Рецензія на гру The Evil Within

Жанр: Survival Horror/Action
Розробник: Tango Gameworks
Видавець: Bethesda Softworks
Видавець у СНД: Софтклаб
Дата виходу: 14 жовтня 2014
Платформа: РС / Xbox 360 / Xbox One / PS3 / PS4

The Evil Within вигідно виділяється на тлі інших проектів останніх років: гра від великого майстра із самого моменту анонсу інтригувала завдяки двом гучним словам «survival horror». На жаль, від цього колись голосного зв'язування залишилася тільки перша його частина, але все-таки ковток ностальгії в сучасній обробці краще, ніж нічого.

The Evil Within

Головний герой The Evil Within, детектив Себастьян Кастелланос, відправляється в психлікарню, щоб розслідувати дивну пригоду: усі пацієнти та медперсонал мертві, а з підоспілими туди поліцейськими сталося те ж лихо. Оглянувши записи камер спостереження, Себастьян натикається на невідому особу зі знівеченим обличчям, яка за лічені секунди розправляється із грізним загоном спецназівців, а ще за мить опиняється за спиною в нашого страждальця.

The Evil Within

Одержавши по потилиці, Себастьян очунюється підвішеним ногами до стелі поруч із купою закривавлених трупів, а в очі йому дивиться місцевий кат. Звільнившись із оковів, головний герой повільно (неймовірно повільно) рухається до виходу й тут у грі вперше проявляється її сіль – виживання. Варто лише трохи віддалитися на безпечну відстань від грізного супротивника, як усе летить вверх ногами: піднімається тривога й детектив перетворюється в налякану жертву, яка всіляко намагається врятувати своє життя.

Гра спочатку змушує протагоніста ховатися за укриттями, під ліжками та в шафах, не потрапляючи на очі супротивникам, оскільки перевага в силі явно не на користь представника влади. Себастьян слабкий, кульгає і не може пробігти більше трьох секунд, а вороги наздоганяють вмить – далі, думаю, не варто пояснювати, що із гравцем може зробити озвірілий кат з бензопилою.

The Evil Within

The Evil Within давить саме страхом за власне життя, який дуже сильно збільшується завдяки неймовірно незручній камері та чорним смугам на екрані. Підглянути за ворогами через укриття не виходить, оскільки всю корисну площу на моніторі займає незграбне тіло Себастьяна, а висунутий торс коштуватиме вам життя. Такі незручності закінчуються рівно в той момент, коли детектив одержує першу зброю та патрони до неї.

Складова «horror» у мить зникає, і ми просто займаємося виживанням у цьому світі. Кожний патрон тут на вагу золота, а сірники і поготів. Супротивники вкрай живучі й не вмирають навіть від двох пострілів у голову, чого не скажеш про Себастьяна: він відправляється на спочинок після кількох стусанів, а від деяких різновидів і зовсім відразу.

The Evil Within

Коли не доводиться ховатися й крастися, The Evil Within скажено нагадує Resident Evil 4: про це скаже кожний, хто тільки кинув погляд на тутешнє село із зомбі. Поспіх і біг – ще один ворог гравця в «Зло всередині». На локаціях усюди розкидані різні пастки: розтяжки, газові й кислотні бомби, тому квапитися краще тоді, коли цього вимагає гра.

Знешкодження пасток дозволяє витягнути звідти цінні матеріали, завдяки яким можна поповнити запас снарядів для ефектного й ефективного арбалета Себастьяна. У вогнепальної зброї боєзапас закінчується за лічені секунди, а суперників навколо з кожним розділом все більше і більше.

The Evil Within

Сюжетна лінія постійно десь втрачається, і логіка довколишніх подій стає недоступною для гравця, лише зрідка миготячи перед очима аж до фіналу історії. В іншому ж подорож детектива наповнена дивними прогулянками різними локаціями, кожна з яких вражає своєю атмосферою та дизайном. Розробники не нехтувати можливістю кидатися із крайностей у крайності й на повну волю польоту фантазії: гори роздертих трупів, ріки крові та мерзенні монстри дійсно вражають.

З одного боку, The Evil Within виділяється на тлі осінніх хітів завдяки своїй атмосфері, добре проробленому світу та поверненню до золотого часу survival horror'ів, але при цьому псує враження огидною камерою, погано проробленим оповіданням і відсутністю того самого horror'а. Одним тільки виживанням не відкараскаєшся: фанати Мікамі очікували чергового «хорора», але на ділі вийшов новий Resident Evil 4, хоч і своєрідний, з помітним впливом сучасних тенденцій.