Рецензія на гру Grand Theft Auto V

18-04-2015

Назва: Grand Theft Auto V
Розробник: Rockstar North
Видавець: Rockstar Games
Дата виходу: 14 квітня 2015
Платформа: РС / PS3 / PS4 / Xbox 360 / Xbox One

Вперше я познайомився з нею ще півтора роки тому, коли вона вийшла на приставки минулого покоління. Уже тоді гра зробила небувалий фурор, змушуючи власників персональних комп'ютерів із нетерпінням очікувати появи на рідній платформі. Дочекалися...

Не даремно! Не закохатися в гру неможливо. Сюжетна кампанія досить жорстока, безкомпромісна й дивовижно неполіткоректна. У центрі уваги відразу три несхожі один на одного ігрові персонажі. Перший – темношкірий юнак Франклін, родом із бідних районів міста Лос-Сантос (аналог існуючого Лос-Анджелеса), затиснутий рамками соціального статусу, який, втім, мріє про красиве життя на Вайнвудських пагорбах (Вайнвуд – це місцевий Голівуд).

GTA V

Другий – Майкл − багатий злодій на пенсії, який явно переживає кризу середнього віку та втомлений від свого життя з неслухняними (і відверто нерозумними) дітьми та примхливою дружиною. Третій – психічно нездоровий Тревор, який мріє про транснаціональну злочинну корпорацію із центром у селі Сенді-Шорс. Доля зводить усіх трьох разом для, назвемо це так, пригод.

GTA V

GTA не даремно трясе масову культуру щоразу, коли виходить у світ. П'ята частина випадок особливий – вона виходить ось уже втретє: на консолях старого покоління, нового покоління й персональних комп'ютерах. І щоразу за цим іде ажіотаж, публікації в пресі, заклики громадських організацій заборонити гру і так далі. Але незважаючи ні на що, вона займає перший рядок чартів продажів.

GTA V

Абсолютно заслужено. Для американської гри вона разюче прямолінійна. В епоху радикального фемінізму, ідіотичної толерантності, бездарної культурної політики та розмиття рамок національної ідентичності, GTA V виглядає як ковток свіжого повітря. Головна принадність гри в тому, що вона абсолютно не соромиться називати речі своїми іменами; у дуже жорсткій манері критикує навколишній ідіотизм і ясно закликає до здорового глузду. При цьому вона, повторимося, неймовірна неполіткоректна й жорстока. Взяти хоча б Тревора, якому плювати на всі існуючі моральні підвалини. Вбивство для нього хобі, а суспільна думка − не більш ніж дзижчання мухи в пекучий Лос-Сантівський день.

GTA V

Крім сюжету, у грі неймовірна кількість сторонніх занять: випадкові місії, додаткові завдання (називаються досить характерно: «Диваки та інші незнайомці»), перегони, пограбування, перестрілки – що завгодно. Якщо ви основні завдання будете чергувати зі сторонньою діяльністю, то гра розкриється на повну. Покатайтеся по сільській місцевості, заберіться на гору, стрибніть із парашутом, навчіться літати на літаку, займіться фотографією, сходіть на полювання – відчуйте атмосферу, пророблену до дрібних деталей.

GTA V

Коли в одиночному режимі зайнятися вже нічим – ласкаво просимо в GTA Online. ПК-версія продається дуже добре, отже, мережевий режим заповнений користувачами як треба. Крім цього, приємним бонусом є можливість перенести свого персонажа з інших платформ.

Починається гра так: ви створюєте свого персонажа, розподіляючи очки навичок і формуючи зовнішність, а опісля − потрапляєте на простори штату Сан-Андреас. Протягом короткого часу ви одержуєте свою машину та доступ у магазини одягу та зброї, перукарні й тату-салони – усе для максимального підлаштування персонажа відповідно до вашого бачення.

GTA V

Структура GTA Online наступна: запустивши гру, потрапляєте в режим вільної їзди, де можете зайнятися в місті всім, чим завгодно. Крім вас, тут їздять інші гравці, аж до тридцяти, влаштовуючи різноманітне свавілля. У цьому режимі ви самі повинні себе розважати: влаштувати полювання на інших гравців, викрадати їхні транспортні засоби, вплутуватися у перестрілки з поліцейськими і так далі. Нічого особливого, у принципі, але якщо вас набирається кілька людей, об'єднаних голосовим зв'язком − розвага виходить що треба.

GTA V

Якщо ви хочете перейти до негайної дії, то для цього передбачено кілька режимів гри з обмеженим числом учасників: перестрілка, захоплення, гонка, кооперативні завдання. Суть більшості режимів проста й зрозуміла: перестріляти один одного; відбити хвилі атакуючих; змагатися у швидкій їзді на машині, літаку, велосипеді й далі за списком.

GTA V

Куди більший інтерес викликає режим завдань. Який-небудь персонаж, багатьох із яких ви обов'язково зустрінете під час проходження сюжетної кампанії, зв'язується з вами і просить виконати яке-небудь його доручення. Різноманітність завдань дуже велика – їх близько п'ятисот. Вам доведеться допомогти побудувати наркоімперію, вкрасти урядові розробки, знищити конкуруючу банду, викрасти дорогі автомобілі, літаки, вертольоти – і далі в такому дусі.

GTA V

Особливо привабливо виглядає режим крадіжки − його додали не так давно, усього місяць тому. Виглядає він приблизно так само, як і в сюжетній кампанії, тільки замість керованих комп'ютером напарників − живі гравці. Таке завдання складається з кількох етапів: підготовка, виконання й втеча. Видів пограбувань також досить багато, але для нормальної гри вам, знову-таки, знадобляться напарники і комунікація за допомогою голосового зв'язку.

GTA V

За будь-яку діяльність в GTA Online ви одержуєте досвід і гроші. Кожний рівень персонажа відкриває доступ до нового одягу, зброї, поліпшень для автомобіля, зачісок, борід і татуювань. Коштує це все досить дорого, що дає додатковий стимул для вибору завдання поскладніше.

GTA V

Окремо варто відзначити якість портування. У принципі зрозуміло, чому переносили вихід гри стільки разів: вона працює цілком гладко й досить непогано оптимізована. Особливих відмінностей від консольної версії немає − перед нами все та ж версія для Xbox One і PS4. Якість картинки вражає, але для нормальної гри доведеться чимало повозитися з налаштуваннями.

Ще одне нововведення GTA V – режим виду від першої особи. Буквально в будь-який момент ви можете перемкнути камеру, і це повністю змінює сприйняття гри. Описати неможливо – обов'язково варто спробувати.

GTA V

Говорити про те, наскільки геніальна GTA V, я не буду − дифірамби співалися ще два роки тому. Просто настою: обов'язково купуйте; обов'язково познайомтеся із Франкліним, Майклом і Тревором; обов'язково пориньте в божевілля GTA Online. Побачимося в Лос-Сантосі!

• Операційна система: Windows 8.1 64 Bit, Windows 8 64 Bit, Windows 7 64 Bit Service Pack 1, Windows Vista 64 Bit Service Pack 2
  • Відеокарта: NVIDIA GeForce GT 9800 1 ГБ / AMD Radeon HD 4870 1 ГБ (DX 10, 10.1, 11)
  • Процесор: Intel Core 2 Quad Q6600 @ 2,40 ГГц / AMD Phenom 9850 @ 2,5 ГГц