Рецензія на гру Lifeless Planet

Назва: Lifeless Planet
Жанр: Action / Adventure
Розробник: Stage 2 Studios
Видавець: Lace Mamba Global
Дата виходу: 6 червня 2014 року

Коріння проекту сягає у краудфандингову кампанію на сайті Kickstarter. Ще в 2011 році невелика фірма Stage 2 Studios з Аляски попросила скромні $8,5 тисяч на розробку «кінематографічної науково-фантастичної пригодницької гри». Зібрати вдалося у два рази більше: гравцям сподобався задум, згідно з яким американський астронавт на далекій безжиттєвій планеті виявляє сліди людської цивілізації та...прапор СРСР.

Lifeless Planet

Важко сказати, чи надихалися розробника романом Олексія Толстого «Аеліта» при створенні гри, але певні відсилання до нього є, та й саму книгу головний герой знаходить у піску неподалік від занедбаного поселення росіян. Втім, історія тут зовсім про інше. На відміну від тієї ж A Story About My Uncle, де подорож по незвіданому світу була практично позбавлена змісту, в Lifeless Planet піднімаються серйозні питання про людську жорстокість, про те, наскільки згубним може бути бажання безмежної влади, і про те, як природа може помститися людям за їхні злодіяння.

Lifeless Planet

З погляду геймплею Lifeless Planet мінімалістична донезмоги. В американської студії вийшов такий інтерактивний атракціон у форматі екстрим-відпочинку на іншій планеті, з певним шансом загинути з необережності. Бігти вперед, збирати дані, поступово розкриваючи таємницю минулих подій, стрибати через прірви й обходити стороною коріння, що стирчить з-під землі та вмить простромлює астронавта, – ось практично й усе, чим доведеться тут займатися. Зрідка можуть попросити виконати найпростіші дії: підштовхнути предмет або скористатися механічною рукою, щоб дістати до віддалених об'єктів.

Lifeless Planet

Але ставка в цій грі робиться не на ігровий процес, а на атмосферу тривожної невизначеності, і саме вона не дає відірватися від екрану. Lifeless Planet змушує відчути себе тим самим космонавтом, який опинився за мільйони світлових років від рідного дому на чужорідній і досить ворожій планеті, де один невірний крок веде до неминучої загибелі.

Lifeless Planet

У деякі моменти платформер якщо не лякає, то як мінімум викликає мурашки. Чому всі росіяни загинули? Що трапилося з місцевою живністю й атмосферою? Що це за смертельно небезпечне коріння? І, зрештою, що за дивна дівчина, яка постійно тікає від нас, залишаючи після себе зелену доріжку, і як їй вдається виживати в таких умовах? Пекуче бажання знайти відповіді на ці та інші питання змушує рухатися вперед, ретельно вчитуючись в усі знайдені записи та прослуховуючи аудіоматеріали (до слова, записані правильною російською мовою).

Lifeless Planet

Як не дивно, саме сюжетна інтрига відіграє з Lifeless Planet злий жарт. Її дуже хочеться пробігти за вечір, і зробити це нескладно, але одноманітність здорово псує загальну картину. Можливо, цій грі вартувало б бути десь на третину коротшою. Так, розробники старанно ведуть нас по всіх визначних пам'ятках мертвого світу: від пустелі й скелястих стрімчаків до гарячих джерел і вулканічної місцевості, але нічого нового в механіку не пропонують. Зрештою, палець втомлюється безупинно давити на клавішу «W», стрибки стомлюють, необхідність виконувати ті самі дії дратує. Хочеться скоріше розкрити усі таємниці та побачити кінцівку.

Lifeless Planet

Тому, якщо все-таки наважитеся узятися за Lifeless Planet, наполегливо радимо не піддаватися спокусі й розтягнути її хоча б на кілька днів. Тим більше що на повторне проходження ви навряд чи наважитеся. Це забава строго на один раз, і коли всі таємниці розгадані, робити на безжиттєвій планеті абсолютно немає чого.