Рецензія на гру Hitman: Absolution

03-12-2012

Агент 47 повернувся з шестирічної відпустки. На ньому все також дорогий чорний костюм і шикарна червона шовкова краватка, а у внутрішній кишені піджака дзвенить струна від фортепіано. Завдяки технічним інноваціям його лисина блищить, як відполірована куля для боулінга, а на потилиці як і раніше красується тауїровка-штрихкод.

Назва: Hitman: Absolution
Жанр: Stealth/ Action
Розробник: IO Interactive
Дата: 19 листопада 2012
Платформа: PC, X-Box 360, PS3

Процес повернення культової гри початку двохтисячних — справа слизька. З одного боку, є шанувальники серії, що полюбили головного героя і сам ігровий процес, ще з того самого Hitman: Codename 47, яких у жодному разі не можна засмучувати. А з іншого боку, є ще і розуміння того, що скопійований під кальку продукт шестирічної давнини навряд чи зробить більші продажі, здатні відбити величезні інвестиції, вкладені в розробку Hitman: Absolution. Золоту середину знайти дуже важко, практично нереально, але IO Interactive наблизилася до неї максимально близько.

Шість років відсутності Сорок сьомого позначилися як на характері головного героя, так і на елементах ігрового процесу. Чого варта одна тільки поява повноцінного сюжету, який зв'язує все, що відбувається на екрані в єдиний логічний ланцюг.

Починається все з того, що нашому герою дають черговий контракт на вбивство. Цього разу на мушці повинен опинитися колишній координатор Хітмана — Діана. З невідомих причин вона віддає Інтернаціональне контрактне агентство, у якому проробила стільки років,  викрадаючи якусь дуже важливу для ІКА дівчинку. Завдання Сорок сьомого усунути Діану і повернути дівчину назад.

З цього моменту і починається сюжетна лінія Hitman: Absolution, спостерігати за якою, незважаючи на знання багатьох поворотів, дуже приємно. В Absolution розробники буквально «олюднили» головного героя, наділивши емоціями, почуттями і щиросердечними муками. Не переживайте, вся ця щиросердечна боротьба проходить всередині агента і чітко читається, хіба що по очам — довгих монологів під скрипку в дусі Макса Пейна чекати не варто.

Зміни в ігровому процесі ще більш радикальні. Спочатку IO Interactive практично звела нанівець концепцію оходження рівнів з попередніх ігор серії. Якщо раніше в нас була можливість повністю досліджувати рівень, продумати тактику усунення жертви, і лише тоді завдати удару, то зараз для проходження більшості рівнів потрібно переміститися з крапки А в крапку Б.

І знов-таки, не переживайте: така концепція виправдана сюжетно, стелс нікуди не пропав (його стало навіть більше), а з крапки А до крапки Б веде безліч маршрутів. Це те саме що завдання по вищій математиці - коли нам відома відповідь, а прийти до нього ми можемо бажаною кількістю шляхів.

Для ускладнення системи потайливого пересування була додана дуже підступна функція. Тепер, коли 47-й переодягається, наприклад, у поліцейського і проходить поруч з його товаришем, останній запросто розпізнає у вас найманого вбивцю. Почнеться все з підозри: варти закону запитують «Постій, хіба він був з нами на початку завдання?..», ну а потім, якщо ви вчасно не зникнете, неминуче треба прикриватися.

Для того, щоб проходження рівня не перетворювалося в низку нескінченних спроб і провалів головного героя наділили здатністю бачити крізь стіни. Назвали це узаконене чітерство «інтуїцією» — вона раптом прокинулася у головного героя до п'ятої частини серії. Ця сама інтуїція також дозволяє обманювати супротивників, що підозрюють вас, і виконувати так звані «executionery kills», суть яких полягає в тому, що в slo-mo гравець позначає декілька цілей, а потім Хітман усуває їх з блискавичною швидкістю.

Але, незважаючи ні на що, Hitman: Absolution - все ще гра про безшумні вбивства. На шляху вам треба зіштовхнутися з сотнями супротивників і десятками методами їх усунення і, тим більш виправдане буде це вбивство, чим більш потай ви його зробите, не залишивши при цьому доказів, отже вище буде ваш рейтинг у загальній таблиці гравців. Тепер практично будь-яка ваша дія оцінюється. За усунення випадкових цілей бали віднімаються, але щедро нараховуються знову, якщо надалі ви все зробили правильно.

Головною несподіванкою в Hitman: Absolution стало додавання режиму «Контрактів». Суть їх у тому, що будь-який користувач може сам створити завдання на основі локацій з одиночного режиму гри. У його руках абсолютно все: він задає мету вбивства, вибирає в якому костюмі потрібно його зробити і якою зброєю потрібно це зробити. Уявіть собі, як забавно усувати об'єкт у костюмі бобра за допомогою каністри для бензину!

І саме ось цим режимом IO Interactive продовжує життя своєму продукту краще будь-яких DLC, та ще і дає гравцям те, чого фактично позбавила в одиночній кампанії.

Якби нас попросили охарактеризувати Hitman: Absolution одним словом, їм була б «еволюція». IO Interactive погналася за двома зайцями одразу, однак, всупереч народній мудрості, їм вдалося піймати обох: розробники значно розширили аудиторію своєї гри і не злякали вже наявну. Hitman змінився, причому явно в кращу сторону, і Absolution однозначно сподобається і тим, хто вже знайом з серією і тим, хто тільки вперше взяв під свій контроль лисого вбивцю з штрих-кодом на потилиці…

Системні вимоги:

• Процесор - Core 2 Duo/Athlon 64 X2,2 ГГц
  • Оперативна пам'ять - 2 ГБ ОЗП
  • Відеокарта - NVIDIA GeForce 8800/ AMD Radeon HD 2900
  • Дисковий простір - 26 Гб на вінчестері

• Процесор - Core i7/Athlon II X4,3 ГГц
  • Оперативна пам'ять - 4 ГБ ОЗП
  • Відеокарта - NVIDIA GeForce GTX 260/AMD Radeon HD 5770
  • Дисковий простір - 26 Гб на жорсткому диску

Графіка: 8,5

Картинка, безумовно, гарна, але розробники трохи переборщили з блюром і блиском. Зовні дуже нагадує графіку в The Witcher 2

Звук: 9

Чудовий OST, досить посередня російська локалізація (однак є можливість переключитися на оригінальну мову), звуки оточення виконані цілком природно.

Подача матеріалу: 9

Сюжет дійсно хоробро закручений і дуже грамотно поданий. Якщо пара початкових місій грається досить нудно, то далі від гри за вуха не відтягнеш.

Геймплей: 8

Більшість очікували, що Hitman: Absolution перетвориться в шутер від третьої особи — даремно. Hitman завжди був про стелс, і таким він і залишився. Головне, незважаючи на деяку зміну ігрової механіки, та приголомшливу варіативність проходження місій залишилася з нами.

Hitman: Absolution відмінний привід познайомитися з агентом Сорок сім. Елегантна комбінація класики і модерну робить Absolution унікальною та цікавою грою. Не пропустіть!

Автор: Сергій Кривоступов

Опубліковано : 03-12-2012