::>Ігри > 2012 > 08 > ...

27-08-2012

Рецензія на гру The Secret World

Free-to-Play, крокуючий широко по ігровій індустрії, здавалося б, переконав вже всіх розробників у тому, що онлайн-RPG з обов'язковою підпискою – справа минулого. Немов намагаючись спростувати його успіхи, виходить The Secret World з чималим цінником на упаковці і запевненнями у своїй неперевершеності.

Назва: The Secret World
Жанр: MMORPG
Розробник: Funcom
Видавець: Electronic Arts
Дата виходу: 3 липня 2012 року

Дивно, як у компанії EA наважилися на ще одну MMORPG з передплатою, враховуючи новини про стрімке падіння кількості гравців Star Wars: The Old Republic. Розробники The Secret World обіцяли знайомий кожному сучасний світ з глибоким сюжетом і нелінійним прокачуванням персонажа. Дивлячись на кількість гравців на сервері важко сказати, що ці пропозиції виявилися такими вже привабливими для шанувальників онлайн-розваг.

Разом з тим, не можна і стверджувати, що розробникам не вдалося виконати свої обіцянки. Наприклад, світ гри, як і було обіцяно, досить цікавий. Замість обридлого фентезі перед нами сучасність, де під легким нальотом щоденності ховається таємний світ повний чаклунів, перевертнів, примар, демонів, «поганих місць» і боротьби таємних містичних організацій. Приблизно так бачать світ, напевно, шанувальники дешевого «міського фентезі» або постійні читачі жовтих газет у рубриці «Містика-Неймовірне». Хоча, звичайно, авторам що того, що іншого, як правило, дуже далеко до рівня яскравої і талановитої інтерпретації «міських легенд», зробленої Funcom.

The Secret World

Втім, у деяких випадках відмінності від інших MMORPG виявилися лише косметичними. Візьмемо, наприклад, розрекламовану оригінальну систему розвитку героїв, нібито не прив'язану до всіх обридлому левелінгу. Класичних рівнів персонажа в The Secret World і дійсно немає, зате замість них герої хвастають якістю екіпірування і вмінням її використовувати, що грає тут визначальну роль. По суті, змінюється мало що, адже обмундирування теж розділене за рівнями.

Рівень персонажа в The Secret World фактично визначають всілякого роду талісмани, кільця і амулети, які і додають заповітних балів до характеристик. Без гарного набору таких ось іграшок не варто сунутися до серйозних суперників. Одяг же є лише засобом візуальної кастомізації свого героя, і вибір доступних костюмів багатим не назвеш. Оновити гардероб можна, втім, за реальні гроші у внутрішньоігровій крамниці, присутність якої натякає на можливу і навіть, імовірно, заплановану зміну в майбутньому бізнес-моделі гри на Free2Play.

The Secret World

Проявивши деяку увагу до NPC, можна навчитися розбирати і збирати предмети з певних матеріалів за допомогою спеціального меню. У тому ж меню доведеться і підсилювати екіпірування різними гліфами, що покращують характеристики предмета. Варто сказати, що зібрані таким чином речі не поступаються за якість тим, що видаються в нагороду за складні квести. Однак, не кожний предмет можна розібрати і не завжди з отриманих матеріалів можна скласти щось путнє.

Крім вищезгаданих талісманів, на персонажа можна начепити і два види зброї, яка ділиться на три великі категорії – магія, зброя близького і далекого бою. Комбінації цих категорій і дають у підсумку ті самі рольові класи, відсутністю яких знов-таки похвалялися розробники. Фактично, ви можете прокачати унікального персонажа, не обмеженого ніякими класовими рамками, однак такий герой навряд чи зможе порадувати вас легкими перемогами. Набагато вигідніше вкластися в одну-дві гілки і одержати вузькоспеціалізованого, але сильного бійця.

The Secret World

Досвід, одержуваний в результаті виконання завдань і боїв з монстрами, виражається у вигляді балів навичок і здатностей. Навички – статичні характеристики, що покращують ефективність тих чи інших видів зброї або спорядження. Здатності діляться на активні і пасивні. Бойовий набір складається з семи активних і семи пасивних навичок. Існують і стандартні набори, так звані «колоди», але в складанні своєї власної колоди гравець не обмежений нічим, крім кількості навичок.

Легше всього заробляти досвід, виконуючи різного роду місії. Часом одне завдання може принести одразу кілька десятків балів здібностей. При цьому не варто думати, начебто квести тут обмежуються примітивним «вбий-принеси». Не даремно сюжетом гри займався Рагнар Торнквіст, відомий по таким іграм, як The Longest Journey і Anarchy Online. Різноманітні побічні завдання виглядають як справжні сюжетні пригоди з цікавим сюжетом. Наприклад, одне пропонує нам з'ясувати причину того, що зомбі гинуть, варто їм тільки зайти в церкву, а інше розгадати таємницю знаків Іллюмінатів, розкиданих по всьому острову Соломона.

The Secret World

Основну сюжетну лінію теж нудною не назвеш. Проте, гравцю може багато чого здатися незрозумілим, особливо на початку історії. Сюжет в The Secret World починається з того, що в рот персонажу залітає чудотворна бджола і наділяє його магічними силами. Потім у гості до героя заявляться представники фракції, яку ви вибрали на початку гри і, дозволивши вибрати стиль бою, відправлять вас вирішувати проблеми організації в невелике містечко Кінгсмут на острові Соломона. Примчавшись на місце, ви з подивом виявите, що місто оточене дивної природи туманом, по його вулицям ходять зомбі, а деякі, що вижили туляться в поліцейській ділянці. Щоправда, поговорити з ними у вас не вийде – ваш герой буде зберігати мовчання незважаючи ні на що, що позбавляє великої частки тієї самої сюжетної атмосфери, про яку говорять розробники.

The Secret World

Спантеличити може не тільки дивне мовчання героя. Бігаючи по провулкам Лавкрафта і вулицям В'язів разом з членами інших фракцій, важко стримати подив – адже, судячи з опису гри, організації насправді – люті супротивники! Однак, ця ворожнеча проявляється тільки на бойовищах, яких тут три. У Стоунхенджі і Ельдорадо бої не припиняються ні на секунду, хоча досягнення гравців періодично скидаються і бій починається спочатку. PvP цікавий завдяки тому, що команд-учасниць – три, і всі воюють один проти одного. Щоправда, для того, щоб пограти на цих картах, потрібно вистояти досить велику чергу. У Китаї ж фракції борються за володіння контрольними пунктами, володіння якими дає бонуси всім членам організації. Для участі в цьому режимі чергу витримувати не доведеться, однак і гравців тут практично немає.

За межами PvP-арен гравці нібито ворожих угруповань проходять єдину для всіх фракцій сюжетну лінію і борються з поганню.  До того ж, з вини вбогого редактора персонажів, моделі героїв ще і мало чим відрізняються.

The Secret World

Список недоліків гри продовжує і досить низька продуктивність. Системи нинішнього або минулого покоління навряд чи будуть зазнавати проблеми з графікою, але власникам старих комп'ютерів не варто вірити в правдивість системних вимог на офіційному сайті. Наприклад, система з Inte lcore 2 Duo E8400 і GeForce GT 9500 з труднощами справлялася навіть на 1024х768 з мінімальними налаштуваннями графіки. У той же час, ноутбук з Intel Core i5 3210M і GeForce GT 640M показував достатній FPS на високих налаштуваннях і рідній роздільній здатності 1366х768. Таким чином, над питанням доцільності придбання гри треба в першу чергу замислитися власникам старих ПК, адже на них геймплей буде особливо некомфортним – система не встигає відображати анімації, довантажувати текстури і засмучує частими лагами. До того ж, гра ще займає 35+ гігабайт на жорсткому диску, що мало кому сподобається.

The Secret World

Мабуть, The Secret World не завадило б ще декілька місяців тихого тестування перед пишним запуском. У нинішній ситуації багато геймерів дивляться на пусті PVP сервери, проблеми з візуальним відображенням і, озирнувшись на значний розмір клієнта, можуть віддати залишити гру до кращих часів. Адже крім сюжетної лінії, TSW більше нічим привабити не може і навряд чи варта тих грошей, що просять за гру.

• ОС: Windowsxp/Vista/7
  • Процесор: Intelcore 2 Duo 2,6 Ггц або еквівалент від AMD
  • Відеокарта: NVIDIA GeForce GT 8800, AMD Radeon 3850