Рецензія на гру Batman: Arkham Origins

Жанр: Action/Sandbox
Розробник: WB Games Montreal
Видавець: WB Games
Видавець у СНД: 1С-СофтКлаб
Дата виходу: 25 жовтня 2013

Сайт гри: Batman: Arkham Origins

Нова серія проектів у всесвіті людини-кажана від WB Games – чи не ідеальний приклад того, як повинні виглядати не тільки ігри, але й фільми за мотивами коміксів. І навіть незважаючи на те, що розробка пріквела була передана в руки дочірньої компанії, добре працююча формула принесла позитивні плоди.

Batman: Arkham Origins розповідає історію знайомства Брюса Уейна з одним зі своїх головних суперників – відомим і винятковим психопатом Джокером. Пріквел не соромиться свого розмаху й кидає гравця з місця в кар'єр – вулиці Готема «гниють» від злочинних елементів і продажних поліцейських у міських дільницях, а відомий лиходій на ім’я Чорна Маска оголошує винагороду за голову Бетмена, який тільки-тільки вийшов на стежку війни з місцевими бандитами.

Batman: Arkham Origins

Проте, Брюс Уейн не зміг залишитися осторонь і навіть у переддень Різдва йому доводиться боротися з десятком смертельно небезпечних злочинців, лиходійства яких складно покрити річним бюджетом міста. До речі, дуже актуальним на сьогоднішній день виявився святковий настрій гри – у Готемі скрізь горять гірлянди, в центральній частині та біля великих магазинів вбрані пишні ялинки, а під час переговорів Бетмена з Альфредом, дворецький раз за разом нагадує про святкову вечерю, яка холоне.

Цікавим виявилося бажання видавця випустити гру в жовтні місяці, коли і атмосфера підштовхує до грудневого релізу, і робота над помилками не була проведена належним чином – у перші дні та навіть тижні після релізу грати без нервів було неможливо. Штучний інтелект раз у раз давав збій, Бетмен не міг забиратися на виступи там, де це теоретично можливо (привіт вентиляції в одній із веж), а в «особливо щасливих» спостерігалися провали під текстури.

Batman: Arkham Origins

Залишаючись вірним традиціям серії, Batman: Arkham Origins на 99% схожий з попередніми іграми від Rocksteady. Брюс Уейн все так само переміщається по похмурому Готему з використанням плаща та гака, досліджує завдання Загадочника й бореться зі злочинцями за допомогою простої, але досить ефектної бойової системи.

Мабуть, перше, що дійсно потребує якихось кардинальних змін з метою максимально освіжити геймплей – це бойова механіка та сутички із суперниками. Очевидно, що бойова система, яка працює за принципом «удар + контрудар», віджила своє й рятує її лише різноманітність прийомів із постійно мінливими суперниками, до яких необхідно шукати свій підхід і іноді стрибати по арені як Жінка-кішка.

Batman: Arkham Origins

По-друге, не завадило б переробити стелс-складову гри. Іноді стомлює раз за разом зачищати кімнату від злочинців із гвинтівками, і навіть багаті можливості варіативного проходження ситуацій не допомагають.

Незважаючи на масштаби гри, Готем виявляється не таким вже і насиченим у плані подій. Звичайно, з погляду адекватної людину така картина здасться нормальною – купки дрібних бандитів біля багать на вулицях, дрібні хулігани з унікальними завданнями та постійні «вуличні злочини» здадуться нудними для гравця, розпещеного різного роду «анчартедами».

Batman: Arkham Origins

Інша справа сюжетна лінія – події в Arkham Origins розвиваються з неймовірною швидкістю, а бійки з босами викликають дикий захват – чого тільки вартий бій на головному мосту Готема зі Світлячком.

Уперше в цій серії Batman: Arkham Origins бере не стільки цікавим і захопливим геймплеєм, скільки інтригуючими подіями у всесвіті, проливаючи світло на початок протистояння непримиренної парочки – Бетмена та Джокера. І це добре, тому що дванадцятигодинної сюжетної лінії цілком достатньо для приємного проводження часу в Готемі. Якщо кому буде мало, завжди можна залишитися в місті до повного його зачищення від злочинних елементів або ж відправитися підкорити режим New Game+.

Batman: Arkham Origins

Розробники не раз говорили про мультиплеєр в Batman: Arkham Origins, акцентуючи увагу на тому, що він вийшов класним, самодостатнім і вже точно не «для галочки». На справі ж у перші дні після релізу пограти не вдавалося зовсім через постійні вильоти та помилки. Задум самого мультиплеєра виявився досить непоганим – дві банди борються на карті за контроль точок, а в цей час Бетмен і Робін намагаються їм у цьому перешкодити.

На картинку в Batman: Arkham Origins гріх нарікати – Unreal Engine 3 як і раніше «дає прикурити» багатьом сучасним проектам, а в купі з ефектами DirectX 11 і унікальними технологіями від NVIDIA - виводить гру в ранг однієї з найкрасивіших цього року. Звичайно, уся її краса розкривається під час подорожі по нічному Готему. Також варто звернути увагу надзвичайно красивий сніг, у якому залишаються сліди від черевиків, завдяки поліпшеній тесселяції. Технологія NVIDIA PhysX дозволяє насолодитися реалістичною поведінкою одягу персонажів, у той час як погодні умови ніколи не виглядали так вражаюче.

Batman: Arkham Origins

Batman: Arkham Origins – виправдав покладені очікування та впорався зі своєю місією – дати фанатам невеликий запал перед поверненням оригінальних творців зі ще більш амбіційним проектом. Сподіваємося, так воно й буде!

Системні вимоги

• ОС: Windows Vista
  • Процесор: Intel Core 2 Duo