Рецензія на гру A Story About My Uncle

Назва: A Story About My Uncle
Жанр: Action / Arcade
Розробник: Gone North Games
Видавець: Coffee Stain Studios
Дата виходу: 28 травня 2014 року

Дебютний витвір студії Gone North Games у п'ятьох невеликих розділах розповідає історію подорожі безіменного хлопця по фантастичному виміру в пошуках зниклого дядька. Тут живуть кумедного виду люди-жаби, ростуть пальми та люмінесцентні гриби, а також літають метелики. Але найголовніше – усе це розташовується на ширяючих в повітрі островах різних розмірів.

A Story About My Uncle

Те, якою грою надихалися розробники при створенні A Story About My Uncle, вони навіть не приховують: відсилання до Dear Esther можна виявити вже в пролозі. Відсутність зброї й необхідності боротися, загадковий світ, антураж із претензією на «вау-ефект», зрештою, невелика тривалість – зрозуміти, звідки ростуть ноги в проекту, не складно.

A Story About My Uncle

Інша справа, що на відміну від витвору thechineseroom, ця гра висуває до користувача набагато більш серйозні вимоги. У головного героя є суперкостюм, який дає можливість високо стрибати й використовувати енергетичний гак. Згодом з'являться ще й реактивні чоботи, за допомогою яких можна недовго витати в повітрі. З усім цим набором туриста доведеться стрибати козлом по фантастичних світах, усіма силами намагаючись щораз приземлятися на тверду землю, а не падати в безодню. На жаль, саме із цим в ASAMU є найбільш істотні проблеми.

A Story About My Uncle

Уже із третього розділу стрибки ускладнюються настільки, що замість задоволення від граціозних польотів, вони починають викликати роздратування. До фінального епізоду геймплей і зовсім перетворюється в катування. Багато відрізків шляху проходяться тільки методом численних проб і помилок: падати доведеться не один, не два й навіть не десять разів.

A Story About My Uncle

Довжина енергетичного променя не нескінченна, а розрахувати відстань до об'єкта, за який можна зачепитися, з видом від першої особи вкрай важко. Крім того, головний герой – не Людина-павук, і розгойдуватися на гаку як на павутині не вміє. Тому, притягнувшись до чергового висячого в повітрі каменю, він б'ється об нього головою й благополучно валиться в тартарари. Як результат, постійний рестарт із останньої контрольної точки й необхідність заново долати перешкоди. Фрустрація доходить до того, що замість замилування місцевими пейзажами в голові спливе лише думка: «О ні, невже мені доведеться все це прострибати?!»

A Story About My Uncle

Є в A Story About My Uncle і інші промахи. Сценарій можна вмістити в парі абзаців: йому не вистачає ні таємничості Dear Esther, ні зворушливості торішньої Brothers: A Tale of Two Sons (ще одного пацифістського екшену на тему родинних зв'язків).

Виходить, що єдине, чим тут можна хоч якось насолодитися – це декорації, але й вони в рамках одного рівня однотипні. До того ж розробникам вартувало б скористатися більш потужним графічним движком: розглядати об'єкти зблизька строго не рекомендується, якщо не хочете побачити текстурну кашу. І так, 4/5 гри проходить у печерах, одна з яких настільки темна, що хоч око виколи.

A Story About My Uncle

A Story About My Uncle виглядає здорово тільки в описі й роликах. Цікавий задум із платформером від першої особи автори не вдалося довести до розуму в жодному з аспектів, перетворивши добру казку в безглузді й одноманітні стрибунці, позбавлені навіть хорошого фіналу.