Рецензія на гру Ryse: Son of Rome

Назва: Ryse: Son of Rome
Розробник: Crytek Frankfurt
Видавець: Deep Silver
Видавець у СНД: Бука
Дата виходу: 10 жовтня 2014
Платформа: РС / Xbox One

Xbox One-ексклюзив Ryse: Son of Rome усіма був прийнятий як демонстрація можливостей консолі. Не дивно, адже по ідеї зубодробильний екшен повинен вичавлювати всі соки із гравця, а не перетворювати геймплей в інтерактивне кіно з красивими роликами.

Ryse: Son of Rome

Марій, головний герой Ryse: Son of Rome, один із кращих воїнів в армії імператора. Але навіть такі елітні кадри не здатні вберегти столицю великої держави від набігів варварів. Рим палає, люди рятуються втечею, а біснуваті дикуни вирізують усіх мирних жителів міста, у тому числі й родину Марія.

Ведений жагою помсти, Марій відправляється на північ – на британські острови, туди, звідки прийшли біди Риму. У процесі проходження гри зовсім незрозуміла логіка героя, його мотивація й поведінка. Якщо в першому розділі ми бачили озлобленого воїна, який бажав крові кривдників, то вже в середині гри спостерігаємо слухняного солдата, що виконує будь-який наказ свого начальства. Палаючі очі й жага помсти з легкої руки сценаристів змінюються на «людське обличчя», яке навіть проявляє якісь емоції щодо своїх ворогів.

Ryse: Son of Rome

Хоча головним недоліком технологічної демки під назвою «Ryse: Son of Rome», як не дивно, є геймплей. Якщо на сюжет можна закрити очі, то не звертати уваги на одноманітний до абсурдності ігровий процес ніяк не можна. Бойова система бідна й убога: Марій уміє наносити кілька ударів мечем, пробивати блок своїм щитом і ним же відбивати ворожі атаки. Очевидно, що ставка була зроблена на приголомшливі за своєю красою QTE з ефектними стратами ворогів, але така розвага навряд чи подарує масу задоволення протягом цілої гри.

Ryse: Son of Rome

За красу цих самих QTE Ryse: Son of Rome можна багато чого вибачити, але розробники і тут умудрилися вдарити обличчям в багнюку. Почавши ефектну страту, на екрані починають підсвічуватися необхідні для натискання клавіш кольори – синій або жовтий. Якщо зробити все правильно, то Марій брутально прикінчить настирливого варвара й одержить чимало досвіду. А якщо промахнутися, то нічого не зміниться: наш солдат доведе справу до кінця й спокійно продовжить бій, як ні в чому не бувало, але втратить частину ХР.

Досвід і поліпшення характеристик персонажа в гру додані однозначно «для галочки». Без розвитку доступних гравцю гілок можна запросто обійтися, хоча підвищити запас здоров'я ніколи не зашкодить (особливо якщо грати не на легкому), от і виходить, що згадувати про поліпшення доводиться раз-два на розділ, яких тут усього-то вісім. Хоча це й до кращого.

Ryse: Son of Rome

Біганина по передбачуваних локаціях і битви з одноманітними суперниками навівають нудьгу вже через годину. Ryse: Son of Rome поступово підсуває нові типи ворогів, але й цього не вистачає для того, щоб урізноманітнити ігровий процес. Зрідка, звичайно, доводиться постріляти з різних арбалетів, покидати списа або ж провести загін солдатів через стежку з лучниками.

З чим в Ryse: Son of Rome немає проблем, то це із графікою. Саме через картинку все-таки варто пограти в неї: настільки приголомшливі ефекти, деталізацію й просто красивий світ мало хто може запропонувати в наші дні. Навіть на мінімальних налаштуваннях графіки (для «максималок» в Full HD знадобиться одна з топових відеокарт) гра виглядає неймовірно – персонажі й оточення намальовані просто незрівнянно. Деякі сцени завдяки графіці справляють незабутнє враження (наприклад, битва з босом у темному лісі).

Ryse: Son of Rome

Ryse: Son of Rome – дуже дивний проект. З одного боку, це разюче красива гра, із прекрасно промальованими рівнями, персонажами та захоплюючими роликами, але з іншого боку – це нудний екшен, хоч і з ефектними QTE-сценками. Грати в неї зараз однозначно не варто – краще дочекатися хорошої знижки на розпродажі в Steam.