::>Ігри >2015 > Рецензія на гру Might & Magic: Heroes VII

Рецензія на гру Might & Magic: Heroes VII

31-10-2015

Назва: Might & Magic: Heroes VII
Жанр: Покрокова стратегія
Розробник: Limbic Entertainment
Дата виходу: 29 вересня 2015

Фанати «Героїв» – люди досить консервативні та примхливі. Догодити їм вкрай складно: будь-яку нову гру будуть порівнювати із третьою частиною серіалу, і в їхніх очах нова обов'язково програватиме. Будемо чесні: Heroes of Might & Magic III вийшла дійсно видатною грою, яка випередила свій час і надовго стала еталоном для будь-якої покрокової стратегії. На мій погляд, на її полі перевершити її так ні в кого і не вийшло. Кожен, хто намагався поліпшити гру, неминуче зазнавав фіаско: будь то самі творці серії (New World Computing) або хтось ще.

Певного успіху досягали ті, хто намагався не перевершити велику гру, а повторити її успіх. Від цього до слави «Героїв 3» примкнули й «Герої 5», які не стали винаходити велосипед, а зробили, по великому рахунку, римейк третьої частини на новому рушії із сучасною графікою.

Might & Magic: Heroes VII

Проте відкритим залишається одне важливе питання: навіщо потрібні нові «Герої», якщо є старі? Типова проблема старих ігор – технічна відсталість – мало стосується третіх і з деяким застереженням п'ятих «Героїв». Особисто для мене завжди було загадкою, як розробникам вдалося видати настільки красиву картинку в 1999 році, якою вона була в третій частині серіалу.

Гра могла б себе вичерпати, адже гравці могли дослідити її уздовж і впоперек та захотіти добавки, однак і цього не сталося. Навіть через (подумати тільки!) шістнадцять років «Герої 3» можуть здивувати, відкрити перед гравцем нові незвідані обрії. І це навіть не враховуючи величезного фанатського доповнення In The Wake of Gods, з яким знайомий практично кожен шанувальник. Воно додає неймовірну кількість нового матеріалу, виводячи старенького на недосяжний рівень.

Might & Magic: Heroes VII

Іншими словами, після виходу третьої частини будь-яке продовження виглядало як спроба полагодити те, що й так бездоганно працює – абсолютно тупикова ситуація. Компанія Ubisoft, яка викупила права на серію після банкрутства попереднього власника (який, до слова, розорився саме через невдале продовження в особі четвертих «Героїв»), уже який рік намагається вийти із цього тупика, зрозуміти що їй робити із серією, але все ніяк не виходить. Випустивши чудові «Герої 5», вона тільки погіршила ситуацію, зрозумівши, що фанатам потрібні «ті самі Герої» − не більше й не менше.

Спроби поекспериментувати привели Ubisoft до ребрендингу – замість Heroes of Might & Magic ігри стали називатися Might & Magic: Heroes, що відсилає нас до досить старої серії ігор, з якої в 1995 році «Герої» і виділилися в окремий серіал. В остаточному підсумку все закінчилося розбитим коритом під назвою «Герої 6», які перевернули все з ніг на голову. У цілому спроба була гідною – привнести щось нове в застояну серію, але реалізовано все було доволі незграбно.

Might & Magic: Heroes VII

І тут Ubisoft остаточно усвідомила сумний факт – будь-яка інновація для серії повинна бути незначна та непомітна, інакше фанат гру не купить. Так з'явилися «Герої 7», головна мета яких повернути все назад. Розробка велася в тісній співпраці з гравцями, проводилися численні опитування на сайті видавництва, пройшли два закриті бета-тести, після яких у проект вносилися досить значні корективи.

Вибачте мене за настільки довгий вступ: говорити інакше про серіал, якому цього року виповнилося двадцять років, просто не виходить. Ціль цієї розповіді показати, які величезні завдання стоять перед розробниками, з якою примхливою аудиторією їм доводиться працювати і який вантаж від спадщини серії знаходиться за плечима.

Для багатьох гравців «Герої 3» означають дійсно багато, і кожен із них уже привчений до розчарування від виходу наступних частин. Тому присутня звичка з недовірою дивитися на кожну нову гру в серії, очікувати підступу буквально від усього.

Might & Magic: Heroes VII

Запустивши «Герої 7», я, зізнатися, був налаштований вкрай вороже і віднісся до гри як до чергового знущання над класикою. Тикнувши вкладку з кампанією, моє відношення тільки погіршилося: розробники стали показувати кінематографічний ролик, у якому не було анімації – усі персонажі застигли як статуї, а камера просто переміщалася від одної кам'яної статуї до іншої. Але це був вступ: перейшовши до гри, ролики перетворилися в набір слайдів з концепту-арту.

Роздратований, я залишив кампанію і перейшов у режим одиночної гри – той, за який герої й цінуються найбільше. Знову-таки, від усього очікував підступу, але, на мій подив, чим довше грав, тим більше мені подобалося. У підсумку мені вдалося відірватися тільки через шість годин, коли я захопив останній замок і виграв сценарій. Але про все по порядку.

Might & Magic: Heroes VII

Уже екран налаштувань гри максимально нагадує п'ятих «Героїв»: перелік карт, вибір сторони конфлікту, знайомі імена героїв. Фракцій цього разу всього шість, але, як водиться, чекаємо DLC: Альянс Світла, Академія Чарівництва, Нескорені племена, Некрополіс, Лісовий союз і Ліга тіней. Якщо вам ці назви ні про що не говорять – не переживайте, тут явна недоробка перекладачів. По суті це повернення усім звичних Замку, Вежі, Цитаделі, Некрополісу (тут без змін), Оплоту та Підземелля відповідно.

Імена героїв також знайомі за третьою і п'ятою частинами, що не дивно, оскільки «Герої 7» вирішили зробити пріквелом до «Героїв 5». Визначилися із фракцією та героєм, приступаємо до гри. Найперше, із чого зазвичай починається партія в «Героях», – це будівництво. Гілка будівель нагадує такий собі коктейль із четвертої та п'ятої частин: будівництво одних будівель виключає можливість побудови інших. Унікальні будівлі найчастіше технічні: вони збільшують приріст того чи іншого юніта щотижня, допомагають краще освоювати прилеглі території на початку гри і так далі. Також на вибір пропонується будівництво житла елітної істоти: їх тепер два у кожній фракції, але в одному замку побудувати можна тільки одне.

Might & Magic: Heroes VII

Візуальне оформлення замка схоже на «Героїв 3»: двовимірна анімована картинка, яка оновлюється щоразу, як ви щось будуєте. Чесно кажучи, рішення спірне: намальовано це не дуже добре – добротно, але без родзинки; крім того, «об'ємне» місто прекрасно зарекомендувало себе ще в п'ятій частині.

Навколишній світ максимально нагадує третю частину: досить складний ландшафт, який нагадує лабіринт; величезна кількість ресурсів, розкиданих по окрузі, які охороняють нейтральні монстри. Добре, що знову повернули сім ресурсів, замість чотирьох, як це було в «Героях 6». Економіка стала більш складною, комплексною і цікавою. Враховуючи, що для найму сильних істот потрібні унікальні ресурси, доводиться активно бігати по карті, наймати кілька героїв і захоплювати максимальну кількість шахт, рівно так, як потрібно було робити в третій і п'ятій частинах.

Might & Magic: Heroes VII

З іншого боку, захопити ворожу шахту вже не вийде – можна тільки розграбувати, зупинивши її роботу на кілька днів. Щоб одержати контроль над нею, доведеться захоплювати замок, що з одного боку зручніше – не треба бігати потім по окрузі, а з іншого ж − зводить нанівець партизанську тактику, якою активно користувався раніше. Але в цілому переміщення по карті й взаємодія з оточенням максимально нагадує найуспішніші частини серіалу.

Найбільші інновації торкнулися безпосередньо героя і його розвитку. Із шостої частини повернулося, з незначною переробкою, колесо навичок. Принцип роботи простий: одержав рівень, з'явилося очко для розподілу, придбав те, що найбільш важливо. Рівнів усього 30, очок для розподілу 32, а от навичок трохи більше 80, так що вибирати доведеться з розумом. Система ця досить проста в освоєнні й виглядає органічно.

Might & Magic: Heroes VII

Присутні сумніви з приводу балансу, хоча перевірити це досить важко – занадто мало часу пройшло, та ще попереду ціла купа патчів. Підозрюю, що герої-воїни вийшли сильнішими за героїв-магів. Справа в тому, що у воїнів є спеціальні навички, іменовані «Бойові кличі». Суть їх у тому, що герой віддає накази, які підсилюють захист солдатів, або збільшує атаку, піднімаючи їхній бойовий дух, та так, що кожен юніт ходить по два рази. Доходить це часто до безглуздого: ти спеціально групуєш своїх вояків так, що, враховуючи різні бонуси, їх у принципі неможливо пробити. До того ж воїни досить сильні на початковому етапі, у той час як магу потрібен час на розгін: будівництво кількох рівнів гільдії магів і певний запас навичок для успішного ведення бою.

Might & Magic: Heroes VII

Бій, до речі, став набагато зручнішим, аніж у попередніх частинах. Перш ніж зробити хід, для гравця висвічується докладно розрахована інформація: скільки втрати нанесе солдат і від чого вона залежить. Удари в тил та фланг і в попередніх частинах наносили більше втрати, але тепер нам точно повідомляється наскільки саме більше і чому. Дуже зручно й здорово. До слова, зручності додала і система авторозрахунку бою: цього разу вона зроблена по-людськи. У попередніх іграх серії будь-яка автосутичка закінчувалася зовсім неадекватними втратами з боку гравця, навіть якщо в нього була сторазова перевага. Тепер же все відповідає дійсності, так що можна активно користуватися цією опцією й заощаджувати величезну кількість часу.

Might & Magic: Heroes VII

Головне зауваження, мабуть, залишається до інтерфейсу: він багато в чому схожий на оболонку «Героїв 5», яка, на мій погляд, була далеко не кращою в серії. Багато затребуваних функцій заховані кудись далеко, багатьох у принципі немає, а з тим, що залишилося, зовсім незручно працювати. Найбільш прикро виглядає меню забудови міст: акуратна, красива і наочна система з «Героїв 3» остаточно пішла в небуття, а на її місце прийшли дивні однакові піктограми, користуватися якими незручно.

Might & Magic: Heroes VII

Але в цілому Might & Magic: Heroes VII досить гідна гра, яка максимально схожа на найбільш вдалі й улюблені проекти серії. Погано те, що в принципі нічого нового вона не сказала, нового досвіду також з нею не одержати. Питання про те, навіщо грати в «Герої 7», коли «Герої 3» дотепер абсолютно іграбельні – відкрите. На мій погляд, нова гра відмінно підійде тим, хто вперше знайомиться з серією. Для інших же «Герої 7» досить необов'язковий продукт, хоча й добре зроблений.

Системні вимоги

• OС: Windows 7 SP1 або Windows 8/8.1 (тільки 64-бітні)
  • Процесор: Intel Core i5-660 3,3 ГГц або AMD Phenom II X4 955 @ 3,2 ГГц