Рецензія на гру Assassin’s Creed III

15-12-2012

Назва: Assassin’s Creed III
Жанр: Action/Sandbox
Розробник: Ubisoft Montreal, Ubisoft Annecy, Ubisoft Quebec, Ubisoft Singapore, Ubisoft Ukraine (PC)
Видавець у СНД: Акелла
Дата виходу: 22 листопада 2012

Перед Assassin’s Creed 3 стояла складна і важлива місія – гідно закінчити трилогію про Дезмонд Майлз - простого хлопця, втягненому закликом предків у триваюче тисячоріччями протистояння таємних орденів. Подивимося, чи вийшло у Ubisoft Montreal не вдарити обличчям в бруд.

Assassin’s Creed III

Традиційна для серії зміна місця подій, часу дії і головного героя перенесла нас на узбережжя Північної Америки – ближче до міст Бостон і Нью-Йорк. Обличчям Assassin's Creed 3 і наступним предком Дезмонда, у пам'ять якого йому треба поринути, став індіанський юнак на ім’я Радунхагейду, яке важко вимовляється та незабаром було замінене на більш просте – Коннор.

Assassin’s Creed III

Завдяки генам батька-британця, маля не так сильно виділяється серед «білого» населення, що дуже йому допомагає в справі помсти ордену тамплієрів, винному в смерті його близьких. Об'єднавшись з вічними ворогами останніх - ассасінами, Коннор вступає на стежку війни.

Таємна війна тісно переплітається з подіями війни історичної: на континенті іде Американська революція, американські патріоти борються з британською короною. Десь там, підключений до «Анімусу» Дезмонд спостерігає за драмою, що розвертається більше двох сторіч назад і намагається знайти в минулому відповідь, яка допоможе йому врятувати світ від знищення… Втім, чи врятувати? Події, що відбуваються в сучасному відгалуженні сюжету нітрохи не менш драматичні і заплутані, і хто правий, а хто винуватий?… И чи є взагалі в прадавньому конфлікті права сторона?

Основний сюжет, традиційно для серії, дуже сильний, а світ гри, знову таки традиційно – дуже колоритний. Відчуття потрапляння в 18-е століття – одне з найсильніших вражень від Assassin’s Creed III, ігровий світ дуже багатий деталями і чудово виконаний, настільки добре, що іноді здається, що якби він був ще трохи детальніше, ми б відчули б запахи.

Також гра дозволяє зустрітися з відомими діячами тієї епохи, серед яких затесалися такі гіганти, як Джордж Вашингтон і Бенджамин Франклін.

З перших хвилин в Assassin's Creed 3, зауважуєш, що розробникам вдалося зібрати все краще, що є в серії, багаторазово його розвити і підсилити, а також додати величезну кількість нових ідей і можливостей. Гра, що вийшла в результаті, – безсумнівно, краща в серії і піднімає її на кардинально новий рівень. І справа не тільки в таких дріб'язках, як можливість лазити по деревам, і полювати, але і у масштабних нововведеннях – чого тільки варті подорожі та місії у відкритому морі…

Assassin’s Creed III

Вперше в серії була реалізована можливість керувати власним кораблем. Повноцінні морські бої можна вивести чи не в окрему гру – крім жартів, багато гравців просто кидають проходження сюжету і відправляються скоряти морські простори, раз за разом знищуючи настирливий піратський флот. До того ж, подорожуючи по воді, можна наткнутися на ряд цікавих місій, пов'язаних з пошуком скарбів Капітана Кідда.

На якісно новий рівень винесли і керування власним маєтком, який цього разу розташований в затишному лісі на узбережжі. На відміну від другої частини, де заробіток грошей був лише справою часу, тут гравець може вести своє господарство вдумливо і розбірливо. Всі добуті предмети і ресурси переробляються ремісниками за нашим наказом, щоб потім продатися у вигляді готових виробів за більш вищу вартість.

Assassin’s Creed III

Самих же працівників треба наймати – у містах і поруч з маєтком будуть з'являтися міні-завдання, проходження яких дає в розпорядження ремісника з власними вміннями, або ж нові ресурси. Квести, напрочуд, не повторюються, а часом навіть дають можливість краще довідатися персонажів, що живуть у безпосередній близькості.

Перероблений з нуля движок Anvil Next, дозволяє розмістити на екрані куди більше персонажів – розробники часто створюють справжні стовпотворіння городян на вулицях і солдатів на полі бою, що створює незабутні видовища. Змінили і механіку бою, що дозволило Коннору наносити удари декільком ворогам одночасно, хоча на принциповому рівні бої однаково відбуваються за схемою 1х1 – камера захоплює ціль, і ми або атакуємо її, або відбиваємося від конкретних зловмисників, джентельменски атакуючих по одному.

Assassin’s Creed III

Розуму у наших ворогів не додалося. В епоху пороху, з мушкетами в руках, вони прагнуть героїчно лізти в штикову на ассасина, який з дивовижною ефективністю шинкує їх як  капусту, коли по суті мало діла – навів приціл, спустив курок і вільний. Згадувати, що їх зброя може і стріляти, супротивники будуть під час погоні, наприклад, або якщо герой побажає залізти на будинок, щоб зникнути. Але, чи то невисока якість рушниць 18-го століття тому провиною, чи то паганенька виучка солдатів, навчених в основному стройовій стрільбі, але чекати точного пострілу від цих простаків, однаково, що чекати мільйон доларів з неба.

Помітно покращилася деталізація оточення, зокрема міміка персонажів – їх емоції тепер можна чудово простежити на особах під час діалогів, яких, як і кат-сцен, стало куди більше. До речі, їх режисура просто чудова.

Assassin’s Creed III

Світ гри величезний, далеко не порожній і пропонує багато способів розважити себе. Пошуки загублених сторінок з альманаху Франкліна можуть з легкістю попортити нерви – листки не стануть чекати, поки їх знімуть з даху будинку, а радісно полетять слідом за вітром і зникнуть за кутом найближчого будинку. Купа інших побічних завдань пропонуються: дрібні доручення по типу «віднеси лист», «усунути мету» і звільнення районів з метою підвищення свого авторитету, який дозволяє одержати декількох союзників, наприклад, для прийдешнього нерівного бою.

Незрозуміло чому, розробники відмовилися від можливості автоматичного відкриття замків на скринях і дверях на користь маленької міні-гри. Здається, все просто – крутимо лівим стиком, крутимо правим стиком, знаходимо потрібну позицію та швидко тиснемо тригер, щоб дістати коштовності з скриньки. Але, на жаль, за все проходження, мені так і не вдалося зламати жодного «несюжетного» ящика.

Assassin’s Creed III

Мультиплеєрна складова є, і більше про неї сказати майже нема чого. Режими залишився практично без змін, за винятком нового – «вовча зграя», де треба командою зробити якнайбільше вбивств. Як і раніше, мережна гра в Assassin's Creed 3 – це повільний (найчастіше) і розміряний геймплей, без особливого екшена, закручений навколо пошуку цілі, яку потрібно усунути, залишившись в живих самому. Є дуже непоганий редактор персонажів, хоча хотілося б бачити трохи більше моделей.

Assassin’s Creed III

Викликає питання дивна і дуже неоднозначна кінцівка гри, після перегляду фінальних титрів згадується жахливо безглузда розв'язка Mass Effect 3 і складається відчуття, що сценаристи індустрії навчилися робити зав'язки, що інтригують, але зовсім не вміють приводити їх до цікавого фіналу.

Assassin's Creed 3 в жодному разі не вдарила обличчям в бруд, це дуже гарна і атмосферна гра, але псевдофінал залишає відчуття обману. Втім, як самостійний проект, гра про ассасина Коннора вийшла просто чудовою – ряд нових ідей якісно додані в канву серії, перероблений движок дає непогану картинку і радує анімацією облич, а світ гри затягує гравця з величезною силою.

Конфігурація нашої системи:

Процесор

Intel Core i5-2300

Материнська плата

ASUS P8Z77-V Pro/Thunderbolt

Відеокарта

ZOTAC GeForce GTX 680 (ZT-60101-10P)

Карта захоплення відео

AVerMedia LIVE GAMER HD

Оперативна пам'ять

DDR3-2133 G.Skill RipjawsX F3-17000CL9D-8GBXM 8 ГБ Kit

Жорсткий диск

Western Digital Caviar Green (WD30EZRX) 3 ТБ

Кулер

Scythe Katana 4 (SCKTN-4000)

Корпус

CHIEFTEC Libra LF-01B

Блок живлення

Seasonic SS-500ET Active PFC F3

Клавіатура і миша

Razer Anansi і Razer Naga + килимок Razer Goliathus Speed Edition

Навушники

Razer Electra

Системні вимоги.

• ОС: Windows Vista (SP2) / Windows 7 (SP1) / Windows 8
  • Процесор: Intel Core 2 Duo E8200 або AMD Athlon  II X4 620 з тактовою частотою 2,66 ГГц
  • Оперативна пам'ять: 2 ГБ
  • Відеокарта: з 512 МБ відеопам'яті, сумісна з шейдерною моделлю DirectX 10 версії 4.0 або новіше
  • DirectX: 10
  •  Жорсткий диск: 17 ГБ вільного місця
  • Звукова карта: сумісна з DirectX (рекомендується підтримка систем Об'ємного звуку 5.1)

• Процесор: Intel Core 2 Quad Q9400 з тактовою частотою 2,66 ГГц або AMD Phenom  II X4 940 з тактовою частотою 3 ГГц
  • Оперативна пам'ять: 4 ГБ
  • Відеокарта: з 1ГБ відеопам'яті, сумісна з шейдерною моделлю DirectX 10 версії 5.0 або новіше
  • DirectX: 10
  •  Жорсткий диск: 17 ГБ вільного місця

Трейлер Assassin's Creed 3

Геймплей Assassin's Creed 3

Графіка: 8

Картинка, створювана Anvil Next, повністю відповідає сучасним стандартам. Помітно покращала анімація та міміка персонажів.

Звук: 7,5

Непоганий саундтрек і в цілому гарна локалізація.

Подача матеріалу: 9

Живі міста і ліс, атмосфера яких закручує голову, змушуючи вірити в те, що відбувається.

Геймплей: 9

Доведений в третій частині до розуму і розведений свіжими ідеями геймплей дуже і дуже гарний та різноманітний.

Оцінка: 9/10

Assassin’s Creed III – гідне продовження настільки масштабної серії. Ряд нововведень зводять і без того успішну формулу геймплея до небачених висот, тим самим дозволяючи проекту замахнутися на звання «гри року».

Автор: Дмитро Акімов

Опубліковано : 15-12-2012