Рецензія на гру DiRT Showdown

Назва: DiRT Showdown
Жанр: Racing
Розробник: Codemasters Racing Studios
Видавець: Codemasters
Дата виходу: 25 травня 2012

DiRT Showdown – розвеселий аркадний рейсінг з набором звичних для цього жанру рішень і деякої частки своїх наробітків. Кардинальна зміна напрямку (все-таки DiRT – відносно реалістична серія) не привнесла будь-яких нововведень у манері подачі матеріалу або навіть загальному стилі гри. Головна менюшка і та мало чим відрізняється від своїх попередниць.

DiRT Showdown

Головна мета, як і раніше – пройти всі етапи змагань «на відмінно» і перемогти у фінальних заїздах декількох великих турнірів. Протягом сходження на гоночний трон DiRT Showdown повинна побувати в різних куточках планети. Гра не настільки різноманітна в плані локацій як DiRT 2, подорожувати віртуальному гонщику тут доводиться відносно небагато – відвідаємо звичні нам за попередніми частинами Лондон, Токіо, Майямі і Сан-Франциско. Деякі траси розробники навіть не переробляли і просто перемістили з попередніх частин.

DiRT Showdown

Та і кількість треків на локацію припадає зовсім жалюгідна. Втім, траси гарні, цікаві і напхані трамплінами і масою всіляких перешкод ( що руйнуються та не дуже) скрізь, де тільки можна. На них весело колесити, особливо на етапах так званої «вісімки» - де багато пересічних ділянок траси, і того і дивися в борт «вріжеться» супротивник, який розігнався.

Що стосується самих етапів, то їх різновидів дійсно багато: стандартні кільцеві заїзди, перегони на вибування, декілька варіантів джімхани, відомої нам по DiRT 3, і перегони на виживання, з природньою метою знищити якнайбільше автомобілів супротивників. В останньому випадку потрібно боротися на спеціальних аренах, заробляючи бали за удари по суперникам і відправлення їх транспортних засобів на смітник. У цьому режимі гравцю треба пережити справжню м'ясорубку, і в бою «кожний сам за себе» на високому рівні складності вижити і перемогти зовсім не просто.

DiRT Showdown

Автопарк розділений згідно вимогам до заїздів – окремо для джімхани, окремо для звичайних кільцевих етапів і окремо для божевільних зіткнень на аренах. Машин тут приблизно по десятку на кожну гілку і належать вони сугубо до свого класу, так на Ford Fiesta, підготовленому спеціально для джімхани, не виїдеш на арену для знищення. Для аркадності «прикрутили» і біднувату систему апгрейда транспорту, але виглядає вона не дуже доречно. Ніяких глибоких налаштувань немає – тільки банальні збільшення трьох параметрів.

DiRT Showdown

Фізику поведінки автомобілів спростили, і керувати своїм «залізним конем» набагато легше, ніж у DiRT 3. На користь аркадності різниця між їздою по засніженій місцевості і на рівному асфальті зовсім не відчувається. До того ж ніяких індикаторів швидкості немає – про це думати навіть не варто, тепер HUD пропонує тільки місце в гонці, кількість кіл, час і… показники здоров'я автомобіля, а також запас N2O. Ці індикатори виконані, до речі, негарно й навіть трохи безглуздо.

DiRT Showdown

Триматися на трасі стало куди простіше, а вписуватися в черговий поворот і зовсім не проблема. З супротивниками все неоднозначно – вони як і раніше поводяться досить реалістично, роблять помилки (чим нижче рівень складності, тим частіше), але часом діють явно механічно, і невиправдано швидко доганяють, намагаючись відновити лідерство у свою користь.

Ось що дійсно радує гравця в DiRT Showdown, так це графіка. Без перебільшень, вона одна з найгарніших у перегонах на сьогоднішній день. Щоправда, без дорікань не обходиться – той же DiRT 3 ішов на всіх максимальних налаштуваннях і з включеним згладжуванням на моїй «машині» стабільно на високих 60 fps. Showdown показує гарні і соковиті ефекти краси, що вражає, воду і вогні з вихлопної труби під час нітро-прискорення, але платити за це доводиться вже 30-35 кадрами в секунду на тій же конфігурації.

DiRT Showdown

Система пошкоджень також стала більш аркадною. Суперечки немає – спойлери, бампери і капоти відлітають чудово, але, на жаль, це все лише зовнішня мішура. Машина з критичним показником здоров'я буде їхати так само, як і ціла, колеса тепер не косяться вбік, а мотор як і раніше працює на повну потужність, даючи достатній розгін і швидкість.

З чим проблем немає зовсім, так це з саундтреком. Він як завжди на найвищому рівні і, радує слух треками популярних панк-рокерів Rise Against і багатьма іншими, а також популярним «дабстепчіком», який сподобається багатьом.

Не обійшлося і без звичного для серії мультиплеєра. Гравцям доступні всі типи заїздів з можливістю заробітку грошей для апгрейду автомобілів, як у сінгплеєрі, так і у грі для багатьох користувачів. Мінус всього цього задуму в тому, що знайти бажаючих поколесити по трекам в DiRT Showdown дуже складно – часто доводиться спостерігати порожні лобі, чекаючи однодумців. Порадували розробники наявністю splitscreen, що додає набагато більше фана при грі з другом за одним комп'ютером.

DiRT Showdown

Взагалі, DiRT Showdown заслуговує на право існування, але сподобається далеко не кожному: спрощений геймплей, зменшена фізика поведінки автомобілів, «нульові» пошкодження, а також малий автопарк з такою ж вбогою кількістю треків, точно не порадують фанатів серії, навіть не дивлячись на різноманітність заїздів.