Рецензія на гру Ridge Racer Unbounded

Bugbear Entertainment
Видавець у СНД:
Акелла
Видавець:
Namco Bandai Games
Дата виходу: 30 березня 2012 року

Варто почати з того, що ігри серії Ridge Racer ніколи не намагалися бути серйозними. На відміну від одного з своїх найстарших конкурентів - Need For Speed, що періодично заходив у небезпечну територію гоночних симуляторів, Ridge Racer завжди залишався аркадою - веселою, простою, що не має ніякого відношення до реальності. Гарні суперкари, що несуться по самим екзотичним куточкам планети, багато дріфтінга і повна відсутність законів фізики зробили серію відмінним місцем призначення для людей, що бажають просто покататися та відпочити.

Однак, з роками, Ridge Racer втратив свою колишню славу. Один за іншим змінювалися розробники, ігри одержували все більш негативні відгуки, і ось, порваний френчайз виявився на руках у веселих фінських хлопців з Bugbear Entertainment. Нагадаю – це хлопці відповідальні за серію FlatOut. Ту саму, у якій машини, що перетворюються в купи металобрухту, викликали маніакальний сміх, ту саму, у якій водій, що вилітає через лобове скло, став центральним елементом цілої серії мініігр. Фанати затамували подих, чекаючи чогось божевільного. І фіни не розчарували.

Ridge Racer Unbounded чимось нагадує NFS: Underground. А також Burnout, TrackМania і, звичайно, FlatOut. Він прийняв кращі елементи цих ігор: цікаве і різноманітне, наповнене неоном місто, вибухи і руйнування катастрофічних масштабів, веселу фізику автомобіля (вірніше, її практична відсутність) і нотку божевілля. Все це змішано в одну, гримучу суміш, укладену в посудину на чотирьох колесах.

Ігровий процес дуже простий: є трек, прокладений по міським вулицям, є фінішна риска, є суперники. А також безліч сторонніх предметів, таких як стовпи, припаркові автомобілі, бетонні стіни, ліхтарі, будинки, бензоколонки, кінотеатри, музеї і бібліотеки і т.ін. Оскільки все це жахливо заважає, від цього варто позбуватися. Гоночний автомобіль в Unbounded являє собою якусь подобу швидкісного танка, здатного змітати все на своєму шляху. Лише машини суперників, та особливо міцні стіни, що обмежують трек, можуть зашкодити вашому засобу пересування, всі інші дріб'язки його навіть не сповільнять. Навпаки, руйнування муніципальної власності заохочується, кожний знищений елемент оточення поповнює шкалу прискорення, заповнивши яку, можна ввійти в короткочасний Power-режим, що дозволяє пробивати деякі будинки наскрізь, скорочуючи шлях, і вибивати машини конкурентів в одне торкання, що в свою чергу, знову заповнює шкалу. У підсумку, одержуємо хаос, агресію, руйнування і швидкість у великій кількості. Стіни розлітаються на шматки, вибухають автомобілі і бензоколонки, все розпливається перед очами, у той час як машина, крізь пил і дим, несеться по приречених вулицях. При знищенні особливо важливих пам'ятників архітектури, гра входить в slowmotion, показуючи в кінематографічному ракурсі серед уламків ваш автомобіль, що вилітає з залишків якої-небудь бібліотеки. Кожний вибитий супротивник також одержує декілька секунд великого плану своєї останньої миті, у той час як машина гравця продовжує гонку на автопілоті. Реалізовано це настільки гарно і ефектно, що починаєш нерозумно сміятися, дивлячись, як те, що залишилося від автомобіля вашого суперника, розлітається на шматки, перекидаючись по трасі.

Такий основний режим гри – гонка на домінування. Інші: гонка Шіндо, гонка за Фрагами, гонка з часом і Дріфт, мають другорядну роль. Шіндо орієнтований на більш класичному стилі гонок, де руйнування відходить на другий план, а power-режим заміняється звичайним прискоренням, що накопичуються за успішний дріфт на поворотах. У гонці за Фрагами, гравцю треба керувати потужним тягачем, з power-шкалою, що постійно відновлюється, і ціль – знищення як можна більшої кількості поліцейських машин за встановлений час. У гонці з часом необхідно закінчити коло з мінімальною кількістю часу на секундомірі, чому сприяють розкидані по трасі токени, що зупиняють таймер на декілька секунд. Цей тип гонок сильно нагадує Trackmania, тому що буяє різноманітними трамплінами, рампами і прочим «трюковим» реманентом. Дріфт - стандартна погоня за ковзанням на трасах з більшою кількістю різноманітних поворотів. Варто згадати, що дріфт завжди був однією з ключових особливостей серії, і в Unbounded також має важливу роль. Незважаючи на аркадність керування, правильний дріфт на поворотах може принести ключовий виграш у швидкості і часі, але вимагає певного звикання. У грі відсутній який-небудь «туторіал», і спочатку подолати з машиною не так просто, як очікуєш. Але варто тільки розібратися в механіці дріфта, як гра стає ще швидше і привабливіше, начебто додаючи темп.

Невеликий, і в принципі, не потрібний сюжет, що створює фундамент для компанії на одного користувача. Підпільна група гонщиків, що називає себе Unbounded, бореться з владою (напевно) за можливість визнання (враховуючи все), шляхом знищення міської (і не тільки) власності і розпалення хаосу. Якщо чесно, я чув політичні програми гірші та нудніші цієї, так що мені підійде. Тим більше, що весь сюжет обмежується вступним роликом.

Місто, багатостраждальний Shattered Bay, розділений на дев'ять районів, кожний з своїм архітектурним сеттінгом (нетрі, порт, бізнес центр і т.ін.) і своїми особливостями. Ціль кампанії на одного гравця – домінування у всіх районах міста, для чого потрібно виграти всі перегони даного району. За кожну гонку гравцю нараховується досвід, залежно від зайнятого їм місця і виконаних руйнувань. Протягом досягнення нових рівнів, нові заїзди і райони міста, а також нові гоночні авто.

Різноманітність у мережний режим Unbounded вносить можливість створити своє власне місто з набором трас, побудованих самим гравцем. Вбудований редактор карт простий і інтуїтивний, що дозволяє створювати нові, абсолютно божевільні траси, протягом півгодини. Після публікації траси, інші гравці, підключені до Інтернету, можуть спробувати пройти її та досягти рекорду, поставленого творцем, суперничаючи з комп'ютерними опонентами. Це цікаве рішення, що явно має коріння від TracМaniа, надовго продовжить задоволення від гри, дозволяючи гравцям одержувати задоволення від плодів чужої «октанової» творчості, і ділиться своїм баченням. Присутній також і непоганий класичний мережний режим.

Виглядає Unbounded дуже непогано. Гарні вибухи, дим, відмінна фізика руйнувань, якісні моделі автомобілів. Нічні міські пейзажі, що горять неоном, заслуговують окремого схвалення. Все це, що проноситься повз, створює почуття швидкості, хаосу, і прямо накачує адреналін у кров. Трохи засмучує бідність графічних налаштувань, але в іншому – гра відмінний порт, і оптимізована на ура.

Звук іде слідом за візуальним оформленням, вливаючи свою частку в атмосферу божевільної гонки. Мотори ричать, мотори співають, а світ тріскотить, гримить і вибухає навколо сталевої оболонки боліда. Музичний супровід складається в основному з techno і dubstep, і вписується дуже органічно, але, при цьому не буде тиснути на слух гравців, що прохолодно ставляться до цих жанрів.

Взагалі, Ridge Racer Unbounded – відмінний, повністю обезбашений рейсінг, що бризкає енергією та адреналіном. Він сподобається як фанатам жанру, що так і просто бажаючим з вогником провести час. Ідеально підходить для гри в кампанії, та і взагалі, одні з кращих представників жанру arcade racing за останні декілька років.

• Операційна система: Windows XP (Service Pack 3), Windows Vista (Service Pack 2), Windows 7 (Service Pack 1)
  • Процесор: Intel Core2 Duo 2,6 ГГц, AMD Athlon 64 X2 2,8 ГГц або краще
  • Відеокарта: Nvidia GeForce 8600GT, ATI Radeon HD 2600XT або краще з 256 МБ відеопам'яті