::>Ігри >2016 > Рецензія на гру Obduction

Рецензія на гру Obduction

24-09-2016

Назва: Obduction
Жанр: Квест, Adventure, Indie
Розробник: Cyan Worlds
Дата виходу: 24 серпня 2016

Глибока ніч, тиша раптово переривається яскравими світловими променями, що переміщаються по небу наче змії. Голос за кадром повідомляє: «Треба розповісти історію повністю, згадати, як все було насправді». Ми йдемо по лісу, проходимо багаття і місця, облаштовані для ночівлі. Раптом до нас підлітає дивна куля: вона переливається кольорами, змінює форму, відкривається і забирає нас з собою.

Obduction

Пейзаж змінюється: на зміну нічному лісу, озеру та зіркам приходить розпечене сонце, каньйон і бурі скелі. На перший погляд, окрім раптової телепортації кудись, імовірно на південь США, – нічого незвичайного. Виходимо з каньйону, бачимо далеко летючі скелі та фіолетові ландшафти відверто іншопланетного походження.

Йти туди не поспішаємо, намагаємося розібратися в тому, що відбувається. На узбіччі стежки, по якій ми пересуваємося, стоїть дивний пристрій, а поруч з ним розташована кнопка. Натискаємо, з'являється голограма якоїсь людини. Каже, що звуть його Йозеф і він мер населеного пункту, в який ми ось-ось увійдемо. Йозеф відправляє нас до напівзруйнованого маєтку – там ми, ймовірно, отримаємо всі відповіді.

Obduction

Приходимо туди, там стоїть такий сами пристрій, в якому виступав Йозеф. Цього разу з'являється голограма жінки, яка повідомляє, що поселенці готувалися відбивати чиюсь атаку, але чию – незрозуміло, просить нас не панікувати і різко перериває своє повідомлення. Остаточно заплутавшись, ми стоїмо на місці та намагаємося розібратися: так все ж, хто ми, де ми, як ми тут опинилися і що ж нам робити?..

Obduction – квест від творців Myst – легендарної головоломки 1993 року. У той час ця гра викликала фурор і революцію в жанрі, який набирав популярність: Myst була тривимірна, не обмежувала свободу пересування гравця та пропонувала вирішувати нетривіальні завдання, пов'язані з оточенням.

Obduction

Повернення студії Cyan та її керівників братів Міллер після довгої відсутності – річ приємна, але складно назвати її тріумфальною. Розробку Obduction профінансували на Kickstarter – гра зібрала значні $1,3 мільйона. Підтримати легендарних розробників – справа благородна, але результат цієї підтримки не завжди буває однозначним.
Внесок Myst в ігрову індустрію переоцінити важко, чого, на жаль, не можна сказати про Obduction. Міллери собі не зраджують: вони випускають красиву інтерактивну гру, з незвичайним ігровим світом і цікавими головоломками, в яку більшу частину часу дійсно цікаво грати, але…

Obduction

Цих «але» насправді доволі багато. У 1993 році зав'язка з раптовим перенесенням гравця в незнайомі умови без найменшого пояснення того, що відбувається була незвичайною, свіжою та інтригуючою. А в 2016 році – вона майже обов'язкова для жанру квестів.
Взяти для місця подій якусь ізольовану ділянку суші (читай – острів) з контрастною зміною ландшафтів і свободою пересування гравця – лише цього року так робила як мінімум одна гра – The Witness. А ігровий процес в Obduction мало чим відрізняється від Myst: в кінцевому підсумку нам все одно доводиться вирішувати нескладні, але неочевидні без належної вправності завдання, пов'язані із взаємодією з оточенням, щоб знайти портали в інший вимір.
Існує думка, що тим, хто грав і добре пам'ятає Myst, в Obduction робити нема чого – логіка вирішення завдань і як мінімум деякі з них дійсно повторюють такі ж з гри двадцятитрирічної давнини. Однак однозначно сказати, що це погано, не вийде: старі шанувальники заощадять час, відведений на освоєння в незвичайному оточенні, а нові гравці не помітять цього.

Obduction

До речі про економію часу: повернення «старої школи» – процес не завжди позитивний. Тоді, десятиліття тому, було актуально ганяти гравця по одних і тих самих ділянках ігрового поля, повторюючи часто вже зроблені дії, просто тому, що розробники ще не вміли правильно налагодити ігрове проведення часу. Obduction грішить цим: не раз доведеться перетинати локації через незручне розташування головоломок на карті. Перші кілька разів робити це цікаво: поки вивчаєш маршрути, розглядаєш оточення, звикаєшся з обстановкою і дізнаєшся деталі. А далі починається нудьга.