдскульний діамант, яких запекло не вистачає ігровій індустрії XXI сторіччя. Геть-чисто позбавлена лиску і яких би то не було новомодних функцій, Wasteland 2 виглядає й грається як гостя з минулого. Вона щедро винагороджує тих, хто готовий витратити кілька годин на вивчення навичок і характеристик з подальшим створенням команди: з нуля, якщо є досить ігрового досвіду, або через добір готових персонажів, коли такого досвіду поменше. Вона заохочує тих, хто ретельно переглядає кожен піксель екрану в пошуках секретних місць. І вона дуже не любить нетерплячих і не бажаючих думати.

Wasteland 2

Найголовніше – побороти початкову розчарованість, викликану стартовими локаціями, коли атмосфера постапокаліпсису чомусь не відчувається, а героям видають відверто нудні доручення. Згодом усе стає на свої місця, і вже ніщо не здатне зашкодити тотальному зануренню в процес.

Wasteland 2 повертає до життя те забуте почуття, коли в РПГ по-справжньому граєш роль, а не просто виконуєш чергу місій на шляху до фінальних титрів. Так, у вас під опікою загін із чотирьох рейнджерів, які фактично представляють закон, але у випалених радіацією землях у кожного своє бачення закону. Ніхто не заборонить вам іти на проводу в покидьків і вирізати цілі мирні поселення заради забави – у цій грі передбачені будь-які варіанти розвитку подій аж до дрібних діалогових квестів. От чому в світі навряд чи знайдуться два гравці з абсолютно ідентичним проходженням.

Wasteland 2

До масштабів Fallout: New Vegas дітищу inXile, безумовно, дуже далеко, але якщо першу цілком можна за раз дослідити уздовж і поперек, то з Wasteland 2 такий номер не пройде. Залежно від вчинків, прийнятих рішень, розвинутих навичок і параметрів групи бійців можна не побачити цілі локації, упустити лінійки квестів і діалогові опції, які ведуть до несподіваних наслідків. З іншого боку, зробите ставку на небойові здібності й не зможете подолати мало-мальськи міцний загін: рейнджер, що намагається боротися зброєю, володіти якою він не вміє, буде промахуватися по ворогу в 85% випадків.

Wasteland 2

Шукати баланс між навичками доведеться постійно. Умінь дуже багато, і практично всі вони корисні. Однак досвід, особливо спочатку, видається вкрай неохоче, тому дослідити все і відразу не вийде. Крім того, сама гра іноді підкладає свиню. Боєць, що приєднався до загону, вогнева підтримка якого виручала вас протягом десятків сутичок, може зненацька покинути групу за сюжетом. У той же час в нових персонажів, які зустрічаються в локаціях і бажають примкнути до команди, можливості часто дублюються з тими, що ви вже розвинули в рейнджерів, витративши дорогоцінні очки.

Wasteland 2

Інтернет наповнений порадами по проходженню, доборі ідеальної команди й покроковими вирішенням квестів (хоча всі нюанси не описані дотепер), але не варто заглядати в них хоча б при першому проходженні. Wasteland 2 потрібно освоювати методом проб, помилок і численних save/load. Картати себе за те, що побачили оптимальне рішення занадто пізно; злитися на недостатньо вивчену діалогову навичку, коли вона така потрібна; возитися з реманентом, перерозподіляючи ресурси між бійцями й обмінюючи непотрібне в торговців на лом (місцева валюта), якого тут постійно не вистачає; лаятися на завищену складність деяких боїв і віддавати останні гроші на хорошу броню й зброю, щоб їх пройти.

Wasteland 2

Ця гра не веде за руку, не тицяє носом у правильні рішення й не вивалює на гравця мегабайти підказок. Якщо вас просять знайти злодія, отже його дійсно доведеться шукати, розмовляючи з NPC і обшарюючи місцевість у пошуках доказів. Любителі пропускати діалоги й бездумно палити в усі сторони такої її пройдуть, але основний шарм проекту, який криється у розмовах, жартах, кумедних відсиланнях і вдумливому дослідженні світу, не відчують.

Wasteland 2

Єдине, що могло здорово зіпсувати враження, це баги, через які на момент релізу 2/3 гри, особливо в російській версії, доладно не працювало. Але за два місяці розробники вже випустили кілька великовагових патчів, які виправили більшість проблем, і продовжують поліпшувати своє дітище. Недавно в Steam з'явилося близько півсотні досягнень, так що зараз саме час із головою занурювати в пустища Арізони та руїни Лос-Анджелеса.

Wasteland 2

Fallout: New Vegas усе ще залишається головною постапокаліптичною рольовою грою третього тисячоліття, але Wasteland 2 не дотягує до неї якихось кілька відсотків. Що не заважає витвору Браяна Фарго бути обов'язковим експонатом у колекції будь-якого поціновувача жанру й наочним прикладом того, як повинні гратися правильні RPG.

• Операційна система: Windows XP / Vista / 7 / 8 / 8.1 (32 або 64 біт)
  • Процесор: Intel Core 2 Duo 2,4 ГГц / AMD Athlon 64 X2 5600+
  • Відеокарта: NVIDIA GeForce GTX 260 / AMD Radeon HD 4850 (512 МБ)
  • DirectX: 9.0c
  • Вільне місце на жорсткому диску: 30 ГБ

Рекомендовані системні вимоги:

• Операційна система: Windows 7 / 8 / 8.1 (64 біт)
  • Процесор: Intel Core i5 3,2 ГГц / AMD Phenom II X4 900e
  • Відеокарта: NVIDIA GeForce GTX 460 / AMD Radeon HD 5770 (1 ГБ)
  • DirectX: 9.0c

З любов'ю промальовані локації наповнені величезною кількістю дрібних об'єктів і радують око навіть при відсутності високої деталізації. Анімація реалістична, і це стосується не тільки головних героїв.

Звук: 9

Крім одноманітних вигуків ворогів, які сильно дратують під час бою, претензій до звуку немає. Саундтрек Марка Моргана чудово лягає на антураж гри.

Подача матеріалу: 10

Wasteland 2 багато в чому наслідує Fallout 2, що, безперечно, звучить як комплімент. Любителі «шукати й знаходити» виявлять тут масу цікавого.

Геймплей: 10

Величезна кількість квестів, варіативність проходження й великий ігровий світ з безліччю секретів вводять Wasteland 2 у когорту ігор, за якими просиджуєш до світанку.

Оцінка: 9,5

Велика, глибока, складна й фантастично притягальна. Понад 100 години блукань постядерним світом так і не втамували спрагу відкриттів, а жарт, який прослизнув наприкінці гри про третю частину, дарує надію на те, що колись нам дозволять повернутися в цей жорстокий, але безмірно прекрасний ігровий всесвіт.

Автор: Владислав Мастєров

Опубліковано : 30-11-2014