04-04-2015

Рецензія на гру Dreamfall Chapters – Book Two: Rebels

Назва: Dreamfall Chapters – Book Two: Rebels
Розробник: Red Thread Games
Видавець: Red Thread Games
Дата виходу: 12 березня 2015 року

Рагнар Торнквіст – формений садист. Мало того, що шанувальників своєї видатної саги він змусив чекати продовження більше 8 років, так тепер, коли Dreamfall Chapters уже нібито готова, розробник перетворив її в серіал і знову змушує місяцями мріяти про наступний відрізок історії. Який, у свою чергу, проходиться за кілька годин на одному подиху, після чого томливе очікування наступного розділу відновляється.

Dreamfall Chapters – Book Two: Rebels вийшла через без малого п'ять місяців після релізу першої Книги. Робити такі перерви для гри з настільки насиченою сюжетною складовою – розкіш недозволена. І вже тим більше, коли мова йде про проект, в основі механіки якого лежить система виборів і наслідків. Тримати в голові усі нюанси та прийняті рішення досить складно, а освіжити їх у пам'яті автори можливості не дають. У цьому випадку Red Thread Games вартувало б перейняти позитивний досвід конкуруючої адвентури Life is Strange, у якій всі доленосні вчинки акуратно записуються в спеціальний журнал.

Dreamfall Chapters – Book Two: Rebels

Чекаючи потрясінь

Dreamfall Chapters – Book Two: Rebels нарешті повноцінно вводить у гру другого персонажа – Кіана Алване, та дає можливість вдосталь побродити по нічній Маркурії, яка перетерпіла помітні зміни. Дизайнери потрудилися на славу: головне місто Аркадії вийшло ще більш атмосферним, аніж кіберпанківський Європоліс. Чудова середньовічно-казкова архітектура, кумедні з вигляду місцеві жителі та представники магічних рас, затишні таверни з екзотичними стравами та напоями – навіть незважаючи на непевні часи та напружену ситуацію, залишати це місце зовсім не хочеться.

Dreamfall Chapters – Book Two: Rebels

У порівнянні з Dreamfall: The Longest Journey, доступний для дослідження простір Маркурії трохи розширився. До знайомих місць, на зразок ринку магічних товарів, трактиру «Мандрівник» і будинку Абнаксуса з венарів, додався пристойних розмірів житловий квартал. Пригнічує лише той факт, що місто, як і раніше, абсолютно не інтерактивне: розкішний антураж створений винятково для милування. Нікуди не поділися й доручення в дусі «збігай в інший кінець локації – поговори – повернися назад». Втім, до подібного, напевно, пора б уже звикнути: такі квести стали невід'ємною частиною всесвіту TLJ ще в 2006 році.

Dreamfall Chapters – Book Two: Rebels

Крім Кіана, Dreamfall Chapters – Book Two: Rebels випускає на ігрову арену цілу плеяду яскравих, прекрасно озвучених і чудово прописаних персонажів. Чого тільки варта молода повстанка Ену з раси зід, яка закохує в себе з перших хвилин своєю добродушною безпосередністю, або спритний хлопчина-долмарі Біп, який займається дрібними крадіжками на ринку. Щоправда, Апостол Алване в кожному разі залишається поза конкуренцією: відтепер він повноцінний головний герой, чия сюжетна лінія за наративом нічим не поступається халепам Зої.

Dreamfall Chapters – Book Two: Rebels

Остання, до слова, теж не сидить склавши руки й не носить обіди своєму хлопцю, як у першому епізоді, а займається розкриттям глобальної змови. Вулиці Європолісу кишать бійцями ОКО, народні хвилювання набирають оберти, громадян наполегливо просять не виходити з дому та радять поринути в сновидіння, скориставшись «Дрімером», – світ на грані катастрофи, але звідки й у якому вигляді прийде лихо − усе ще незрозуміло.

Dreamfall Chapters – Book Two: Rebels

Загадки за складністю залишилися на рівні молодшої школи (іншого чекати, згідно із численними запевненнями Торнквіста, однаково не варто), але на відміну від пілотного розділу, вони уже є. Кількість маніпуляцій із предметами збільшилася в рази; діалоги несуть більше цінної інформації та частіше пропонують прийняти рішення, а концентрація подій на одну годину ігрового часу вже не дозволяє розслаблено тинятися картою.

Dreamfall Chapters – Book Two: Rebels

Dreamfall Chapters – Book Two: Rebels набагато більше схожа на гру, яку нам обіцяли. Але головною проблемою всієї епопеї продовжує залишатися розбивка на епізоди, через які губиться цілісність оповідання. Red Thread Games потрібно терміново щось придумати, щоб скоротити часові проміжки між релізами. В іншому ж випадку радити гру до проходження можна буде тільки після виходу заключної серії.