Рецензія на гру Sniper Elite V2

Rebellion Developments
Видавець: 505 Games
Видавець у СНД:
Бука
Дата виходу: 1 травня 2012

Sniper Elite V2

Sniper Elite V2 знову повертає нас на вулиці Берліна. Надворі все той же 1945-й рік, а німці як і раніше займаються розробкою надсекретної і надпотужної зброї. Минулого разу вони замахнулися на створення ядерного озброєння, а нині запити в них менші – таємнича розробка Фау-2. Воювати доводиться поодинці, адже як у справжніх бойовиках, нам потрібно вирішувати долю держав власноручно і безпосередньо в тилу ворога.

Sniper Elite V2

Перший навчальний рівень демонструє Sniper Elite V2 у всій красі – зруйноване місто так і віддає атмосферою Другої світової війни. Для новачка серії знайомство може вийти трохи приголомшуючим, адже в якомусь-то столітті стрілянина з снайперської гвинтівки виконана з врахуванням всіх нюансів, як вітер, відстань до мети, тремтіння рук і таке інше.

Левову частину ігрового часу нам доводить пробиратися крізь вулиці, будинки, приміщення наповнені патрульними солдатами. Цікавий нюанс полягає в тому, що воювати доводиться як проти німців, так і проти росіян – союзників у грі немає і розраховувати немає на кого. Гра сама по собі натякає на потайливе проходження місій, але, на жаль, це далеко не завжди виходить.

Sniper Elite V2

Часте місцезнаходження гравця викриває ворожий снайпер, що затаївся десь далеко, чи досить уважний патрульний. Якщо перший ворог бачить завжди і скрізь, що дозволяє огляд з його позиції, то з другим хлопцем розбиратися простіше. Найголовніше в такому випадку – не створювати шуму. Разом виходить, що переміщаємося ми по локаціям найчастіше присядку або повзком. Дібравшись впритул можна скористатися пістолетом з глушителем або зняти зіваку з спини.

Штучний інтелект супротивника виконаний на належному рівні – солдати ніколи не сидять на місці, постійно змінюють позиції, намагаються займати стаціонарний кулемет, закидають гранатами (що створює справжнє пекло на «важкому» рівні складності) і обходять з тилу. І якщо перебіжки і часті зміни позиції в цілому йдуть на руку снайперу, то інші хитрості змушують напрягтися. Трапляється так – оптичний приціл шукає мету, майже бере її в перехрестя… а тут черга з МР-40 у спину і давай з останнього чекпоінта все заново.

Sniper Elite V2

Зір та слух «фрици» і «Івани» мають гарний. Якщо між колоною і ящиком існує маленька щілина, то ніяка темрява не сховає снайпера від чуйного ока фашиста, який патрулює. Почувши постріл у сусідньому приміщенні, ворог легко може виявити місцезнаходження вбивці, що затаївся (на легких рівнях складності ми можемо спостерігати фішку з Splinter Cell: Conviction, коли нам відображається фігура героя, де його востаннє бачили). Поблизу не рятують навіть укриття – підійшовши на 5 метрів, солдат викриває всіх, хто затаївся, і одразу відкриває вогонь.

Складність гри поступово зростає, причому іноді досить щиро. Якщо в перших місіях на високому рівні складності герой може витримати три постріли ворожого снайпера, то ближче до кінця гри йому достатньо і двох, щоб «склеїти ласти». До речі, дуже зручно для гравця розробники реалізували питання «кастомізації» гри під смак граючого. Хочеться бути більш живучим? Будь ласка. Або ж все-таки швидше гинути, але легше справлятися з стріляниною з гвинтівки? Можна і так – вирішуйте що вам ближче.

Sniper Elite V2

Локації напхані вкриттями, про які в 2005-році герой навіть не думав. Але в 2012-му випускати бойовик від третьої особи без них якось непристойно. Тому положення «лежачи» використовується тепер рідко, оскільки скрізь ми стріляємо, висунувшись з укриття, так би мовити, «з коліна».

Зате як ефектно показані постріли з снайперської гвинтівки, що попадають у життєво важливі органи. Для цього задіяна спеціальна «фіча», що відображає проникнення кулі в тіло як на рентгенівському знімку. Брутальні розправи над черепами солдатів, розбиті щелепи, розірвані легені, серце, печінка, нирки…

Графічний движок Asura дозволяє видавати чітку, гарну і стабільну картинку, при цьому хвастається ефектами DirectХ 11, які не дуже помітні, але для багатьох гравців достатньо того, що вони просто є. Багато в чому зображення схоже на Unreal Engine 3 і навіть у перші секунди відбувається аналогічна підгрузка текстур. Моделі персонажів і будинків виконані якісно, чого не скажеш про задній фон і полум'я. Особливо засмучує сукупність цих двох недоліків – нічний Берлін «у вогні» виглядає зовсім не так вражаюче, як варто було б.

Sniper Elite V2

Урізноманітнити проходження може гарний кооперативний режим – відвідати всі місця бойової слави набагато приємніше у компанії друга. Якщо виявиться мало, ще можна повоювати в спеціальних режимах «двійка» і «бомбування». Ці окремі місії відбуваються на рівнях з кампанії, але на радість, не перетинаються з лінією оповідання.

Не обійшлося і без мультиплеєрних баталій з іншими гравцями – Rebellion прикрутили кілька бойових режимів і запустили невелику кількість гравців на карти з кампанії. Приємно, що в перші ж дні після релізу, спеціальним патчем була додана пара нових карт. Мінусом виступає занадто мала кількість гравців онлайн - часто доводиться спостерігати напівпорожні сервера.

Sniper Elite V2

В цілому ж гра вийшла досить цікавою – стрілянина з снайперської гвинтівки реалізована просто прекрасно, процес снайперського полювання в місті, що гине, де всі вороги, вражає і викликає чималу зацікавленість. Нуднуватий сюжет і трохи стомлююча одноманітність деяких рівнів загальне враження псують не дуже. Цікава тематика, ефектні kill cam’и і відмінно виконана балістика роблять Sniper Elite V2 вартої уваги любителів жанру грою.

Відобразити однією сторінкою

Наступна сторінка >>