Рецензія на гру Diablo III

Видавець:
Blizzard Entertainment
Дата виходу: 7 червня 2012 року

Демони, вогонь, вогонь, демони… А я думав, що Владика Гріха повинен бути більш винахідливим…

- Ліндон – злодій і соратник головного героя Diablo III, про свої враження від відвідування Пекла

Вступ з паралельного всесвіту

Дванадцять років розробники всієї Землі намагалися створити «вбивцю Diablo 2». Король всіх action-rpg, однак, трон віддавати не поспішав і як послідовники не перетасовували та не розвивали його ідеї, не піддавався. Наприкінці девелопери планети вичерпали ресурси закладеного Diablo жанру, усвідомили, що цього самодержця їм не подолати і відправилися шукати жертву простіше. Працювати в жанрі продовжила, здавалося, тільки студія Runic Games, чий секрет виявився простий як все геніальне – не намагатися когось там повторити і «вбити», а просто зробити гру добре і якісно, що вони і продемонстрували у своєму Torchlight і, безсумнівно, скоро продемонструють ще раз в Torchlight 2.

Здавалося б, ідея «клонувати/вбити Diablo 2» вичерпала себе. Ігрова індустрія і жанр переросли ці інфантильні сподівання (взагалі за останні роки індустрія подорослішала настільки, що, страшно сказати, майже вже не намагається вбити World of Warcraft!), настав час рухатися вперед, придумувати щось нове. Розвивати ідеологію roguelike action/RPG убік, наприклад, посилення action-елемента. Адже наївно чекати, що сучасного гравця захопить той, нехай ідеально збалансований, але, по суті, досить наївний, розтягнутий і одноманітний ігровий процес, що пропонував нам Diablo 2 у далекому 2000-м році.

Однак не дуже давно хлопці з досить відомої студії Blizzard вирішили спробувати знайти успіх в цьому, здавалося б, вже закритому питанні. Особисто я не думав, що вони чимось зуміють нас здивувати і не зв'язував великих надій з недавно анонсованою без особливого галасу грою Diablo III. Як виявилося – даремно!

Diablo 3 – один з самих якісних клонів Diablo 2, що я бачив у своєму столітті. Це якісна action/RPG, що безсумнівно заслуговує місце в ряді таких прославлених ігор як Titan Quest і Sacred. Так Diablo 3 явно поступається цим своїм іменитим конкурентам у динамічності. Адже баланс кульгає, і щоб відкрити рівень складності, на якому ветерану жанру буде реально цікаво, потрібно витратити десь 6-10  годин на нудне і одноманітне проходження гри на «нормальній» складності, яку варто назвати «дуже просто».

Однак пару цікавих, хоч і неоднозначних знахідок, дозволяють Diablo 3 не згубитися на фоні цих ігор і заявити про себе, як про клон, що має право на життя, …

…Вертаючись до реальності

…Добре, не лякайтеся, автор не збожеволів. Але в більш слушному паралельному світі, де Diablo 3 точно такий же, який він тут у нас, тільки називається якось інакше, а в розробниках у нього значиться не Blizzard Entertainment, ось так починається кожна перша рецензія на цю гру.

У нашому ж несправедливому причинно-наслідковому зв'язку, зробили її ті, хто зробили, і називається вона так, як називається. З усіма зрозумілими наслідками, тому як, погодьтеся, якби там, у коробці була б «Весела ферма: Пекельна хазяєчка», але на обкладинці зверху було б написане Diablo 3, а знизу Blizzard Entertainment – все було б рівно так само.

Точно так само стояли б у ніч відкриття багатогодинні черги, точно так само за першу добу продажів розійшлося б 3,5 мільйонів екземплярів, а за перший тиждень – 6,3 мільйони. Точно так само в наскрізь піратській Україні ви б тижнями не могли знайти диска – закінчилося все, взагалі, до наступної партії не буде, і коли буде – теж покваптеся, її розберуть в перший же день. Точно так само ігрові ЗМІ ставили б цій грі 100 балів з 100 – тому, що Так Треба.

Історія відома – спочатку ти працюєш на ім'я, потім воно на тебе. І Diablo це Ім'я, а Blizzard Entertainment це ІМ'Я. І мені, як великому і вірному фанатові обох цих славних торговельних марок, смутно усвідомлювати, що Diablo 3 не відповідає їх рівню зовсім. Принцип Blizzard – завжди випускати шедевральні ігри, що змінюють вигляд жанру, виявився порушений. Diablo 3 – не король, який прийшов змінити відомі правила гри, це лише ще один претендент з метою зацікавити нас тим, що ми вже не раз бачили.

Diablo 2,5

Diablo 3 насправді грається і виглядає як гарний Diablo-клон з тих, що осаджували жанровий Олімп останні десять років. Є досить пафосний, і досить безглуздий сюжет (візитна картка Blizzard – приголомшливої краси ролики, втім, на місці), вибір класу героя і нескінченне винищування демонічних орд за допомогою різноманітних здібностей персонажа. Мисливець на демонів поливає ворогів стрілами, Варвар лупить різноманітним залізом, Чернець воліє працювати врукопаш, Чарівник жарить заклинаннями… Гра різними класами дуже сильно відрізняється, і в деталях і в загальному тактичному малюнку гри. Однак глибинна суть однакова – гравцю протистоїть орда божевільного м'яса, яке пре і пре, а він його винищує клікаючи мишкою та застосовуючи іноді різноманітні спецздібності.

Погано те, що все це ми бачили вже десятки разів, і не занудитися, граючи в Diablo 3, важко. Знай собі іди вперед та клікай по юрбах, що набігають. Класика жанру, звичайно, але одноманітність дій, необхідних для просування в грі – пригнічує. Вороги дуже стандартні і нудні, видів демонів, як би безліч, але, по суті вони відрізняються один від одного мало. Є, що майже не намагаються тримати дистанцію стрілки, є піхота, що лізе в близький бій, за рідкісними винятками, поводяться всі монстри цих типів зовсім однаково і живуть після появи на екрані декілька секунд. Навіть елітні тварини бій не дуже різноманітять, адже, по суті, це ті ж самі рядові монстри тільки з більшим запасом HP і всіляких неприємних здібностей, типу телепортації або вміння прикувати героя до місця.

Навіть боси вийшли в Blizzard якимись не видатними. Три Владики Пекла, з якими доведеться зустрітися в бою герою гри, створені начебто по єдиному шаблону – величезна тварина, що намагається піймати героя, а коли це не виходить, лупить по площах, заздалегідь повідомляючи, куди саме прийдеться атака.

Виходить, що бій сам по собі – практично безперервний, але досить нудний. Достатньо знайти гарну комбінацію вмінь і довго і одноманітно мучити ними демонічні армії.

В результаті геймплей Diablo 3 виглядає так: припустимо по сюжету нам потрібно воскресити якогось прадавнього чарівника, для цього треба знайти два пухирці з його кров'ю, один в одному підземеллі, інший, відповідно в іншому, ми, одноманітно вбиваючи монстрів прочісуємо пустелю в пошуках входу в підземелля. Знаходимо перше, проходимо його, паралельно винищуючи клацаннями миші чудовиськ, забираємо шукане і знову відправляємося в пустелю шукати підземелля і винищувати монстрів. Знайшовши його ми проходимо, винищуємо, забираємо… і відправляємося в пустелю винищувати монстрів і шукати підземелля куди цю кров треба віднести. Звичайно ж, у тому підземеллі буде багато довгих коридорів і багато монстрів: перших ми обшаримо в пошуках бажаного, других винищимо. Втім, для того, щоб зрушити сюжет з цієї мертвої крапки знадобиться активувати два артефакти в різних підземеллях, де звичайно ж… ну ви зрозуміли.

Від Blizzard чекали, що вони розширять межі відомого жанру, який вже згубився в популярності, однак у геймплеї Diablo 3 немає нічого, що виділяло б його на фоні того ж Titan Quest. Бій стандартний і нудний, особливо при першому проходженні. Рівень складності зазначений як «Нормальний» варто назвати «Дуже простий», але щоб відкрити доступ до більш складного, де ветерану жанру вже не буде так нудно потрібно повністю пройти гру, тобто витратити 6-10 годин на досить нецікаве проходження.

Змінена система розвитку героїв. В Diablo 3 не потрібно підвищувати первинні характеристики взагалі, вони самі з рівнями ростуть згідно шаблону класу. Так у Мисливця на демонів, наприклад, базовий параметр – спритність, вона і буде, в основному, зростати. Якось цілеспрямовано підсилити базові характеристики можна тільки за допомогою чарівних предметів. Причому увагу варто звертати тільки на предмети, що підвищують базовий для класу параметр і живучість. Тому ж Мисливцю на демонів додаткові інтелект або сила не потрібні взагалі ніколи.

Вміння теж не прокачуються, а просто відкриваються з рівнями. У кожного класу є безліч вмінь, що відкриваються з часом, і безліч рун – додаткових властивостей, що найчастіше повністю змінюють характер вміння. Була вогненна стріла, що простромлює цілі – активуємо руни і одержуємо стрілу-кульову блискавку, що б'є струмом всіх навколо. Здібностей – багато, рун, що змінюють властивості і того більше, у будь-який момент розкладку вмінь героя можна поміняти, вибравши саме ті, що більше пасують вашому стилю бою. Така досить приємна і гнучка система – безсумнівно є плюсом розробникам.

Також непоганою вийшла ідея різноманітити одиночне проходження за допомогою супутників. Воїн, Злодій і Заклинателька слугують непоганою підмогою в бою, коментують ігрові події, та і самі мають історію, про яку з ними можна порозмовляти. Втім…

Ще одне нововведення майстер-коваль, який очікує гравця в таборі. Якщо не продавати магічні предмети (не магічні коштують копійки – їх і піднімати сенсу немає), а розбирати їх у нього на матеріали, згодом, можна буде створити під замовлення будь-який предмет. Щоправда, щоб коваль навчився робити щось розумне, треба витратити багато грошей на його навчання. Враховуючи, що на аукціоні і так можна купити розумне екіпірування, його корисність все-таки трохи сумнівна.