Рецензія на гру GRID Autosport

Назва: GRID Autosport
Жанр: Аркадний автосимулятор
Розробник: Codemasters
Видавець: Codemasters
Видавець у СНД: Новий Диск
Дата виходу: 27 червня 2014

«Вітаю, ми все полагодили». Приблизно такі слова просто зобов'язані були красуватися на завантажувальному екрані GRID Autosport. Після торішнього без п'яти хвилин провалу під назвою GRID 2 розробникам однозначно було за що вибачитися перед гравцями. Так, дехто знаходить GRID 2 цілком прийнятною аркадною гонкою, тільки вся справа в тому, що GRID - це з самого початку не зовсім аркада. А як до симулятора до гри було дуже багато питань. Взяти хоча б ту ж фізику поведінки автомобілів на трасі.

GRID Autosport

Із цілого ряду причин GRID Autosport сприймається скоріше не як повноцінний новий проект, а як робота над помилками. Почнемо з того, що в гру повернули вид із кабіни, а під час водіння ви вже не лаєте її за «фізику прасок». Ну добре, лаєте, але не так часто. Однак не поспішайте радіти: виправляючи минулі промахи, Codemasters умудрилася допустити кілька нових, причому досить неприємних. Втім, про все по порядку.

GRID Autosport

GRID Autosport зустрічає гравців свободою вибору гоночних дисциплін. Їх тут шість, але остання відкриється трохи пізніше, із самого початку ж будуть доступні серії Touring, Endurance, Open Wheel, Tuner і Street. Причому, що приємно, GRID Autosport не нав'язує гравцю якусь певну дисципліну. Більше того, у кожній серії власні прогрес, досвід і досягнення.

GRID Autosport

Віддаєте перевагу кузовним автоперегонам? Вибирайте Touring і будьте впевнені, що ніхто насильно не зажене вас у кокпіт формульного боліда. Набридло, захотілося змінити обстановку? Можете проїхати кілька кіл по вулицях Чикаго або Парижа, а потім сісти за кермо тюнінгованої японської класики та відправитися підкорити круті віражі треків для дрифту.

GRID Autosport

Першої неприємності довго чекати не доводиться: виявляється, із гри пропали ті зачатки сюжету, що ми бачили в минулій частині, а виходить, і з можливістю створювати свою команду та збирати власний автопарк у режимі кампанії можна попрощатися. В GRID Autosport ви не більш ніж найманий гонщик, тому їздити будете на тому, що запропонують наймачі, контракт із якими ви підписали на цей сезон. Це, звичайно, сумно, але не настільки суттєво.

GRID Autosport

Тих, хто принципово не бажає виступати за Razer Motorsport або, припустимо, Liqui Moly Racing Team, чекає мультиплеєр. Змагання персональних команд перенесли саме сюди. Тут же ви зможете купувати, продавати та поліпшувати машини, а ще, крім різноманітних типів заїздів, в онлайні можна зайнятися виконанням додаткових завдань Race.net, що дозволяють обзавестися додатковим досвідом і грішми.

GRID Autosport

Серії гонок в одній дисципліні в GRID Autosport називають сезонами. Після підписання контракту з однією із команд-учасників гравець одержує потрібні для гонок машини, партнера по команді та список завдань, які було б непогано виконати в цьому сезоні, адже це принесе додатковий досвід. Далі все по торованій - кваліфікації, очки, командні заліки, персональні суперники на кожний конкретний заїзд і так далі.

GRID Autosport

Автопарк виглядає досить переконливо. Тутешні 78 машин це, звичайно, не 1200 авто з Gran Turismo 6, але в GRID Autosport взагалі дещо не ті масштаби. Із трасами все теж непогано: усього в грі 22 локації, а кількість доступних маршрутів перевалює за 100. Так, практично всі траси перекочували сюди з минулих ігор, що може змусити нудьгувати ветеранів серії, але що поробиш.

GRID Autosport

Зрозуміло, авто можна підкрутити під себе, але це не обов'язково. Цього разу їздити можна цілком комфортно з налаштуваннями за замовчуванням, причому навіть за допомогою клавіатури. Але для одержання справжнього задоволення від гри краще все-таки використовувати кермо або хоча б геймпад. І так, краще відключіть відразу всіляку допомогу в керуванні авто - без неї їздити простіше, як це не дивно звучить.

GRID Autosport

Взагалі з фізикою поведінки автомобілів у грі все гаразд: у кожної машини є свої особливості, до одних звикати доводиться дещо довше, аніж до інших, але в підсумку ви знаходите потрібну швидкість для входу в повороти (керований занос тут, на відміну від GRID 2, зовсім не панацея, і він завжди виявляється гіршим чистого проходження повороту) і перестаєте залишати бампер під найближчим відбійником.

GRID Autosport

Вірніше переставали б, якби інші гонщики дозволяли вам їхати спокійно. Погано те, що ці хлопці рухаються чітко по своїй ідеальній траєкторії і їх зовсім не хвилює той факт, що ви раптово опинилися в них на шляху. От і доводиться постійно оглядатися, а іноді навіть використовувати фірмове перемотування часу назад, щоб врятуватися від гонщика, який несеться на вас. Заради справедливості варто відзначити, що інших опонентів комп'ютер також не уникає, так що масові звалища в крутих поворотах тут явище повсякденне.

GRID Autosport

Любителі максимального реалізму будуть розчаровані тим, що повернутий в гру вигляд з кабіни використовувати практично неможливо. Розробники, мабуть, вирішили заощадити час і не стали моделювати салони авто, затінивши їх до неможливості, через що створюється враження того, що гравець сидить не за кермом гоночного боліда, а в якомусь глибокому підвалі та крізь вузьку щілину намагається розглянути усе, що відбувається зовні.

GRID Autosport

Так що доводиться перемикатися на вид ззаду. Заодно можна буде любуватися тим, як під час зіткнень ваше авто втрачає запчастини. Codemasters завжди вміла робити видовищні аварії і GRID Autosport зайве тому підтвердження. Щоправда, іноді доходить до абсурду - гра враховує навіть ступінь зношування гуми, що особливо помітно в серії Endurance, де ви можете вгробити весь комплект шин за два кола із трьох. От тільки піт-стопів у грі немає, так що доводиться або починати гонку заново, або доїжджати на дисках.

GRID Autosport

Що стосується графіки, то морально застарілий движок EGO, нехай і з приставкою 3, видає напрочуд приємну картинку, а гра при цьому зовсім не гальмує, що повинно порадувати власників не найпотужніших ПК. А от зі звуком у грі все дивно. Рев двигунів, вищання шин, радість юрби на стадіонах - усе це звучить просто чудово, але на цьому й на докучливій музиці в меню все і закінчується. Саундтрек в GRID Autosport попросту відсутній. З іншого боку - це не така вже й проблема, просто увімкніть свій улюблений плейлист.

GRID Autosport

Що ми маємо в сухому підсумку? Хороший аркадний гоночний симулятор з досить великим автопарком, доволі значним вибором гоночних дисциплін, непоганим набором трас і прийнятним мультиплеєром. Якби не пара прикрих промахів, GRID Autosport міг би навіть поборотися за звання кращих гонок на ПК цього року. Втім, любителям цього жанру однаково варто звернути на нього увагу, адже в найближчі кілька місяців нічого іншого не передбачається.

Системні вимоги

• ОС: Windows Vista, Windows 7 або Windows 8
  • Процесор: Intel Core 2 Duo 2,4 ГГц / AMD Athlon X2 5400+