Рецензія на гру Dishonored

08-11-2012

Arkane Studios не з тих компаній, що випускають по декілька проектів у рік. Ці французькі розробники за 13 років існування своєї студії зробили всього три гри, зате кожна з них стала по-своєму знаковою. І Dishonored серед них, безперечно, займає лідируючу позицію.

Назва: Dishonored
Жанр: Action / Stealth
Розробник: Arkane Studios
Видавець: Bethesda Softworks / 1 З-СофтКлаб
Дата виходу: 12 жовтня 2012 року

Авторам Arx Fatalis і Dark Messiah of Might and Magic вдалося перетворити існуючі в індустрії наробітки в щось привабливе. І нехай Dishonored нагадує одночасно Deus Ex, Thief і Half-Life 2, сеттінг гри при цьому залишається унікальним і навряд чи його можна поплутати з яким-небудь іншим.

Події розвертаються в місті Дануолл, столиці якихось Островів. У цьому світі елементи стилістики вікторіанської Англії, стимпанка і містицизм настільки гарно вплітаються один в одного, що віриш в існування цієї реальності. І, згідно записам у численних книгах, розкиданих по рівням, у грі представлений лише маленький шматочок цього неймовірного світу.

Dishonored

Головний герой Корво Аттано, лорд-захисник імператриці, виявляється у в'язниці за обвинуваченням в убивстві своєї правительки. Невідомі лоялисти допомагають безневинно засудженому втекти і спробувати відновити справедливість: посадити на трон законну спадкоємицю імператриці, викрадену після загибелі матері. Крім того, до всіх неприємностей у місті панує епідемія дивної чуми, що розповсюджується пацюками. Від цієї хвороби немає ліків: заражені відправляються в карантинну зону, де згодом вмирають. Хворі на останній стадії божевільні та агресивні. Їх називають «плакальщиками», тому що з очей у них іде кров.

Ще один немаловажний персонаж Dishonored – містичний Чужий, який наділяє героя надприродними здібностями і дарує йому артефакт Серце, що дозволяє більше пізнавати про ігровий всесвіт і читати думки персонажів. На жаль, при всій глибині пророблення світу гри, з його власною історією і міфологією, саме по собі оповідання не викликає особливого інтересу. Сценарій полягає, в основному, з усунення одного за іншим замішаних у змові високопоставлених чиновників і практично позбавлений таких інтриг, розкрити які не вдається заздалегідь.

Dishonored

Однак головний козир Dishonored міститься безпосередньо в ігровому процесі. Варіативність проходження – от що змушує забувати про недоліки і концентрувати всю свою увагу безпосередня на можливостях геймплея.

З погляду ігрової механіки проект Arkane Studios найбільше нагадує серію Deus Ex. У глобальному плані гра абсолютно лінейна. Більше того, проходження окремих, досить невеликих за розміром локацій всередині кожної з 9 глав також до деякої міри лінійно. Але при цьому, шлях до кожної наступної мети складається з ряду мікро-завдань, розв'язувані неймовірною кількістю різних способів.

Dishonored

Вибір в першу чергу стосується варіантів взаємодії з супротивниками і проникнення в ту або іншу цільову локацію. У Корво є значний арсенал для нейтралізації опонентів: від безшумного оглушення, арбалета і пружних бомб та дуже голосних гранат і пістолета, на звук яких збігаються всі.

Dishonored

Магічний прийом - безкоштовний дарунок Чужого – теж є відмінною підмогою в бою. Тут і заклик зграї пацюків, що з'їдає недруга живцем, і зупинка часу, і миттєве переміщення (такий аналог телепортації), і можливість вселятися у тварин і людей, і деякі пасивні вміння. Зупинити час, телепортуватися за спину ворогу, що нічого не підозрює, оглушити і сховати тіло в затишне місце – ось лише один з прикладів гуманної розправи над ворогами.

Dishonored

Крім цього, ніхто не скасовував опосередковані вбивства. Як і в Deus Ex, тут можна переналаштувати охоронні системи так, щоб вони атакували ваших ворогів. А ось вселитися в людину і зробити акт суїциду, як це було в Psi-Ops, не можна – герой вмирає разом з жертвою, через що можливість контролювати людей виявляється незатребуваною. Злом замків в Dishonored, до речі, теж не практикується: якщо наткнулися на замкнені двері, то треба шукати обхідні шляхи або знайдіть ключ.

На жаль, способів усунення недругів без вбивства в Dishonored тільки два – це оглушення і дротики, запас яких дуже обмежений. Саме собою, скритність і гуманність у цій грі заохочуються найбільше: чим рідше гравець залишає за собою трупи і здіймає галас, тим менше пацюків і плакальщиків буде в місті на наступних рівнях і тим більше позитивною виявиться кінцівка. Теоретично, цілком реально пройти всю гру взагалі нікого не вбивши.

Dishonored

Місцева архітектура в сукупності з можливостями Корво пропонує безліч варіантів інфільтрації на цільові об'єкти, з яких відкрита конфронтація – самий нецікавий спосіб (хоча і найшвидший). Попадати в будинки і окремі приміщення можна через дахи, підвали, вікна верхніх поверхів, навіть через нори і стоки, попередньо вселившись у пацюка або рибу відповідно.

Багатьох опонентів можна взагалі не чіпати, а просто обережно уникати зустрічі з ними. Причому, на відміну від Dark Messiah of Might and Magic, де всі цікаві ходи і пастки помічалися тільки після розправи над ворогами («ааа, отож, як треба було в ідеалі пройти цю кімнату»), в Dishonored при виявленні іншого шляху виникає більш приємна думка: «ось як ще можна було сюди пройти, але мій варіант був нітрохи не гірше».

Dishonored

Гра заохочує ретельне дослідження локацій. Якщо не йти напролом, а заглядати в кожний кут, можна не тільки знаходити ключі від замкнених дверей і цікаві записи, які можуть відкрити нові варіанти виконання завдання, але і зібрати грошей на покупку боєприпасів і покращень. Крім того, у затишних місцях рівнів заховані руні і кістяні амулети. Перші дають можливість прокачуватися магічні вміння, а другі поліпшують характеристики героя.

Схованок в Dishonored настільки багато, що навіть повністю прокачане читерське вміння «темний зір», що дозволяє бачити активні об'єкти крізь стіни, не завжди допомагає знайти їх всі. За один раз неможливо розкрити всі секрети і ігрові ситуації, не кажучи вже про те, щоб перепробувати всі способи проходження. Тим більше, що дії гравця впливають на світ і можуть тим чи іншим чином вплинути на майбутні події.

Dishonored

Численністю побічних завдань гра похвастатися не може, до того ж практично всі вони так чи інакше пов'язані з основними. Оскільки поняття «досвіду» у грі немає, то і нагородою за виконання другорядних доручень, як правило, слугує відкриття альтернативних, більш елегантних шляхів досягнення головної мети, або, в окремих випадках, матеріальне заохочення.

На початку статті ми не даремно згадали про подібності деяких елементів Dishonored з Half-Life 2. Справа в тому, що свою руку до проекту приклав відомий дизайнер Віктор Антонов, який колись працював і над дітищем Valve. Напевно, тому толлбоі – броньовані солдати на ходулях – так схожі на гігантських триніжків страйдерів, ассасини в респіраторах нагадують про солдатів Альянсу, а металеві загородження, що перекривають місто, жваво асоціюються з оними з City 17. Зрештою, головний герой мовчазний, точно так само, як і найвідоміший у світі вчений – винищувач інопланетян.

Dishonored

Грамотні запозичення, обережно уплетені в ігровий процес і загальну стилістику ігрового світу, позначаються на Dishonored винятково позитивно. Однак, певних проблем у грі так і не вдалося уникнути.

Перша неприємність, з якою можемо зіштовхнутися, пов'язана з якістю графіки. Бажання розглянути деталі чудового ігрового світу швидко розбивається про мутні текстури, багатокутні вентилі та кутасті тіні. Звісно, завдяки цьому рівні завантажуються практично блискавично і гра працює плавно навіть на середніх системах, але «замилена» картинка часом дуже неприємна оку, і рятує положення хіба що унікальна стилістика оточення.

Dishonored

Ще один недолік гри виходить, як не дивно, з її головної переваги. Достаток варіантів проходження приводить до того, що будь-який серйозний виклик гравцю Dishonored кинути не в змозі. Зміна рівня складності, доступний у будь-який час з меню, мало на що впливає, навіть самий складний буде для досвідченого гравця досить простий. Складно зупинити героя, наділеного такими здібностями, а більшість основних вмінь і можливостей Корво відкриваються вже в початкових епізодах, і в опонентів, які, хоч і окаті, але розвиненим інтелектом похвастатися не можуть, не залишається ніяких шансів.

Dishonored

Начебто цього було мало, розробники наділили Корво можливістю визирати і навіть стріляти з-за кута, залишаючись при цьому непоміченим, навіть якщо висувається він майже на половину корпуса. По даному приводу в інтернеті вже ходять різні жарти, але факт залишається фактом: цей легальний чіт ще більше полегшує і так донезмоги просту гру.

По суті, в Dishonored ми маємо справу з якимось конструктором подій, збирати який можна навіть навмання з будь-якої кількості деталей і в підсумку однаково прийти до певного кінцевого результату. Інша справа, що процес складання донезмоги захоплює, і тільки від самого гравця і його прагнення до перфекционізму буде залежати, добереться він до фінішу за один вечір, виконавши тільки основні завдання, або витратить на проходження декілька десятків годин, ретельно обстеживши кожну локацію.

Dishonored

Тому немає рішуче ніякого бажання акцентувати свою увагу на слабому сюжеті, некрасивій графіці і не занадто тямущому ИИ. У цій грі є набагато більш захоплюючі заняття, відірватися від яких дуже важко. Dishonored змушує досліджувати, пробувати, комбінувати, зрештою, писати історію своїми руками. А тутешній ігровий всесвіт має настільки потужний потенціал, що його вистачить ще не на один цікавий проект.

Конфігурація нашої системи:

Процесор

Intel Core i5-2300

Материнська плата

ASUS P8Z77-V Pro/Thunderbolt

Відеокарта

ZOTAC GeForce GTX 680 (ZT-60101-10P)

Карта захоплення відео

AVerMedia LIVE GAMER HD

Оперативна пам'ять

DDR3-2133 G.Skill RipjawsX F3-17000CL9D-8GBXM 8 ГБ Kit

Жорсткий диск

Western Digital Caviar Green (WD30EZRX) 3 ТБ

Кулер

Scythe Katana 4 (SCKTN-4000)

Корпус

CHIEFTEC Libra LF-01B

Блок живлення

Seasonic SS-500ET Active PFC F3

Клавіатура і миша

Razer Anansi і Razer Naga + килимок Razer Goliathus Speed Edition

Навушники

Razer Electra

• Процесор: Intel Core 2 Duo / AMD Athlon 64 X2 3 ГГц;
  • Відеокарта: NVIDIA GeForce GTX 460 / ATI Radeon HD 5850;
  • Оперативна пам'ять: 3 ГБ;
  • Вільне місце на жорсткому диску: 9 ГБ.

Рекомендовані системні вимоги:

• Процесор: Intel Core i5 / AMD Phenom X4 2,4 ГГц;
  • Оперативна пам'ять: 4 ГБ;

Графіка: 7

Графіка – сама «слабка ланка» Dishonored. Фантастичні декорації цієї гри хотілося б бачити більш деталізованими. Текстури високої роздільної здатності сюди не завезли, тому доводиться задовольняти тим, що є, або розраховувати на швидкий вихід патча.

Звук: 9,5

Безліч озвучених реплік персонажів; реалістичні звуки, що дозволяють легко орієнтуватися в просторі і обчислювати місцезнаходження опонентів. Музика звучить нечасто – в основному тільки в спокійні моменти, що дає можливість повністю зосередитися на ігровому процесі.

Подача матеріалу: 9

З одного боку, посередній сюжет, з іншого боку – атмосферний ігровий світ з своєю історією і міфологією, які подаються у вигляді книг, записок і розмов. До того ж, сам гравець може впливати на ігрові події.

Геймплей: 9,5

Величезна кількість варіантів вирішення одного і того ж завдання робить Dishonored разюче різноманітною та реіграбельною. У той же час, гра надто дружелюбна до користувача: можливо, хоча б у деяких моментах розробникам треба було задати трохи більш жорсткі межі.

Оцінка: 9/10

Збори кращих наробітків індустрії + унікальний візуальний стиль. Безперечно, одна з самих яскравих і знакових ігор року, яку можна рекомендувати будь-якому гравцю незалежно від жанрових переваг.

Автор: Lazybone

Висловлюємо подяку компаніям ASUS, AVerMedia, Chieftec, Eletek (дистриб'ютору Razer), G.Skill, Intel, SerOl (дистриб'ютору Scythe), SeaSonic, Western Digital і ZOTAC за надане для ігрової системи обладнання.

Опубліковано : 08-11-2012