::>Ігри >2013 > IT -

Рецензія на гру The Walking Dead

29-01-2013

Інтерактивна новела, квест про зомбі, гайд по виживанню в тяжких умовах і, що набагато важливіше, інструкція з того, як залишитися людиною тоді, коли людей навколо усе менше. А ще велика мильна булька. Усе це - Ходячі Мерці.

Назва: The Walking Dead
Жанр: Point-and-click adventure
Розробник: Telltale Games
Видавець: Telltale Games
Дата виходу: 11 грудня 2012
Платформа: РС/MAC OS X/ios/PS3/X360

Ледве не кожне друге ігрове видання у світі назвало The Walking Dead грою 2012 року. Схвальні відгуки ллються рікою, і це більш ніж дивно, адже в авторах гри значаться Telltale Games, які відомі в першу чергу далекими від ідеалу квестами.

Але, варто сказати, цього разу Telltale Games свої овації заслужили. The Walking Dead – це відмінна історія про групу, що вижила в умовах зомбіапокаліпсису, розказана за всіма канонами. Історія, яка ні в чому не поступиться стрічкам Ромеро або Бойла. Історія, яку повинен побачити кожний. І зробити висновки.

The Walking Dead

The Walking Dead розповідає гравцям про колишнього вчителя, Лі, засудженого за вбивство коханця своєї дружини. До в'язниці Лі доїхати не встиг — перешкодила навала зомбі. І от, волею або неволею, але чорношкірий викладач стає стержнем, навколо якого формується невелика група тих, хто вижили. Причому відбувається це незалежно від бажання самого вчителя. Просто у важких ситуаціях тільки в нього вистачає духу приймати складні рішення.

The Walking Dead

Рішень цих буде багато, і з кожним днем ставати вони буду усе складнішими. Причому розробники ускладнюють ситуацію тим, що обмежують час на прийняття рішень. Тільки що все було добре, усі мило розмовляли, але вже через секунду перед вами постає вибір — урятувати життя сина хазяїна ферми, який люб'язно надав вам притулок, або ось того безпомічного хлопчика молодшого шкільного віку? Тік-так, час іде, на ухвалення рішення у вас усього кілька секунд. І вибирайте розумно, адже оточуючі вас люди запам'ятовують ваші рішення, і від них залежить подальший розвиток сюжету, залежить відношення інших людей до вас і одне до одного.

The Walking Dead

А найголовніше, часом потрібно вибирати між логікою й мораллю, між принципами й бажанням вижити. І це не просто. Ваша група вмирає з голоду й натикається на машину, набиту провіантом. Машину, тільки що залишену тут. Взяти припаси або залишити? Хазяїн відійшов по справах і скоро повернеться, або йому вже ніщо не допоможе й потрібно рятувати себе? А найголовніше — ваша ж група в повному складі вже вирішила пограбувати машину і від вашого вибору вже нічого, по великому рахунку, не залежить, припаси однаково заберуть. Різниця тільки в тому, чи зможете ви забути про власні принципи.

У таких ситуаціях ви залишаєтеся один на один із власною совістю. І ще з маленькою дівчинкою, справжньою головною героїнею цієї гри. Так, незважаючи на те, що вона одержує мало екранного часу, саме Клем завжди в центрі уваги. Клементина — лакмусовий папірець, маленький великоокий тест на людяність, який дуже не хочеться провалити. І побачивши власний варіант кінцівки я зрозумів, що пройшов гру правильно. Що прийняті мною рішення були вірний. Що тест пройдений успішно. Що все добре.

The Walking Dead

The Walking Dead одна з тих ігор, про яку все говорять наступного дня — а як ти зробив там? А що в тебе було після того як ти зробив це? А як зробив той або інший персонаж? Гра обіцяє можливість вибору, вона запевнює гравця в тому, що буде підбудовуватися під його рішення, але, на жаль, це не зовсім правда. Так, можливість вибору у вас є, у кожному з п'яти епізодів є шість ключових рішень, які Лі доведеться зробити. По проходженню кожного епізоду вам навіть покажуть статистику того, як розпорядилися гравці наданими ними можливостями, але, по великому рахунку, це ні на що не вплине.

The Walking Dead

Якщо якийсь персонаж повинен померти по сценарію — він помре. Якщо по сценарію ви повинні кудись піти або щось зробити — ви зробите це, навіть якщо зовсім очевидно, що це помилка, цього робити не можна, це погано скінчиться! І коли все йде наперекосяк, замість переживати за долю героїв ти дивишся на ситуацію, що склалася, й виголошуєш — ну от, я ж вам говорив, тепер помріть. Якби не нав'язливий напис на початку кожного епізоду, що говорить про те, що гра підбудовується під гравця, усе залежить від нього, такі моменти дратували б не так сильно.

The Walking Dead

Але мені обіцяють можливість впливати на розвиток подій, і не дають її. Обіцяють, що гра буде підбудовуватися під мене, а в підсумку це мені потрібно підбудовуватися під неї, адже варіанти дій пропонуються не найрозумніші, а такі, які дозволять повернути сюжет у потрібне русло. Припустимо, у когось зі озброєних членів групи істерика. Ви думаєте що у вас буде шанс обеззброїти його, від гріха подалі? Немає. А, думаю, всі розуміють, що нічим хорошим істерика людини з пістолетом не закінчується.

The Walking Dead

Це і є основна проблема The Walking Dead. Ходячі Мерці все-таки story driven adventure, а значить деякі події зобов'язані відбуватися незалежно від вашого бажання. І якби розробники не робили такого акценту на можливості вибору, впливу гравця на поточні події, тоді все що відбувається сприймалося б як те що повинне відбутися, й не викликало б такого роздратування. Але, на жаль. Втім, навіть у поточному стані The Walking Dead – це великий прорив в індустрії. Будемо сподіватися, що це «перша чарка колом» і друга частина позбудеться цих недоліків, адже страшенно хочеться довідатися, що ж буде далі.

The Walking Dead

Мінімальні системні вимоги

• Операційна система: Windows XP/Vista/7